BASK: Hükümet Kamu-Sen'e, 'gol için' penaltı verdi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Eylül 2005 13:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay, kamu çalışanlarıyla hükümet arasındaki toplu görüşmelerin hüsranla sonuçlandığını iddia ederek, "Taraflardan birisinin imzalamadığı metin yasal anlamda mutabakat metni sayılmadığı halde ısrarla 'mutabakata varıldı' denilerek kamu çalışanları aldatılmaktadır. Kaldı ki, mutabakata varıldığı iddia edilen hususlar ise kamu çalışanlarının beklentilerinin çok çok altındadır" dedi.

Akay, BASK Genel Merkezi'nde bugün düzenlediği basın toplantısında, hükümet ile toplu görüşmelerde bulunan Kamu-Sen yöneticilerine yüklendi. Kamu-Sen'in üye sayısının 3 yılda 500 binden 300 bine indiğine dikkat çeken Akay, "Üye kaybının her geçen gün artması sendika ve konfederasyondan 5-6 milyar lira maaş alan sendikacılarda gelecek kaygısına neden olmuştur. Memurları sendikada tutabilmek için kredi kartı sponsorluğu ucuz tatil, kooperatif, indirimli alış-veriş ve benzeri yollar denenmiş olsa da memurları sendikada tutmak mümkün olmamıştır" ifadelerine yer verdi.

Kamu-Sen'in hükümeti zorlayacak eylemler yapamadığını, bunun sonucunda da üyelik aidatlarının devlet bütçesinden karşılandığını ileri süren Akay,"Üyelerin, aidatlarının hükümet tarafından karşılanması ile sendikada kalması sağlanmıştır. Uzlaşmanın çilingiri 5 YTL tutarındaki üye aidatının bütçeden karşılanmasıdır. 5 YTL karşılığında hükümetin tüm önerileri kabul edilmiştir" diye konuştu.

Kamu-Sen'e devlet desteği sağlandığını öne süren Akay, "Hükümet bu tutumuyla memur sendikalarının kendi aralarında sürdürdüğü rekabette taraf olmuştur. Hükümet Kamu-Sen lehine bir penaltı vermiştir. Hükümet, Kamu-Sen lehine uydurma bir penaltı vermiştir. Kamu-Sen'e ofsayttan gol attırmaktadır" benzetmelerinde bulundu. Akay, "Devleti yönetenlerin bu sendikalara verdiği desteği bir gün kesmesiyle sendikacılık sona mı erecek, ya da önümüzdeki yıllarda yapılacak toplu görüşmelerin çilingiri devlet desteği mi olacaktır?" sorularını da sorarak, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'e hitaben şunları söyledi:

"Kamu-Sen'i kurtarmak, böyle bir misyonu hangi tavizin karşılığında yapmaktasınız? Unutmayınız ki, Kamu-Sen bahçesinin sahibi vardır. Bu bahçede sana şeftali yedirmezler. Kamu-Sen memurların gözünde ve gönlünde ölmüştür. Devlet bütçesinden yapılacak 5 YTL tutarındaki destek Kamu-Sen'i asla diriltmeyecektir. Bu olsa olsa ölüye diş takmaktır. Ölüye diş takarak, ölüye hayat verilmeyeceğini Sayın Bakan bilmelidir."

Akay, bir gazetecinin üyelik aidatının devlet bütçesinden karşılanması için Kamu-Sen yetkililerinin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Ayalan ile görüştüğünü iddia etmesi üzerine, konunun muhataplarından bir açıklama beklediğini söyledi.

Akay toplu görüşmeler sonucunda alınan kararları eleştirerek, "Toplu görüşmelerde kazanılmış haklar teminat altına alınmamıştır. Toplu görüşmelerde enflasyon güvencesi yoktur. 40+40 YTL ek ödemeler kök ücretlere yansıtılmamıştır. Ek ödemeler KİT personeline yansıtılmamıştır. Ek ödemelerden emekli, dul ve yetimler mahrum bırakılmıştır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber