Sinop'un Boyabat ilçesinde tarihi üç su kemeri keşfedildi

'Anadolu'da Antik Dönemden Günümüze Su Mühendisliği Harikaları ve Rotaları' kitabının çalışmaları sırasında Sinop'un Boyabat ilçesinde tarihi üç su kemeri keşfedildi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2012 15:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

WILO isimli firma için gazeteci ve popüler bilim yazarı İrfan Unutmaz tarafından hazırlanan kitabın çalışmaları sırasında Sinop'un Boyabat ilçesinde kaynaklarda yer almayan 3 yeni su kemeri keşfedildi. WILO yetkilileri, keşfi yapılan su kemerlerinin tanıtımı için Boyabat ilçesinde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya keşfi yapılan su kemerlerinin tanıtımı için kitabın yazarı İrfan Unutmaz ile WILO Pompa Sistemleri A.Ş. Pazarlama Müdürü Melis Akçin ve WILO Pompa Sistemleri A.Ş. Eğitim Koordinatörü Gökhan Uzuner, Boyabat Belediye Başkanı Mehmet Ermiş de katıldı Kitap, Boyabat'ın su kemerleriyle birlikte Anadolu'nun yüzyıllar öncesinden gelen su kemerlerini, su yollarını, su kanallarını ve sarnıçlarını muhteşem mühendislik hikayeleriyle bir araya getiriyor.

Konu ile ilgili bilgi veren Gazeteci ve popüler bilim yazarı İrfan Unutmaz, kitabın çalışmaları sırasında daha önce envanterde olmayan yapılarla karşılaştıklarını söyledi. Unutmaz, ? Boyabat'ta, Sinop envanterinde olmayan üç kemer, yaptığım araştırmalar sırasında ortaya çıktı. Bölgede yer alan ve Roma dönemine ait olduğu sanılan su yolunu inceledik. Ardından da Boyabat kalesine ve kalenin çevresine su taşıdığı düşünülen kemerlerle karşılaştık. 'Büyükkemer', 'Kirazlıdere su kemeri' ve 'Küçük kemer' olarak isimlendirdiğimiz su kemerleri, yıllar boyunca sır olmuş hikâyeleriyle ?Anadolu'da Antik Dönemden Günümüze Su Mühendisliği Harikaları ve Rotaları? kitabımızın ilk sayfalarında yer alacak. Boyabat'ta keşfedilen üç kemerin fiziksel özellikleri özetle şöyle: Boyabat'ın Kurbanpeliti mevkiinde bulunan Büyükkemer'in uzunluğu yaklaşık 33 metre. Kemerin eni ise yaklaşık 1 metre. Büyükkemer, yaklaşık 12-13 metre yüksekliğiyle dikkat çekiyor. Kirazlıdere su kemeri'nin ise uzunluğu 12 metre, yüksekliği 9.50 metre. Üçüncü ve son su kemeri olan Küçük kemer; 8-8.5 metre uzunluğa, 2.5 metre yüksekliğe, 0.90 metre civarlarında genişliğe sahip." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber