Fırsat sitelerine maliye kıskacı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 10 Eylül 2012 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı sayısı her geçen gün artan fırsat sitelerini gelen şikayetler üzerine kıskaca alıyor. Maliye Bakanlığı'na gelen şikâyetlerin başında, fırsatı satıp dükkânı kapatan firmaların kuponları ellerinde kalan tüketicileri mağdur etmesi olduğu belirlendi

ANKARA

Maliye Bakanlığı, sanal ortamda toplumun bütün kesimlerinin restoran, güzellik merkezi, araç temizliği, turistik otel, sinema, masaj, spa gibi ihtiyaçlarına internet üzerinden yüzde 50'lere varan indirim imkanı sağlayan fırsat sitelerinin gelen şikayetler üzerine faaliyetlerini masaya yatırdı. Şimdilik vergi yönünden inceleme yapılmayan bu araştırmada sitelerin aracılık yaptığı diğer işletmelerin de faaliyetleri takibe alındı. Maliye öncelikle fırsat sitelerinin aracılık yaptığı şirketleri incelemeye alırken, bu firmalar nezdinde bazıları üzerinde vergi incelemesine başlandığı öğrenildi. Fırsat sitelerinin sayısı günden güne artarken tüketicilerin en büyük sorunu da internet olmaya başladı. Maliye Bakanlığı'na gelen şikâyetlerin başında, fırsatı satıp dükkânı kapatan firmaların kuponları ellerinde kalan tüketicileri mağdur etmesinin yanında, bir şekilde kullanılmayan indirim imkanlarının ödenmiş paralarının da sözleşme gereği iade edilmeyip cebe indirilmesi olduğu belirlendi.

SORUMLULUKTAN KAÇIYORLAR

Maliye yetkilileri, 'Fırsat sitelerinin bazılarının hizmeti sunarken tüketicilere imzalattıkları sözleşmelerde 'indirim kuponu alınan ortağın size ürün veya hizmet karşılığında hizmetin sağlayıcısı olmadığımız için herhangi bir sorumluluk kabul etmiyoruz' diyerek sorumluluktan kaçtığını belirledik. Bu sitelere güvenerek kupon satın alan tüketiciler ise mağdur duruma düşüyor' tespiti yaptı. Ayrıca yetkililer, 'Fırsat sitesi ile hizmeti verecek firma arasında komisyon ücreti şeklinde mi yoksa başka bir vergi usul kanununa uygun şekilde mi bir ilişki olduğuna bakıyoruz' değerlendirmesini yaptılar.

2011'deki hacim 100 milyon TL

Son yıllarda hızlı yükseliş eğilimi izleyen 'fırsat siteleri'nde kupon kullanım oranının çok yüksek olduğu, 2011 yılında toplam pazarın 100 milyon liralık bir hacme ulaştığını tahmin ettiklerini belirten yetkililer, çok talep gören bir fırsatın cirosunun gün içerisinde 200 bin lirayı aşabildiğini belirlediklerini kaydettiler. Yetkililer, günlük ortalama 15-20 arası üründe fırsat sunan indirim sitelerinden bazılarından hizmet alan üye sayısının 1 milyonu aştığını da belirttiler. Vergi uzmanları ise, internetten fırsat satışı yapan sitelerden kredi kartı ile hizmet alındığı takdirde, sitenin sattığı bu hizmetle ilgili fatura göndermesi gerektiğini belirttiler. Ancak, siteler fatura göndermedikleri için kullanılmayan hizmetler sonucunda ödenmiş olan paranın üzerine yattıklarını kaydettiler.

Kadınların yüzde 70'i sanaldan alışverişte

Yetkililer, incelemelerinde bu fırsat sitelerinin anlaşma yaptığı KOBİ ölçeğindeki firmalara da ciddi iş imkanı sunabildiklerini belirlediklerini kaydettiler. Bu kapsamda 2011 yılında KOBİ ölçeğindeki firmalara ortalama 8 milyon lirayı bulan potansiyel iş imkanı oluşturulduğuna da dikkat çektiler. Yapılan belirlemelere göre, yüz yüze alışverişlerde yüzde 70 gibi oranla ağırlıklı erkeklerin yüzde 30'da kadınların olduğu, ancak sanal alem üzerinden alışverişlerde tam tersine yüzde 70'ler civarında kadınların yüzde 30'larda ise erkeklerin olduğunu kaydeden yetkililer, şikayet sitelerine yapılan başvurularda da yoğun olarak kadın üyelerin taleplerinin yerine getirilmediğini tespit ettiklerini belirttiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber