Amasya'nın trafik sorunu panelde ele alındı

Amasya'nın trafik sorunu Amasya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Kaiserslautern Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından ortaklaşa düzenlenen panelde tartışıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Eylül 2012 17:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonundaki 'Amasya'nın Sorunları ve Ulaşım Master Planı' konulu panelin açılışında konuştu. Prof. Dr. Orbay, 2006 yılında kurulan Amasya Üniversitesi'nin hızla büyüdüğünü ve bu anlamda da kurulan en önemli fakültelerden birinin de ?Mimarlık Fakültesi' olduğunu söyledi.

Amasya'nın tarihi ve kültürel özellikleri olan bir şehir olduğunu kaydeden Orbay, "Hem ülkemizde hem de uluslararası düzeyde şehir ve bölge planlamacılarına, mimarlara, mühendislere, peyzaj tasarımcılarına ihtiyaç olduğu bir dünyada, yaşanılabilir bir çevrenin oluşturulabilmesi için bu fakültelerin kurulması kaçınılmazdır. Amasya'nın da 8 bin 500 yıllık tarihi göz önüne alındığında böyle bir fakültenin kurulması şehrimiz açısından olmazsa olmazlardandır. Biz bunun ilk adım olarak, bu yıl, Mimarlık Fakültesi'nde akademik eğitime başladık. Bu eğitim öğretime başladığımız dönem içerisinden de ilk yurt dışı akademik işbirliğimizi Kaiserslautern Teknik Üniversitesi ile yapıyoruz.? dedi.

Kaiserslautern Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gerhard Steinback, ise grubun 6 akademisyen ve 12 lisansüstü öğrencisinden oluştuğunu söyledi.

Üniversitelerinin Mimarlık Fakültesi Alan ve Bölge Planlama Bölümü'nün 1972 yılında kurulduğunu kaydeden Prof. Dr. Steinback, şunları kaydetti: "Bölümü neden alan ve mekân planlama diye adlandırdığımızı, şehir planlama diye adlandırmadığımızı soracak olursanız, bunun sebebi şehirlerin gelişimindeki önemli faktörlerden birisi, şehrin bulunduğu çevrenin, doğanın o şehrin oluşumuna etkisidir. Amasya'nın veya Kaiserslautern'ın içinde bulunduğu çevresel faktörlerle birlikte ele almadan o sorunu çözemeyiz."

Amasya'da trafik sorununun göze çarpan sorunlardan başında geldiğini gözlemlediğini aktaran Prof. Dr. Steinback, "Amasya'da bu sorunu çevresel faktörlerle birlikte düşünmeliyiz. İlk önce Amasya'nın trafiğinin nereden gelip nereye gittiğini bilmemiz gerekiyor. Bu sorunu belirledikten sonra çözüme yönelebiliriz. Bunun yanı sıra Amasya'nın konumuyla ilgili fikirlerimizi ortaya koymak gerekiyor. Coğrafik olarak konumunu belirlemeden sorunlara geçemeyiz. Bizim için en önemli olan şey verilerdir.

Bunlar istatistik veriler veya Amasya'nın kuşbakışı görünümü ve topografik durumu ile ilgili verilerdir. Trafiğin nereden gelip nereye gittiği ile ilgilide istatistik verilere ihtiyacımız var ki sorunlara çözümler üretebilelim. Bunun yanı sıra halkın gelişimi, imar sıklığı, binaların sıklığı ile ilgili verilere de ihtiyacımız var. Bu verileri elde etmeden sorunlar çözülemez. Eğer bu veriler sizlerde varsa birlikte değerlendirip çözüm önerileri oluşturabiliriz.? şeklinde konuştu.

Panel sonunda katılımcılara teşekkür plaketi takdim edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber