İzmir heyeti Berlin'in tramvay sistemlerini inceledi

100 yılı aşkın süredir başarıyla işletilen tramvay sistemlerini incelemek için Almanya'ya giden İzmir Büyükşehir Belediyesi heyeti, Bremen'den sonra Berlin'de de temaslarda bulundu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Eylül 2012 11:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şehrin toplu ulaşım sistemlerini işleten BVG'de brifing alarak Berlin modelini masaya yatıran Başkan Aziz Kocaoğlu, Senatör Michael Müller'i de ziyaret ederek aynı konuda bir görüşme yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, çevre ve şehir gelişiminden sorumlu Berlin Eyalet Senatörü Müller ile iki şehrin ulaşım problemleri ve çözüm yollarını konuştu. Berlin'in ulaşım danışmanı Dr. Fiedemann Kunst ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Raif Canbek'in de katıldığı görüşmede, ağırlıklı olarak tramvay sistemleri üzerinde duruldu. İzmir'de tramvay sistemini kurarken Berlin'in deneyimlerinden yararlanmak istediklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu, ?Toplu ulaşımda lastik tekerlekli sistemden, raylı sisteme geçmek istiyoruz. Bunu yaparken de yeni teknolojileri yakından tanımaya çalışıyoruz. Örneğin katanerli yerine alttan beslemeli sistemi yakından inceliyoruz ancak henüz bu sistem, Avrupa'nın en gelişmiş kentlerinde bile henüz uygulanamıyor.? diye konuştu. Kocaoğlu, elektrikli otobüs sistemindeki gelişmeleri de yakından izlediklerini söyledi.

Senatör Müller ise toplu ulaşımda önceliği tramvaya verdiklerini belirterek, ulaşım sistemlerini üreten önemli grupların Berlin'de olmasının kendilerine büyük bir avantaj sağladığını ifade etti. 1910 yılında atlı tramvayları elektrikli sisteme çeviren Berlin'de 190 kilometrelik tramvay hattı bulunduğunu vurgulayarak, ?Karayolu trafiğindeki azalmayı görür görmez, toplu ulaşım sistemleriyle bisiklet entegrasyonu üzerinde çalışmaya başladık. Elektrikli otobüs sisteminde henüz yerine oturmayan şeyler var. Biz de bu süreçte mazottaki hava kirliliğini sıfıra indirebilmek için otobüslerimizin tamamına özel bir filtre taktık.? dedi.

Berlin'deki toplu taşıma sistemlerini işleten BVG firmasının merkezini de ziyaret eden Başkan Kocaoğlu, en sık karşılaşılan aksaklıklar ve çözüm yolları, tramvay hatlarının trafiğin yoğun olduğu bölgelerle dar yollarda yerleşimi ve diğer ulaşım sistemleriyle entegrasyonu gibi konularda bilgi aldı. Kocaoğlu ve beraberindeki heyet, BVG'nin işlettiği 2010 dizayn ödüllü tramvayla bir şehir turu da yaptı.

Temaslarından sonra Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat ve Müşavir Konsolos Zeynep Yılmaz'ı da ziyaret eden Aziz Kocaoğlu, ekim ayı sonunda yeni atandığı Nijerya Büyükelçiliği görevine gidecek olan Pulat'ı kutladı. Kocaoğlu'nun ziyaretinden büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Başkonsolos Pulat ise, ?Burada meslek eğitimi konusunda çok başarılı Türk okulları var. İzmir'deki köklü okulları onlarla buluşturabiliriz. Ayrıca İzmir'in bazı ilçeleriyle Berlin'in bazı ilçelerinin kardeş olması konusunda eliminden gelen çabayı harcarız. Bu tür girişimler, ırkçılığa karşı mücadelede de etkin bir rol oynayabilir.? şeklinde konuştu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber