Alman devi Türkiye'yi üretim üssü yapacak

Vitamin ve gıda takviyeleri sektörünün liderleri arasında yer alan Alman ilaç firması Euro OTC Pharma, Türkiye pazarına girdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2012 09:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vitamin ve gıda takviyeleri sektörünün liderleri arasında yer alan Alman ilaç firması Euro OTC Pharma, Türkiye pazarına girdi. Şirket, ilk etapta yapacağı 10 milyon Euro'luk bir yatırımla kısa vadede Türkiye'yi üretim üssü yapmayı hedefliyor.

Vitamin ve gıda takviyesi pazarı her yıl çift haneli olarak büyüyor. Birkaç yıl önce 30 milyon dolar ile sınırlı olan pazar büyüklüğü, 150 milyon dolara ulaşmış durumda.

TÜRKİYE'YE DEV YATIRIM ATAĞI

Vitamin ve gıda takviyeleri alanında sektörün liderleri arasında yer alan Alman ilaç şirketi Euro OTC Pharma, bir süredir Türkiye yapılanmasıyla ilgili önemli adımlar atıyor. Türkiye'de önemli yatırımlara hazırlanan ve Türkiye'yi kendileri için Ortadoğu pazarının merkezi yapmayı hedefleyen şirket, yatırımlarını tamamlamasının ardından istihdam imkanı oluşturacak.

Türkiye pazarındaki faaliyetlerine Kasım 2011'de başlayan Euro OTC Pharma'nın Türkiye Direktörü Dr. Seda Çelik, Türkiye ilaç sektörüne yeni bir soluk katacak olan Alman menşeli ilaç şirketi Euro OTC Pharma'nın yeni yatırımları ve Türkiye hedefleriyle ilgili bilgiler verdi:

"1993 yılındaki kuruluşundan sonra Euro OTC Pharma, Almanya ilaç hammadde pazarının önemli tedarikçilerinden biri durumuna gelmiştir. Orta ölçekli firmamız eczane, hastane, ilaç hammadde toptancıları ve endüstriye geniş bir ürün portföyü ile aktif hammadde, yardımcı madde, yüksek kaliteli formülasyonlar, doğal ekstraktlar, reçeteli ve reçetesiz ilaçlar tedarik etmektedir.

2005 yılından beri Euro OTC Pharma, EuRho Vital tescilli markası ve ?Almanya'da üretilmiştir? sloganıyla geniş bir yelpazedeki ürün gamındaki yüksek kalite gıda takviyeleri, reçetesiz ilaçlar ve kozmetiklerin uluslararası pazarlara sürekli artan bir büyüme grafiği ile tedariğini sağlamaktadır.

Euro OTC Pharma'nın temel faaliyet alanı eczanelerde yapılan ilaçlarda kullanılan hammadde ve yardımcı maddelerin dolum ve ticaretidir. 2005 yılından itibaren EuRho Vital markası ile değişik formlardaki (likit, kapsül, tablet, merhem ve losyon) yüksek kaliteli gıda takviyeleri, reçetesiz ilaçlar ve kozmetiklerin ticareti de önemli faaliyet alanlarından biri haline gelmiştir. Bu bileşim ile müşterilerimize farklı kullanım alanlarında kalitesi ispatlanmış geniş bir yelpazedeki ürünler ile hizmet verebilmekteyiz. Yetkinlik alanlarımızdan bir diğeri, müşterilerimizin talepleri ve yasal sorumluluklara uygun olan ürünlerin geliştirilmesidir. Bu alandaki başarımız, sadece ürün geliştirme konusundaki yeteneğimiz ile sınırlı değildir. Ayrıca uluslararası pazarlar ve koşullarla ilgili kapsamlı bilgimiz de firmamızı ön plana çıkaran önemli faktörlerden bir diğeridir. Sorumlu bir ilaç üreticisi olan Euro OTC Pharma, etkin GMP (good manufacturing practice - iyi üretim uygulamaları) ile çalışan diğer ilaç üreticileri ile de işbirliği içindedir".

HEDEF YILDA 10 MİLYON KUTU

Euro OTC Pharma'nın, bu yıl EuRho Vital markası ile yaklaşık 9-10 milyon kutuyu hedeflediğini belirten Çelik, "Bu üretim, Euro OTC Pharma'nın kendi tesisleri ile GMP standartlarına uygun üretim yapan fason imalatçılarda üretilmektedir. Euro OTC Pharma'nın yıllık yaklaşık olarak yüzde 30'luk bir büyüme hızı vardır. Euro OTC Pharma; Avrupa'da Almanya ve Türkiye'de kendi şirketi ile çalışmaktadır. Yakın ve Ortadoğu'da İran, Bahreyn, Hindistan, Ürdün, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri ile Litvanya'da farklı dağıtım şirketleri ile faaliyet göstermektedir. Ürünlerimizin yüksek kalite nitelikleri ve gereklilikleri nedeniyle şu anda sadece Almanya'da üretimi yapılmaktadır. Alman şirketi olarak Euro OTC Pharma, tarihsel olarak Alman pazarında iyi bir pozisyon elde etti, aynı zamanda uzun süreli aktiviteler nedeniyle Yakın ve Orta doğuda da aynı başarıyı devam ettirmektedir. İstanbul'daki firmanın kurulmasıyla birlikte bir diğer odak Türkiye pazarı olmuştur" dedi.

HELAL SERTİFİKALI İLAÇLAR

İlaçlarının helal sertifikalı olduğunu ifade eden Çelik, "Esneklik, hızlı ve müşteri odaklı işlemler ve ürün portföyünün kapsamlı kalite kontrol unsurları ile ulusal ve uluslararası pazar koşullarına sürekli adaptasyonu, firmamızın başlıca başarı faktörlerindendir. Ürünlerimizin yüksek kalitesi, bünyemizdeki kapsamlı kalite kontrol laboratuvarlarındaki analizler ile sürekli olarak garanti altında tutulmaya çalışılmaktadır. Bu laboratuvarlarda yapılan analizlerde GMP/GLP standartlarına kesinlikle bağlı kalınır. Analiz ve kontroller mevcut spesifikasyonlara göre sorumluluk bilinci ile yerine getirilir. Yüksek nitelikli takımı ile Euro OTC Pharma, müşterilerin ilettiği kalite gereklilikleri ile kanunlara çabuk ve esnek olarak uyabilecek konumdadır. Düzenli olarak yapılan pazar araştırmaları sonuçlarına göre ürün portföyümüz uyumlaştırılır ve yenilenir. Bizim alım yaptığımız ve fason üreticilerimiz açısından bakıldığında da, uzun soluklu işbirliği içinde olduğumuz firmalar da GMP'ye göre üretim yapan firmalardır. Yabancı pazarlar için sorumlu ve güvenilir olarak gerekli yasal yükümlülüklerimizi gerçekleştiriyoruz. Ülkelerle ilgili ruhsat dosyalarımızı hazırlarken ülkenin kanunları ve tüm gerekli spesifikasyonlar, sertifikalar ve belgeler hazırlıyoruz. Buna örnek olarak Helal, BSE/TSE, Sağlık Sertifikası, Serbest Satış Sertifikası vb. verilebilir. Firmamız iki yılda bir denetim görüyor. Türkiye'de kaliteli vitamin ve gıda takviyelerine olan ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Euro OTC Pharma, firma olarak EuRho Vital markasıyla bu talepleri karşılayabilir. İlk etapta Türkiye piyasasına altı ürünümüzü sunmuştuk. İki ay önce ürün yelpazemizi 11 ürüne çıkardık. Türkiye'de adım adım ürün portföyümüzü genişletmek ve ülkeye özgü ihtiyaçlara cevap vermek istiyoruz. Euro OTC Pharma, EuRho Vital markasıyla daha da büyümek istemektedir. En çok da Avrupa ülkelerinde daha güçlü yer almak istemektedir. Türk pazarında yüksek kaliteli vitamin ve gıda takviyeleri açısından yoğun bir talep var ve Euro OTC Pharma bu talebe iyi cevap verebilecek niteliktedir" diye konuştu.

TÜRKİYE PAZARI 15 YIL GERİDE

Çelik, şunları söyledi: "Türkiye pazarı vitamin ve gıda takviyeleri açısından, Alman eczane pazarına göre şu an yaklaşık 15 yıl gelişimde gerisindedir. Ama toplumun gelişmesi ve yönlendirilmesiyle, sağlıklı beslenmenin yanı sıra vitamin ve diğer gıda takviyeleri gerekli tamamlayıcıdır. Türkiye pazarı ile ilgili yapılan çalışmalar; Türk pazarının çift haneli bir büyüme yakalayacağını ve 150 milyon dolarlık bir hacme sahip olduğunu gösteriyor. Birkaç yıl önce pazar, sadece 30 milyon dolar civarındaydı. Şimdi bu pazar 150 milyon dolara ulaşmış durumda. Biz, Türkiye pazarının 2015 yılına kadar ortalama yüzde 10'unu alacağımızı düşünüyoruz. Kısa vadede İstanbul ofisinin yapılanmasının tamamlanması gerekmektedir. Daha sonraki adımlarda İzmir, Antalya, Bursa ve Ankara'da bölge ofislerimiz kurulacak. İşin gelişimine göre Türkiye'ye yatırım düşünüyoruz. Ürünlerimizin yüksek kalite iddiası ile "Almanya'da üretilmiştir" sloganı taşıması nedeniyle üretimin temel kısmı Almanya'da kalacaktır. Fakat işimizin ve pazarın gelişimine bağlı olarak, üretim proseslerinin bir bölümünün Türkiye'ye taşınmasını düşünmekteyiz. Şu an pazara hakim olan Solgar'ın yanı sıra Türk pazarında birçok yerli rakibimiz bulunmaktadır. Euro OTC Pharma ürünleri; kendini sağlıklı bir beslenme ihtiyacına uygun, hedefe yönelik dozaj prensibi ile diğer gıda takviyelerinden ayrıştırmaktadır. Prensibimiz ?yeterli dozaj? şeklindedir. Ayrıca katı form ürünlerimizin blister ambalajlarda olması da hijyen açısından avantaj sağlamaktadır".

Euro OTC Pharma'nın CEO'su Jürgen Beyer de, hedefledikleri ciroyu yakaladıklarında Türkiye'yi üretim üssü yapmak istediklerini belirterek, firmanın gelecek planlarını anlattı:

"Euro OTC Pharma, 1993 yılında Almanya'da kuruldu. Almanya'daki cirosu 50 milyon Euro. Yıllık büyüme hızı yüzde 30. Şirket, 2005 yılında ihracat yapmaya başladı. Şirketin Almanya'daki fabrikasında, EuRhoVital ürünleri bölümünün üretim kısmında 300 kişi çalışıyor.

Firmamız Almanya'da orta ölçekli bir firma. Almanya'da ilaç sektöründeki değişikliklerden dolayı yurtdışına açıldık. Türkiye'de 2,5 milyon ile 11 milyon euro arasında bir ciro beklentimiz var. Bunu yakaladığımızda üretime de başlayacağız. İlk etapta Türkiye'de ambalaj kısmında 100 kişilik istihdam yaratabiliriz. Türkiye yakın ve Ortadoğu köprümüz olacak. Türkiye, Almanya ile çok benzeyen bir pazar ve vitamin ve gıda takviyeleri sektöründe hala pek çok oyuncunun pazara girebilmesi için alan oluşturuyor, potansiyel vaad ediyor.

İran'da da yatırımlarımız var. İran pazarında bir süredir varız. Üretim yatırımı yapıp yapmama konusunda karar aşamasındayız. Ancak İran pazarı bizi yatırıma zorluyor. İran'da ciro beklentimiz 60 milyon Euro".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber