'Kas romatizması başka hastalıları taklit edebiliyor'

Samsun Medical Park Hastanesi Fizik Tedavi Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Suat Akar, kas romatizmasının birçok kişi tarafından başka hastalıklarla karıştırıldığını, bu hastalıkların başında boyun fıtığı, bel fıtığı, kemik erimesi, kronik baş ağrısı, kalp ve damar hastalıkları olduğunu belirtti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Ekim 2012 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Suat Aktar, ?Kas Romatizması hastalıkları' hakkında bilgi verdi. ?Kas romatizması denilince akla ?Myofasiyal Ağrı sendromu' ve ?Fibromyalji' hastalıkları gelir. ?Fibromyalji' ismi halk arasında daha çok bilinmesine rağmen 'Myofasiyal Ağrı Sendromu' klinikte daha çok görülür." diyen Aktar, "Fibromyaljide tüm vücutta yaygın ağrıyla birlikte belirli vücut noktalarında hassasiyet ve uyku bozukluğu, sürekli yorgunluk hissi, baş ağrısı, sabah sertliği, eklem çevresinde ağrı, spastik kolit, Reynaud fenomeni, psikolojik bozukluklar gibi sistemik bulgular görülmektedir. Myofasiyal ağrı sendromu ise daha bölgesel tutulum yapar ve sistemik bulgular yoktur veya az rastlanır.? dedi.

Kas romatizması rahatsızlığının kadınlarda erkeklerden daha fazla görüldüğünü, Myofasiyal ağrı sendromunun halk arasında ?kulunç' ismiyle bilindiğini ve kas-iskelet sistemi hastalıklarıyla uğraşan doktorların en sık rastladıkları hastalıklardan olduğunu söyleyen Suat Akar, ?Her yaşta görülebilse de 30-60 yaşları arasında daha sık görünmektedir. Kadınlarda erkeklere göre biraz daha fazla görülür ve kesin nedeni bilinmemektedir. Travmalar, kaslara ani ve aşırı yüklenme, genetik faktörler, stres ve yorgunluk hastalığın nedenleri arasında gösterilmektedir. Ağrıyı uyaran faktörler ise serin-soğuk hava, klima, yüksek nem oranı, uygun olmayan oturma-yatma pozisyonu, uzun süreli hareketsizlik, psikolojik olumsuzluklar olarak belirtilmektedir. En sık boyun, sırt, omuz, bel, kalça, kol ve bacak bölgelerindeki kasları tutar. Hastalık sık görülmesine rağmen çoğu zaman başka hastalıklarla karıştırılır veya aynı bölgede mevcut olan hastalığı tekrarlaması olarak düşünülür.? şeklinde bilgi verdi.

Kas romatizmasının kronikleşmeye eğilimli olduğunu belirten Dr. Akar, ?Miyofasiyal ağrı sendromu bir kas grubunda veya kasta ağrı, hassasiyet ve kas içinde elle hissedilebilen gergin bantlarla (fibrositler) karakterize bir hastalıktır. Önemli bir özellik olarak 'tetik nokta' olarak isimlendirilen ve üzerine basmakla ağrının başka tarafa doğru yansıdığı hassas noktalar mevcuttur. Bu ağrının yansıması çoğu zaman hastaları yanıltır, bazen hekimleri şüpheye düşürdüğü bile olur, hastalık kronikleşmeye eğilimlidir. Hastalık sık sık tekrarlar veya artıp azalma şeklinde süreklidir. Ağrının şekli batma, kasılma, karıncalanma, uyuşma, yanma, gerilme şeklinde olabilir. Ağrı bazen çok şiddetlidir, hasta tutulan bölgeyi hareket ettiremez ve muayeneye de izin vermez. Morfin veya eşdeğer ağrı kesici ilaç enjeksiyonları bile ağrısını hemen azaltmayabilir.? diye konuştu.

Dr. Suat Akar ?Tutulan bölgedeki kaslara göre değişik hastalıklarla karışabilir. Boyun ve sırtın üst kısmındaki kasların tutulumu sonucu boyun ağrısı, boyunda hareket kısıtlılığı ve tetik noktanın uyarılmasıyla kola yansıyan ağrı olur. Hastalar ?boyun fıtığı' olduklarını zannederler, çoğu zaman bu hastalarda MR'da saptanan, ancak klinik bulgu vermeyen küçük boyutlu fıtıklara da rastlanır ve klinisyen için yanıltıcı olur. Ağrının sık tekrarlaması ve şiddetli olması sonucu hastalar umutsuzluğa kapılır, ameliyata kadar gidebilirler ama ameliyat şikâyetlerine çözüm olmaz. Aynı tablo bel kaslarının tutulmasıyla da olur. Hasta bel ağrısı ve bacağa yansıyan ağrı sonucu 'bel fıtığı' olduğunu düşünür, yine boynun arka yüzündeki adalelerin tutulması baş ağrısına neden olur ve ?gerilim baş ağrısı' olarak isimlendirilerek tedavi edilir. Oysa ağrıya neden olan bölgeye lokal olarak da tedavi uygulamak gerekir. Göğüs ön duvarındaki kasların tutulumu genellikle sol tarafta olur ve kalbinin üzerinde ve çevresinde batma şeklinde ağrılar hissedilmektedir. Tetik noktadan yansıyan ağrı sol omuz ve kola yayılabilir. Kalbinde veya kalp damarlarında problem olduğunu zannederek, endişeye kapılan hasta kardiyoloji uzmanına başvurur ancak tüm tahlil ve testler normal çıkar. Yine sırt ve bel kaslarında sürekli ağrı olması hastaları kemik erimesi açısından endişelendirir. Eğer önceden kemik erimesi teşhisi koyulmuşsa veya tedavi altındaysa ağrının kemiklerin kırılması veya çatlaması nedeniyle meydana geldiğini düşünürler. Bacak kaslarının hastalanması ve inatçı ağrılara neden olması hastanın ?damar tıkanıklığı' şüphesiyle ilgili uzman doktora başvurmasına neden olur.?şeklinde konuştu.

Miyofasiyal ağrı sendromunun teşhis koyduracak tetkik bulgusu olmadığını belirten Fizik Tedavi Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Suat Akar, ?Kan tahlili, grafi, MR gibi tetkikler daha çok diğer hastalıkları ayırt etmek için kullanılır. Teşhis ancak dikkatli inceleme ve muayeneyle koyulur. Tetik noktaların ve gergin bantların tespit edilmesi teşhis açısından oldukça önemlidir. Tedavi, ağrılı atakların iyileştirilmesinde yüz güldürücüdür. Tedavide hasta eğitimi, medikal tedavi, germe ve sprey tedavisi, lokal enjeksiyon (ilaç enjeksiyonu, kuru iğne enjeksiyonu), akupunktur, fizik tedavi uygulamaları ve relaksasyon egzersizleri gibi çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.? ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber