İpek dokumasının artması için kursiyerlere 15 tezgah dağıtıldı

Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğu, 1980'li yıllarda ilçede yaygın olan ipek ve ipek böcekçiliğini tekrar canlandırmak isteriklerini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Ekim 2012 19:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sipahioğu, açılan kurslarda eğitim gören 15 kursiyere tezgah dağıttıklarını söyledi.

Alanya Belediyesi tarafından, ipek ve ipekböcekçiliği kapsamında açılan kurslarda yapılan ürünler sergilendi. Kızılkule'de düzenlenen sergide konuşan Belediye Başkanı Sipahioğlu, 1980'li yılların sonuna kadar ipek ve ipekböcekçiliğinin, Alanya'da bayram havasında olduğunu hatırlattı. Kozaların kaynatılıp ipek ürününün elde edildiğin ifade eden Sipahioğlu, Alanyalıların, 300 ton civarında ipek üretimi kazandırdığına dikkat çekti.

Yıllardan sonra tekrar geriye dönüş ve bunu ekonomiye kazandırma adına Alanya Belediyesi olarak bir çalışma yaptıklarını ifade eden Başkan Sipahioğlu, kurs çalışmalarını bitiren 15 kursiyere dokuma tezgahı verdiklerini söyledi. Tezgahların köşelerde beklemeyeceğini belirten Sipahioğlu, İpeğin ortaya çıkmasının bir serüveni olduğunu kaydetti. Amaçlarının, ipek üretimini yagınlaştırmak olduğunu ifade eden Sipahioğlu, ipek böceği dut ile beslendiği için binlerce dut ağacı dağıttıklarını söyledi. Belediyeye gelen misafirlerine takdim etmek için Alanya Belediyesi olarak hediye seçerken, yerel üretim hediyelikleri tercih ettiklerini söyleyen Başkan Sipahioğlu, el sanatları çalışmalarını Alanya Kozak olarak markalaştırılacağını ve ürünlerin pazarlanmasında her türlü katkıyı sağlayacaklarını dile getirdi.

Kaymakam Erhan Özdemir de bugüne kadar gittiği her yerde ipekle ilgili mutlaka bir şeyler gördüğüne dikkat çekti. Bursa'da da ipek üretildiğini hatırlatan Özdemir, Çin'in piyasaya girmesiyle, 'Her şeyi allak bullak etti' gibi serzenişler olduğunu söyledi. İpekböcekçiliğinin geliştirilmesinin, bayanların ellerinde olduğunu belirten Özdemir, "İpek, çok ince bir serüven. Bu, bir kültür. Kozanın ve böceğin kokusundan tutun da o giydiğiniz giysinin zarafetine kadar bu bir serüven." şeklinde konuştu.

Ardından, Alanya İpek Kozasından Çiçek Kursu'nu bitiren kursiyerlere katılım belgeleri verildi. Serginin açılışını Kaymakam Özdemir ile birlikte gerçekleştiren Başkan Sipahioğlu, sinevizyon eşliğinde kozanın gelişimini katılımcılara anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber