Cimin üzümü hasadı başladı, bağlar hareketlendi

Erzincan'ın üzüm bağları ile meşhur Üzümlü ilçesinde üzüm hasadına başlandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2012 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erzincan'ın üzüm bağları ile meşhur Üzümlü ilçesinde üzüm hasadına başlandı. Yaklaşık 9 bin dekar alanda üzüm üretiminin yapıldığı ilçe genelinde üreticilerin hasat dönemi yaklaşık 2 ay sürecek.

Yılda ortalama 6 bin ton ürünün elde edildiği Üzümlü ve çevresinde ki bağlarda, şu sıralar hasat hareketliliği yaşanıyor. Üzüm üreticileri 2 ay süresince bağlarında yetişen üzümü toplamanın keyfini yaşıyor. Erzincan ve çevre illerde 'cimin üzümü' olarak bilinen siyah üzüm, tat ve aroma açısından diğer üzüm türlerine göre farklı bir özelliğe sahip. Pazar sıkıntısı yaşamayan cimin üzümünde halihazırda üretilen ürünün tamamı gerek il içerisinde gerekse Türkiye'nin her noktasına pazarlanabiliyor. Meyvecilik alanında cimin üzümü diğer ürünlere nazaran bölgede en karlı ürünler arasında yer alıyor. Erzincan'ın tescilli ürünlerinden olan cimin üzümünde yılda yaklaşık 6 bin tonluk üretim gerçekleşiyor. Türkiye'nin kendine özgü tat ve aromasıyla en iyi sofralık üzüm çeşitlerinden birisi olan cimin üzümünde, dekara yaklaşık 660 kilogram verim alınıyor. Geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl verimin az olmasına rağmen, kaliteli olması sevindiriyor.

Üzüm toplamayı zevkli hale getiren üreticiler, kadın erkek el birliği ile ürettikleri ürünü toplamanın mutluluğunu yaşıyor. Cimin üzümünün birçok hastalığa iyi geldiğini savunan üreticiler, bu bölgede yetişen üzümün sofralık olduğunu ve lezzetinin diğer üzümlerde olmadığını savunuyor.

Mart ayında bağlara girerek gerekli bakımları yaptıklarını belirten üreticiler, "Eylül ayı birlikte gözümüz gibi baktığımız üzümlerin hasadını yapıyoruz. Yaklaşık 2 ay süresince üzüm hasadı yapılıyor. Erzincan'da yetişen bu üzüm diğer üzümlere göre lezzet farkı vardır. Bu üzüm sadece yemekliktir. Ürettiğimiz üzümleri Erzincan merkezin yanı sıra Türkiye'nin birçok iline ulaştırıyoruz. Pazar sıkıntısı yaşamıyoruz." açıklamasında bulundu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber