Bakan Çağlayan: İhracatımız 100 milyar doları aştı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2012 12:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 7 Eylül itibari ile ihracatın 100 milyar doları aştığını; Türkiye'nin 100'ler kulübünde yerini aldığını bildirdi.

Zafer Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada 2012 yılının kalan 4 ayında ihracat seferberliği ile Orta Vadeli Program (OVP) hedefi olan 148,5 milyar dolar ihracat hedefine ulaşılacağını vurguladı. Çağlayan, "7 Eylül 2012 tarihi itibari ile ihracatımız 100 milyar doları aştı. 2011 yılında 100 milyar dolar ihracata Ekim 2011'in başında ulaşmıştık. Geçen yıldan yaklaşık 1 ay önce 100 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. 2011 yılının 1 Ocak-7 Eylül döneminde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ihracatımız 89,7 milyar dolardı. 2012 yılının aynı döneminde ihracatımız TÜİK ve TİM verilerine göre 100,4 milyar dolara ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracatımız yüzde 11,9 oranında arttı. Kalan 4 aya yakın sürede yapılacak ihracat ile OVP hedefi olan 148,5 milyar dolara ulaşacağımıza inanıyorum." dedi.

Dünyanın pek çok ülkesinde küresel krizin etkileri halen sürerken Türkiye ekonomisinin gösterdiği performans ile başarısını bir kez daha kanıtladığını ifade eden Çağlayan, Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da siyasi karmaşalara rağmen artan ihracatın önemli olduğunu dile getirdi. Bakan Çağlayan şunları kaydetti:

"İhracatımızın yüzde 72'sini gerçekleştirdiğimiz Avrupa, Orta-Doğu ve Kuzey Afrika'daki politik, ekonomik ve sosyal çalkantılar devam ediyorken ciddi bir ihracat artışı göstermek zor. Ancak Türkiye bunu başarıyor. İhracatının içinde Avrupa ülkelerinin payı bu kadar yüksek olup da bizim kadar başarı gösteren başka bir ülke yok."

Bu artıştaki başarının birinci nedeninin pazar çeşitlendirme çalışmalarındaki gayret olduğunu aktaran Çağlayan, "2009'dan beri Avrupa'daki kayıplarımızı dünyanın diğer ülke ve bölgeleri ile telafi etmeye çalışıyoruz. Bunda da gayet başarılı olduk. Türkiye'nin 2009-2012 dönemindeki ihracat başarısının direği olarak pazar çeşitlendirme çabalarımızı görüyoruz. Bugün 100 milyar dolara ulaşabilmemizin temelinde de bu var." dedi. Bu yıl 100 milyar dolarlık ihracata geçen yıldan bir ay önce ulaşıldığının altını çizen Ekonomi Bakanı, "2011'de 3 Ekim'de 100 milyar dolara ulaşmıştık. Bu yıl 7 Eylül'de ulaştık. Bu bize 148.5 milyar doları aşma konusunda cesaret veriyor. 4 aya yakın bir süremiz var. Bütün üreticileri ile, ihracatçıları ile, ihracatçı birlikleri ile Türkiye kalan süreyi en iyi şekilde değerlendirip bu başarıyı perçinleyeceğiz. " ifadelerini kullandı.

"PARİTEDEKİ GERİLEME İLK 7 AYDA İHRACATIMIZI 4,1 MİLYAR DOLAR AŞAĞI ÇEKTİ"

Bakan Çağlayan, 2012'nin önceki yıllardan ayrı değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, "Mevcut ihracat artış oranlarının büyük bir başarı olduğunun özellikle bilinmesini isterim. Devam eden küresel krizin etkileri ve bunun yanı sıra euro/dolar paritesindeki gerilemenin olumsuz etkisi çok fazla olmasına rağmen 2012 ihracat rakamlarındaki artış hakikaten büyük başarıdır. Paritedeki gerileme ilk 7 ayda ihracatımızı 4,1 milyar dolar aşağı çekti. Bu demektir ki, parite düşmemiş olsaydı ihracat artış oranımız bugünkünden 4-5 puan daha yüksek olacak ve 100 milyar dolar ihracata bugün değil de bundan 2 hafta önce ulaşmış olacaktık. Ne yazık ki bu etki özellikle son 3-4 ayda ciddi hissedilmeye başladı ve bir süre daha bunu hissedeceğiz." diye dert yandı.

Bakan Çağlayan, ihracatın net büyümeye katkısının önemli olduğunu belirten Çağlayan şöyle devam etti:

"İkinci çeyrek büyümesinde net ihracatın katkısı 3 puanın üzerinde olacak. Pazartesi günü açıklanacak olan ikinci çeyrek büyüme verilerinde de Türkiye'nin yine net ihracat sayesinde büyümüş olduğunu göreceğiz. Tıpkı ilk çeyrekte olduğu gibi ekonomimiz net ihracat yoluyla büyümüş olacak. Hesaplarımız net ihracatın büyüme katkısının 2. çeyrekte 3 puanın üzerinde olacağına işaret ediyor. Bu desteğin üçüncü çeyrekte de devam edeceğini göreceğiz. Türkiye ekonomisinin büyümesinde bu yılın genelinde net ihracatın önemli bir payı olacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber