Sivas'ta çiftçilere damızlık koç dağıtıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca organize edilen 'Kangal Koyununun Halk Elinde Islahı Projesi' kapsamında çiftçilere Akkaraman ırkı Kangal tipi koç dağıtıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2012 18:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesindeki programda konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Aslan, hayvansal üretim deseninin oluşmasında en etkili unsurlardan birinin, bulunulan coğrafyanın sağladığı imkânlar ile getirdiği kısıtlamalar olduğunu söyledi.

Coğrafyanın hem üretim biçimine, hem de yetiştiriciliği yapılan tür ve ırkların seçimi ile özelliklerinde etkili olduğunu vurgulayan Aslan, şöyle devam etti: "Projedeki temel amacımız; ilimizde koyunculuğun doğal ve ekonomik koşullarının gerektirdiği yönde gelişebilmesi için, mevcut yetiştirme tekniklerinin geliştirilmesi ve yetiştiricilerin yenilikleri bilmesi ve uygulaması gerekmektedir. Bu bağlamda; ilimize göre uygun olan yetiştiriciliğini yaptığımız koyun ırkında iyi bir damızlıkla işe devam etmenin başarıyı artıran en önemli şartlardan biri olduğundan dolayı İl Müdürlüğümüz 2006 yılından itibaren kaliteli damızlık Akkaraman ırkı Kangal tipi koç adayları dağıtmaya devam etmektedir.?

Projede yer alacak olan damızlıkların özelliklerini de hatırlatan Aslan, ?Seçilen koç adayı erkek damızlıklar 2006 yılından itibaren bakanlığımızca ilimizde uygulanmaya başlayan 'Kangal Koyununun Halk Elinde Islahı Projesi' kapsamında olan sürülerden olması ve seçim kriteri olarak da ikiz doğumlular, doğum ağırlıkları ve günlük canlık ağırlık artışı yüksek olanlar, ana süt verimi yüksek olanlar, çift testisliler vb özelliklerce teste tabii tutularak puanlama usulü ile belirlenen toplam 62 baş koç adayı seçilerek dağıtılmıştır. Proje kapsamında 2006?2012 yılı dâhil toplam 489 baş damızlık Akkaraman ırkı Kangal tipi koç dağıtılmıştır.? ifadelerini kullandı.

Vali Yardımcısı Vefa Kaya ise ?Bunlar koç değil, koç adayı 31 çiftçimize 2'şer tane dağıtıyoruz. Burada amaç sürü ıslahını sağlamak, daha çok sürülerin dağınık olduğu yerler seçilmiş. Başarılı çalışılmış bir proje. Özelde Sivasımıza genelde de ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.? şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından proje kapsamında damızlık Akkaraman ırkı Kangal tipi koç adayları çiftçilere dağıtıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber