Anayasa gereği, milletvekillerine ödenen net maaşın en az yüzde 38 oranında artırılarak, 5.4 milyar liradan 7.5 milyar liraya yükseltilmesi gerekiyor.

Haber Giriş : 22 Ekim 2003 06:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa gereği, milletvekillerine ödenen net maaşın en az yüzde 38 oranında artırılarak, 5.4 milyar liradan 7.5 milyar liraya yükseltilmesi gerekiyor.

Anayasa gereği, milletvekillerine ödenen net maaşın en az yüzde 38 oranında artırılarak, 5.4 milyar liradan 7.5 milyar liraya; emekli milletvekili maaşlarının da yüzde 29 oranında artırılarak, 2.9 milyar liradan 3.7 milyar liraya yükseltilmesi gerekiyor. 3 Ekim 2001 tarihinde kabul edilen ve Anayasa'nın Bazı Maddelerinin Değiştirilmesini Öngören 4709 Sayılı Kanun, milletvekili maaşlarının artırılmasını zorunlu kılıyor. Söz konusu Kanun'un 27. maddesi, milletvekili maaşının, ?en yüksek Emekli Sandığı iştirakçisinin' almakta olduğu maaştan az; yolluk ödeneğinin bu maaşın yarısından az ve emekli milletvekili maaşının da bunların toplamının yarısından az olamayacağına hükmediyor. Yâni, vekil maaşlarının hesaplanmasında ?yolluk ödenekleri dahil Başbakanlık müsteşarının maaşının 1.5 katını geçemez' hükmünün uygulanması Anayasa'ya aykırılık teşkil ederken; en yüksek Emekli Sandığı iştirakçisi olarak Genelkurmay Başkanı'nın maaşının esas alınması gerekiyor.

Düğmeye bastı

Ancak, TBMM Başkanı Bülent Arınç, geçen hafta yaptığı basın toplantısında ?milletvekili maaşları artırılacak' derken, bu çalışmanın işaretini vermiş oldu. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz bir bürokrat, bu düzenlemenin mutlaka yapılması gerektiğini, çünkü bu haliyle herhangi bir milletvekili ya da emekli milletvekilinin Anayasa Mahkemesi'ne dava başvurusunda bulunabileceğini söyledi. Sözkonusu Anayasa değişikliğinin 2001 yılı Ekim ayında çıkmış olması nedeniyle uygulamaya da 2002 yılı Ocak ayında başlanması gerektiğini anımsatan bürokrat, bu durumda Anayasa'ya aykırılık iddiasıyla başvurulması halinde devletin 2002 yılı Ocak ayından itibaren ortaya çıkan farkı ödemek zorunda kalabileceğini vurguladı. Aynı bürokrat, bu nedenle yeni düzenlemenin bir an önce yapılması gerektiğini kaydetti.

İşte o madde

2001 yılında yapılan 4709 sayılı Anayasa Değişikliği'ne dair kanunun 27. maddesi aynen şöyle: ?MADDE 27. - 7.11.1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 86' ncı maddesinin başlığı ile birinci fıkrası aşağıdaki şekilde, ikinci fıkrasında geçen ?sosyal güvenlik kuruluşları ibaresi de ?Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı olarak değiştirilmiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin ödenek ve yollukları ile sosyal hakları, emeklilikleri ve tazminatları özel kanununda düzenlenir. Ödeneğin aylık tutarı, en yüksek Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı iştirakçisinin görevde iken almakta olduğu miktardan, yolluk tutarı ödenek miktarının yarısından, bağlanacak emekli aylıkları da bunların toplamının yarısından az olamaz. Üyeler Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı ile ilişkilendirilirler ve üyeliği sona erenlerin istekleri halinde Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı ile ilişkileri devam eder. ?

Neydi, ne olacak?

En yüksek Emekli Sandığı İştirakçisi'nin yâni Genelkurmay Başkanı'nın almakta olduğu net maaş 4 milyar 992 milyon lira.

Bu durumda 3 milyar 624 milyon lira maaş ve 1 milyar 812 milyon lira da yolluk olmak üzere toplam 5.436 milyon lira olan milletvekilinin yeni yapılacak düzenlemenin ardından aylık maaşı enaz 4 milyar 992 milyon liraya, yolluk ödeneği de 2 milyar 496 milyon liraya toplamda ise 7 milyar 488 milyon liraya yükselecek. Ortalama 2 milyar 900 milyon lira olan emekli vekil maaşı da mevcut milletvekili maaşının yarısından az olamayacağı için, onun maaşı da 3 milyar 744 milyon liraya çıkacak.

Milli gelire göre yüksek

Türk milletvekilleri parlamenter maaşları sıralamasında 18 Avrupa ülkesi içinde 14'üncü sırada bulunuyor. TBMM Kütüphane Müdürlüğü Araştırma Servisi'nden Feride Eroğlu, Ali Çolak ve Ahmet Yıldızı'ın yaptığı araştırmaya göre; Türkiye, milletvekillerine ödediği 3 bin 298 Euro maaş ile sıralamada, kişi başı milli gelirleri Türkiye'nin 5 katı olan İsviçre, İspanya'nın ödediği 2 bin 918 Euro ve Polonya'nın ödediği 2 bin 820 Euro'luk maaşın önünde yer aldı. İspanya'da milletvekilleri 451 Euro'luk asgari ücretin 6.5 katı maaş alırken, Türkiye'de milletvekilleri, 130 Euro'luk asgari ücretin 25 katı maaş alıyorlar.

H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber