'Turkey' tartışması

Haber Giriş : 12 Eylül 2005 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın etkili kampanyalarına rağmen Batı Türkiye'yi 'Turkey' olarak tanıtıyor. Buna tepki gösteren bir grup, internet'te Türkiye'ye 'Turkey' denilmesine tepki gösteriyor Dışişleri Bakanlığı ise degişikliğin zor olduğunu ifade ediyor

Türkiye, dünyada İngilizce hindi anlamına gelen 'Turkey' ile anılmasına tepki gösteren bir grup internet ortamında kurdukları bir iletişim ağı ile tepkilerini dile getiriyorlar. İstanbul Valiliği'nde calışan bir memur tarafından bir süre önce sanal ağda yayınlanan 'Ülkemizin turkey (hindi) olarak anılmasını istemiyoruz' adlı elektronik posta, kısa sürede onbinlerce insanın katıldığı bir kampanya haline dönüştü. Türkiye'nin kendi ismi ile değil de İngilizce'de hindi anlamına gelen Turkey ile anılmasına tepki göstermek için bir elmek hazırlayarak üye olduğu topluluklara gönderen memur, mesajında, 'Turkey kelimesi Osmanlı İmparatorluğu'nun son zamanlarında ilk defa İngiliz kaynaklarında, biraz da alay ifade ederek kullanılmıştır. Bazı ülkeler kendilerini Great (Büyük) olarak nitelerken ülkemizin bir kümes hayvanının ismi ile anılması kabul edilemez' ifadesine yer verdi.

'Onlar bizden aldı'

Kampanya çığ gibi büyürken, İzmirli Finansal Danışman Baybars Göğez ise 'Bilgi Edinme Yasası' kapsamında bir dilekçe hazırlayarak Başbakanlığa başvurdu. Başbakanlığın da dilekçeyi aktardığı Dışişleri Bakanlığı, Göğez'e gönderdiği cevap yazısında ülkemizin adının yurt dışında Atatürk döneminden bu yana Turkey olarak kullanılarak artık yerleşik hale geldiğini hatırlattı. Cevapta, 'Merriam-Webster Online Dictionary adlı sözlükte de görüleceği üzere, ülkemizin adı, İngilizce'de hindi anlamına gelen sözcükten kaynaklanmamakta, tam aksine, ülkemiz topraklarından geldiğine inanıldığı için söz konusu bu isimle anılmaktadır' ifadesi yer aldı.

Değişiklik zor

Bakanlık açıklamasında, 'Ülkemizin ismi konusunda hiç bir kompleksi yoktur. Esasen bir ülkenin uluslararası alandaki prestiji, isminin yabancı bir dilde nasıl söylendiğinden ziyade, başka hususlara ek olarak, ekonomik gücü, siyasi etkinliği, kültürel altyapısı, bilgiye ve yeni teknolojilere ulaşım imkanları gibi unsurlarla ölçülmektedir' ifade yer aldı.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber