Bingöl'de askeri konvoya saldırı: 10 şehit

Haber Giriş : 18 Eylül 2012 14:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bingöl-Muş karayolunda seyir halindeki askeri konvoy, Kardeşler köyü mevkisinde teröristlerin saldırısına uğradı. Saldırıda 10 asker şehit oldu, 70 asker yaralandı.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bingöl-Muş karayolundaki terör saldırısıyla ilgili olarak ''Şu an itibariyle 10 şehidimiz var. Bingöl'de 56, Muş'ta 8, Elazığ'da 4 ve Erzurum'da 2 olmak üzere toplam 70 yaralımız var'' dedi.

Cevdet Yılmaz, Vali Mustafa Hakan Güvençer ve askeri yetkililerle Bingöl Devlet Hastanesi'ndeki yaralıları ziyaret ettikten sonra çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, menfur bir terör saldırısıyla karşılaştıklarını söyledi.

Yılmaz, şöyle konuştu:

''Bu askeri konvoy derken normal birliklerine dağıtılan veya hastaneden dönen silahsız askerlerin oldukları birlikler. Ama bir taraftan da zırhlı araçlarla belli bir konvoy eşliğinde hareketi sırasında bir roketli saldırıya uğradı. Yaralıları ziyaret ettim. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Aileleri başta olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetlerimizin, milletimizin başı sağolsun diyorum. Bu saldırı geçtiğimiz günlerde polisimize dönük bir saldırıdan sonra Bingöl'de gerçekleşen ikinci bir terör saldırısı oldu. Tabii terör darbe yedikçe, güçten düştükçe, aslında bu tür saldırılarla kendini göstermeye çalışıyor. Ama aslında bu saldırılar bir anlamda terör örgütünün acizliğini de gösteriyor. Ülkemizin birliğine, bütünlüğüne, huzuruna dönük bu saldırılar hiçbir şekilde amacına ulaşamayacak. Bizim aklımızı gönlümüzü devreden çıkarmayacak.

Aklıselim ve salim bir kalp içinde bu hadiselere sabır ve kararlıkla yaklaşacağız, en üst kararlılıkla terörle mücadeleye devam edeceğiz. Hiçbir şekilde bu saldırılar bizi yıldıramayacak. Bir taraftan da ülkemizi daha huzurlu daha iyi bir noktaya taşımak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.''

Öte yandan bölgede hava destekli operasyon başlatılırken, hastanedeki yaralılar için Bingöl Belediyesi'nin hoparlörlerinden kan ihtiyacı anonsu yapıldı.

Türk Kızılayı ise kısa sürede harekete geçerek Bingöl Devlet Hastanesine 123 ünite kan gönderdi. Van, Kayseri ve İzmir'deki bölge kan merkezlerinden de çeşitli kan gruplarına ait 876 ünite kan takviye amaçlı Bingöl'e ulaştırıldı.


Bingöl-Muş karayolu üzerinde içinde sivil askerlerin bulunduğu otobüse yönelik saldırıda şehit sayısının 9'a yükseldiği bildirildi.

Daha önce 7 olarak açıklanan şehit sayısı, çeşitli hastanelerde tedavi altına alınan 2 askerin hayatını kaybetmesi ile 9'a yükseldi. Olayda yaralandığı açıklanan 63 yaralıdan 8'i Muş'ta, 4'ü Elazığ'da, 2'si Erzurum'da, 1'i Malatya'da, diğerleri de Bingöl'deki hastanelerde tedavi altına alınmıştı.

Bu arada şehit olan askerlerden ikisinin isimlerinin Anıl Eruluç ve Eren Kubal olduğu öğrenildi.


Bingöl-Muş karayolunda askeri konvoya düzenlenen saldırıda, 7 asker şehit oldu. Saldırıda 63 asker de yaralandı.

- Bingöl-Muş karayolunun 16. kilometresinde seyir halinde olan askeri konvoy, Kardeşler köyü mevkisinde teröristlerin roketatarlı saldırısına uğradı.

Saldırının ardından meydana gelen patlamada, konvoyda bulunan bir minibüs de yandı.

Öğle saatlerinde gerçekleşitirelen saldırıda 7 asker şehit oldu, 63 asker de yaralandı.

Yaralılardan Bingöl Devlet Hastanesi ile Solhan ve Muş Devlet Hastanelerine kaldırıldı. Yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğu öğrenildi.

F-16'LAR BÖLGEYİ BOMBALADI

Roket atarlı saldırının ardından Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı 8. Ana Jet Üssü'nden kalkan 12 adet F-16 savaş uçağı PKK'lı teröristlerin bulunduğu alanı bombalamaya başladı. Diyarbakır'dan kalkan Pars filosuna ait savaş uçakları, saldırıyı gerçekleştirerek olay yerinden kaçan teröristlerin kaçış güzergahlarını ve sığınaklarını bir bir bombalayor. F-16 savaş uçakları ile birlikte Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'nden 2 adet de casa tipi askeri kargo uçağı kalktı.

ŞÜPHELİ ARAÇ ARANIYOR

Bu arada, terörist saldırının ardından bölgede hava destekli geniş çaplı operasyon başlatıldı.

Saldırıyı gerçekleştiren teröristleri taşıyan aracın Diyarbakır yönüne kaçtığı bildirildi.

Polis telsizlerinden yapılan anonslarda, söz konusu aracın içinde bulunan 3 teröristte çok sayıda silah ve patlayıcı madde bulunduğu belirtildi.

GÜNDÜZ VAKTİ ROKETATAR

Öte yandan, saldırının hedefi olan askeri konvoyun oldukça korunaklı olduğu görüldü. Konvoyda jammerlı araçların da yer aldığı bildirildi.

Genellikle mayınla pusu kuran PKK'lıların, bu kez roketatarla -hem de gündüz vakti- saldırı düzenlemesi dikkat çekti.

YARALILAR İÇİN KAN ANONSU YAPILDI

Öte yandan, olay yeri civarında hava destekli operasyon başlatılırken, hastanedeki yaralılar için Bingöl Belediyesi'nin hoparlörlerinden kan ihtiyacı anonsu yapılıyor. Kızılay'ın Diyarbakır'da bulunan kan nakil aracı da Bingöl'e sevk edildi.

Gerekli miktarda kan kente gönderildi

Bingöl'de askeri konvoya yapılan saldırıda yaralanan askerlerin tedavisinde kullanılmak üzere gerekli miktarda kanın kente gönderildiği bildirildi.

Türk Kızılayı'ndan yapılan açıklamada, şöyle denildi:

''Türk Kızılayı tarafından Bingöl Devlet Hastanesi'ne sağlanan 50 ünite kanın yanı sıra 73 ünite kan daha hastaneye gönderildi. Takviye amaçlı olarak, Türk Kızılayı'nın Van, Kayseri ve İzmir'deki bölge kan merkezlerinden her kan grubundan 876 ünite kan daha Bingöl'e ulaştırılmak üzere yola çıktı.''

GÖRGÜ TANIKLARI ANLATIYOR:

"Otobüs alev içindeydi. Dört asker yaralıydı. Ambulanslar hemen yetişti, hastaneye götürüldü. Benim hastaneye götürdüğüm askerlerden biri 'bize roket atmışlar' dedi."

KÖY KORUCUSU:

"Ben yanlarına gittim, bomba yerleştirmemişler. Diğer tepeden iki roket atmışlar. 4 km ileride jandarma karakolu var. Araç alev topuna dönmüş. Bir tek araç isabet almış."

Vali'den açıklama

Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Bingöl'deki terör saldırısına ilişkin olarak, ''7 şehit, 63 yaralımız var, yaralılarımızdan 7'sinin durumu ağır. Umarım şehit sayısı artmaz'' dedi.

Güvençer yaptığı açıklamada, Elazığ'da, izinli ya da birliklerine katılmak üzere olan 200 askerden oluşturulan 5 sivil araçlık konvoy ve ona refakat eden zırhlı araca, Muş ve Van istikametine giderken saat 12.30 sıralarında Muş-Bingöl karayolu Kardeşler köyü mevkisinde roketatarlı saldırıda bulunulduğunu bildirdi.

Saldırıda 7 şehit ve 63 yaralı olduğu bilgisini veren Vali Güvençer, şöyle konuştu:

''7 şehit 63 yaralımız var, yaralılarımızdan 7'sinin durumu ağır. Yaralılarımızdan 4'ü Solhan, 4'ü Muş Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Devlet hastanemize gelen diğer arkadaşlarımızdan 5'i temin edilen hava helikopterleriyle Elazığ, Erzurum ve Malatya'daki hastanelere sevk edildi. Umarım şehit sayısı artmaz.

Sağlık Bakanlığı gereğinde kullanılmak üzere aynı anda 4 yaralıyı yoğun bakım koşullarında Ankara'daki tıbbi müdahale merkezlerine intikal ettirebilecek uçak ambulansı Elazığ Havaalanı'nda hazır tutuyor. Olayı takiben hem polis hem jandarma özel harekat birliklerimizle olay yeri çevresine operasyona başladık. Biz bu hain saldırıyla ilgili son sözümüzü, bu katilleri en yakın zamanda Bingöl'den temizleyerek söylemiş olacağız.''

Bingöl'ün bu coğrafyanın hatta Anadolu'nun sahip olduğu değerleriyle kalbi konumunda olduğunu ifade eden Vali Güvençer, 2 gün içinde yaşanan saldırılarla Türkiye'nin ve Türk milletinin kalbine bir hançer saplandığını belirterek şunları söyledi:

''Vatan toprağına emanet ettiğimiz 7 şehidimize Allah'tan rahmet, bütün yakınlarına başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun, vatan sağ olsun. İnşallah yaralılarımıza bütün gayretlerimizle müdahale edeceğiz, inşallah yeni şehit haberleri vermek durumunda kalmayacağız. Yaralılarımıza Allah'tan acil şifalar diliyorum. Bu tür menfur olayların hem ilimizde hem bölgemiz ve ülkemizde son bulmasını diliyorum.

Konvoydakiler, birliklerine dönen sivil askerlerimizdi. 1993 yılında yaşadığımız menfur hadise gibi yine lanetli örgüt, çirkin yüzünü gösterdi. Sivil ve silahsız kardeşlerimize böyle bir hain pusu kurdu.''

DHA-AA-İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber