Antalyalılara göre en önemli iki sorun trafik-ulaşım ve altyapı-kanalizasyon

Antalya'da ?Vatandaş Karnesi' adı verilen anketin sonuçları açıklandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Eylül 2012 15:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şehrin en önemli iki sorununun trafik-ulaşım ile altyapı-kanalizasyon olduğu ortaya çıktı. Ankete göre Antalya'da hane halkı gelir ortalaması 2 bin liranın üzerinde, hanelerin yüzde 62'sinin evi var, yüzde 51'i otomobil sahibi. Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, Antalya'nın karne notu için ?Çok iyi olduğunu söyleyemem.? dedi.

Antalya'da kamu kurumları ile yerel yönetimlerin verdiği hizmetlere erişimi ve memnuniyeti ölçmek için Antalya Kent Konseyi tarafından hazırlatılan ?Vatandaş Karnesi'nin sonuçları açıklandı. Anketi hazırlamak için 29 bölgeye ayrılan beş merkez ilçede 3 bin 64 hanede 18-65 yaş aralığındaki insanlarla görüşüldü. Mayıs ayında yapılan ve üç hafta süren ankette vatandaşlara kendilerine sunulan hizmetlerin performansı, hizmetten memnuniyetleri ve sosyo-ekonomik durumları soruldu. Ankete göre en önemli iki sorun trafik-ulaşım ile alt yapı-kanalizasyon, en beğenilen iki hizmet kültürel-sanatsal etkinlikler ile sağlık hizmetleri oldu.

Anket sonuçlarına göre hane halkı aylık gelir ortalaması 2 bin 116 TL olarak tespit edildi. Kişi başı geliri 290 TL olan hane oranı yüzde 16 olarak ölçüldü. Hanelerin yüzde 51'inde yaşayanlara ait otomobil, yüzde 62 hanede yaşayanlara ait ev olduğu belirlendi. Hanelerin yüzde 5'inde engelli birey olduğu tespit edilirken, işsizlik yüzde 9 olarak kayıtlara yansıdı. Okuma-yazma bilmeyen, bilse de hiçbir okul bitirmeyenlerin oranının yüzde 17 olduğu ortaya çıktı.

Memnun olunan ya da beğenilmeyen konuların bölgelere göre büyük farklılık gösterdiği tespit edildi. En beğenilen hizmetler yüzde 77 ile sanatsal, kültürel etkinlikleri ile festivaller, yüzde 75 sağlık hizmetleri oldu. Ankete katılanların yüzde 63'ü trafik ve ulaşımdan, yüzde 16'sı ise alt yapı ve kanalizasyon yetersizliğinden şikayet etti.

Halkın yüzde 24'ü Antalya'nın çocuk büyütmek için iyi bir şehir olmadığını, yüzde 28'i yaşlılık dönemini geçirmek için iyi bir şehir olmadığını, yüzde 30'u engellilerin rahat edebileceği bir şehir olmadığını söyledi. Buna karşın ankete katılanların yüzde 81'i Antalya'da yaşamaktan memnun olduğunu ifade etti. Yaşadığı mahalleyi güvenli bulmayanların oranı yüzde 22 olarak ölçüldü.

Anket sonuçlarına göre 65 yaş ve üstü nüfusun Konyaaltı ile Muratpaşa gibi sahil ilçelerinde yaşadığı, 15 yaş ve altı nüfusun ise Kepez gibi daha arka bölgelerde yoğunlaştığı ortaya çıktı. Yüzde 38 son bir yıl içinde toplu taşıma araçlarını nadiren ya da hiç kullanmadığını, yüzde 19 toplu taşıma hizmetlerini yetersiz bulduğunu, yüzde 71'i toplu ulaşım araçlarının kalabalık olduğunu söyledi. Kaldırımların araçlar tarafından işgal edildiğini dile getirenlerin oranı yüzde 75 olurken, bozuk yollardan ve çukurlardan şikayet edenlerin oranı yüzde 70 oldu. Antalya'da yaşayanların yüzde 57'sinin musluklardan akan suyu içmediği belirlendi. Hanelerin yüzde 28'i elektriklerinin ayda bir-iki ya da daha sık kesilmesinden, yüzde 34'ü sokağındaki aydınlatmanın yetersizliğinden şikayetçi oldu.

Anket sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılması için Ramada Otel'de düzenlenen toplantıda yapılan sunumun ardından soruları cevaplandıran Semanur Kurt, ?Sonuçlar hiç şaşırtıcı olmadı. Bu kentin plansızlığından, sorunlarından sürekli bahsediyoruz.? dedi. Kurt, Antalya'nın karne notu için ise ?Genel olarak çok iyi diyemem.? değerlendirmesinde bulundu.

HİZMETİN ADI KARNE NOTU

Sanatsal ve kültürel etkinlikler, festivaller 77

Sağlık hizmetleri 75

112 acil sağlık hizmeti 72

Mesleki beceri geliştirme hizmetleri 71

Güvenlik asayiş hizmetleri 71

İtfaiye hizmetleri 69

Eğitim hizmetleri 68

Mezarlık cenaze hizmetleri 68

Temizlik çevre hizmetleri 67

Gençlere yönelik eğitim dışındaki hizmetler 66

Elektrik-aydınlatma hizmetleri 65

Park yeşil alan hizmetleri 65

Su ve kanalizasyon hizmetleri 65

Çocuklara yönelik eğitim dışındaki hizmetler 64

Nüfus vatandaşlık hizmetleri 63

SGK-emeklilik hizmetleri 63

Yol kaldırım hizmetleri 62

Sağlık bakanlığı evde sağlık hizmeti 62

Engellilere yönelik sosyal hizmetler 61

Trafik düzenleme-denetleme 61

Büyükşehir evde sağlık hizmetleri 61

Zabıta hizmetleri 60

Muhtar hizmetleri 60

Toplu taşıma 59

Tapu hizmetleri 59

Kadınlara yönelik sosyal hizmetler 58

Yaşlılara yönelik sosyal hizmetler 57.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber