Bakan Akdağ, yapamadıklarını sıraladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2012 13:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tıp öğrencilerine verdiği ilk derste, yapamadıklarını sıraladı: "Doktorların emeklilik maaşlarını yükseltemedik. Şişmanları zayıflatamadık. Sağlık çalışanlarının iş yükünü azaltamadık. Akılcı ilaç kullanımını yaygınlaştıramadık. Hasta ve çalışan güvenliğini artırmada eksiklerimiz var."

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi açılış töreninde öğrencilere ilk dersi veren Bakan Akdağ, burada 1990'lı yıllara ait bazı gazete kupürlerini de göstererek, sağlık alanında gelinen noktayı anlattı.

Akdağ'ın gösterdiği küpürler arasında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, ?çocuk ölümlerinin çok olmasından utanıyorum', dönemin SSK Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, ?hastaneler çürüyor, Sağlık Bakanlığı'na alın diye yalvarıyorum' şeklindeki sözlerinin bulunduğu haberler de yer aldı. Ayrıca ?ambulans katırlar' ve hastanelerdeki rehine haberlerinden örnekler verdi. Akdağ, bu kupürlerin dönemin Türkiye'sinin sağlık sisteminin tablosunu ortaya koyduğunu söyledi.

2002 yılında göreve gelmesi ile birlikte hastanelerde rehin kalmaya son veren ilk genelgeyi yayınladığını hatırlatan Akdağ, ardından sağlıkta dönüşüm programı kapsamında yapılanları anlattı. Akdağ, ?Bir doktor hastası için ne yapıyorsa, biz de Türkiye'nin kanserleşmiş sağlık sisteminde bunu yaptık.? diye konuştu.

Hava ambulans sistemi kurulduğunu, özel hastane kapılarının vatandaşlara açıldığını, hastaların ilaçlarını serbest eczanelerden almaya başladığını, SSK hastanelerinin devralındığını, tıbbi cihaz fakiri hastanelere teknolojik destek sağlandığını, bıçak parasını ortadan kaldırıldığını, tütünle mücadele kapsamında sigara içme oranının yüzde 33.4'lerden yüzde 27'lere kadar düşürüldüğünü, performansa dayalı ödeme sistemine geçildiğini, Merkezsi Hastane Randevu Sistemi'nin hayata geçirildiğini, pek çok salgın hastalığın sona erdiğini, anne ve bebek ölümlerinde çok ciddi düşüşler yaşandığını aktaran Akdağ, bütün bunların sağlık çalışanlarındaki öz güveni artırması gerektiğini dile getirdi. Akdağ, sağlıktan memnuniyet oranının 2003 yılında yüzde 39.5 iken, geçen yıl yüzde 76'ya yükseldiğine dikkat çekti. Kaynakların yerli yerinde kullanıldığını söyledi.

Recep Akdağ konuşmasında yapamadıklarını da sıraladı. Doktorların emeklilik maaşını yükseltemediklerini, şişmanları zayıflatamadıklarını, sağlık çalışanlarının iş yükünü azaltamadıklarını, akılcı ilaç kullanımını yaygınlaştırmadıklarını dile getirdi. Hasta ve çalışan güvenliğini artırmada da eksikler bulunduğunu söyleyen Bakan Akdağ, yakın zamanda bir hastadan bulaşan KKKA nedeniyle hayatını yitiren sağlık personelini hatırlattı.

Akdağ, terör örgütünün kanlı çabalarının yakalanan ilerlemeyi durduramayacağını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber