BASK, Uzlaştırma Kurulu üyeleri için inceleme talep edecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Eylül 2005 10:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Kamu Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul AKAY, "bir konfederasyonun uzlaştırma kuruluna yaptığı başvuruyu usulden ret eden Uzlaştırma Kurulu Üyeleri, verdikleri skandal kararla akademik kariyerlerine ihanet etmişlerdir." dedi.

Uzlaştırma Kurulu'nda görev yapan 4 bilim adamı 4688 sayılı Kanunun 34'üncü maddesinin lafzını ve ruhunu anlayamamış olmalarını düşündürücü bulduğunu belirten Resul AKAY, "Uzlaştırma Kurulu Üyeleri akademisyenler arasından değil de, İlköğretim düzeyinde eğitim almış kişiler arasından seçilseydi, 4688 sayılı Kanunun 29, 34 ve 35'inci maddelerini bu şekilde yorumlamak suretiyle karar vermezlerdi" dedi.
AKAY açıklamasını şöyle sürdürdü.

"4688 sayılı Kanunun 29 maddesinde; toplu görüşmelere Kamu İşveren Kurulu Üyeleri ile yetkili sendikalar ve bunların bağlı bulunduğu konfederasyonların katılacağı açıkça belirtilmiştir. 34'üncü maddenin birinci fıkrasında ise; "Toplu görüşme sonunda anlaşmaya varılırsa düzenlenecek mutabakat metni taraflarca imzalanır." denilmektedir.

Kurul Üyesi akademisyenlerin başvuruyu ret etmek için ön yargılı bir tutum sergilemek suretiyle Kanunun lafzına ve ruhuna göre değil, gerekçeye göre karar vererek tarihe(!) geçmişlerdir.

Kaldı ki 34'üncü maddenin gerekçesinde belirtilen "mutabakat metninin geniş bir uzlaşmaya dayandırılması" parmak hesabı bir çoğunluk anlayışı değildir. Burada belirtilen geniş uzlaşma, tarafların tamamını kapsayan mutlak bir çoğunluktur.

Üç yetkili sendikayı ve bunların bağlı bulunduğu konfederasyonu, Kanunun 29'uncu maddesi taraf kabul ederken Uzlaştırma Kurulu Üyeleri taraf olarak kabul etmemektedir. Kanunun 35'inci maddesine göre; Uzlaştırma Kuruluna taraflardan birisinin başvuruda bulunması yeterlidir.

Uzlaştırma Kurulu'nda görev yapan akademisyenlerin başvuruyu ret ederek ne yapmak istediklerini ve hangi akla hizmet ettiklerini anlamak mümkün olmamıştır. Kurul Üyesi akademisyenlerin maaşla çalıştıklarını, elde edilecek haklardan kendilerinin de yararlanacağını, başvurunun Kanuna uygun olması halinde neden ret edelim şeklindeki bayatlamış cümlelerle kamuoyunun önünde savunma yapmamalarının temenni etmekteyiz."

Madde metnini görmezlikten gelen Kurul Üyeleri, Anayasa'nın 53'üncü maddesine, 4688 sayılı Kanuna ve hukukun genel prensiplerine aykırı hareket ettiklerini öne süren AKAY, "Kurul Üyesi akademisyenler bu kararla kamuoyundan ve kamu çalışanlarından sıfır alarak sınıfta kalmışlardır."

Yapılan başvuruyu esastan görüşme zahmetine dahi katlanamayan Uzlaştırma Kurulu Üyesi Prof.Dr. Turgut TAN, Prof.Dr. Kadir ARICI, Prof. Dr. Fevzi DEVRİM ve Prof. Dr. Eyüp BEDİR'in akademik kariyerlerini daha fazla zedelememeleri için istifa etmeleri gerektiğini öneren Resul AKAY, açıklamasının sonunda; "Anayasa'ya, 4688 sayılı Kanuna aykırı bir biçimde karar verdikleri için Kurul Üyesi akademisyenler hakkında Üniversiteler Arası Kurul Başkanlığına başvurarak inceleme talep edeceklerini" sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber