34 Ülke yerel yöneticisi 'Sağlıklı Şehirler' için Bursa'da toplandı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Eylül 2005 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

34 Ülkeden yerel yönetici 2020'ye kadar yol haritasını çizecek

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sağlıklı Şehirler Ağı ve Avrupa Ulusal Sağlıklı Şehirler Ağı 2005 Yılı Toplantısı, Bursa'da 34 ülkeden yerel yöneticiler ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun katılımıyla başladı. 4 gün sürecek toplantıda, DSÖ'nün sağlıklı şehirler ağına üye şehirlerin 2020 yılına kadar olan yol haritası belirlenecek ve dünyadaki obezite sorununa çözüm aranacak.

Tayyare Kültür Merkezi'nde başlayan toplantıya, Brüksel, Liverpool, Kaunas, Sandnes, Lodz, Kopenhag, Milano, Madrid, Torino, Stocholm belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu 34 ülkeden toplam 99 şehrin yerel yöneticileri, sağlık uzmanları, şehir planlamacıları ve üst düzey politikacılar katıldı. Dünya Sağlık Örgütü'nün "Herkes için sağlık" sloganıyla öncülük ettiği sağlıklı şehirler projesi kapsamında düzenlenen ve 3 gün sürecek olan toplantılarda, "Daha sağlıklı ve güvenli şehirler nasıl yapılır", "Risklerle nasıl baş edilir", "Afetlerden nasıl korunulur", "Obeziteyle nasıl başa çıkılır", "Daha sağlıklı, güvenli ve daha aktif şehirler nasıl tasarlanır" sorularına cevap aranacak.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, toplantıyla Bursa'nın ve Türkiye'nin dünyaya tanıtıldığını ve Türkiye'nin daha itibarlı hale geldiğini ifade ederek, "Tüm insanların sağlıklı ve gülen şehirlerde mutlu yaşaması için burada sergilediğimiz uluslararası dostluk ve dayanışmamızı sürdürerek, savaşlar ve doğal afetlerle boğuşan dünyaya örnek olacağımıza ve dünya barışına katkı sağlayabileceğimize yürekten inanıyorum" dedi.

Sağlıkta eşitsizliğin giderilmesi, hastalıkların ve kazaların önlenmesi, sağlıklı yaşam biçimlerinin geliştirilmesi ve sağlıklı yaşam alanlarının oluşturulması fikrinden yola çıkarak oluşturulan "sağlıklı şehir" kavramının ulusal ve uluslararası düzeyde yapılan çalışmalarla bugün dünyanın birçok kentini kapsayan büyük bir hareket haline geldiğini kaydeden Başkan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şehirlerimizin sosyal, kültürel, tarihi, ticari ve ekonomik alanlarda geliştirilmesi insanların ulaşım, planlama, kentsel dönüşüm, çevre ve sosyal belediyecilik konularında yaşamaktan mutluluk duyacakları kentler oluşturulması amacıyla görüş alışverişinde bulunacağız. Uzmanların teknik konularla ilgili yapacağı çalışma toplantılarının dışında program dahilinde, katılımcı şehirlerimizin belediye başkanlarına ve politikacılarımıza sağlıklı şehirler projesi kapsamında Bursa'da belediyecilik adına yapılanlar ve yapmayı planladığımız projeleri tanıtacağız" diye konuştu.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, hükümetin hem içeride hem dışarıda kapalı politika yerine, başta komşular olmak üzere tüm ülkelerle iyi ilişkilere önem verdiğini belirterek, "Hükümet olarak çıkardığımız yerel yönetimler reformuyla globalleşen dünyada sadece hükümetler arası değil, yerel yönetimlerin sınır ötesi ilişkiler kurmalarını teşvik ettik" dedi.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Bursa'da Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Sağlık Örgütü Sağlıklı Şehirler Ağı ve Avrupa Ulusal Sağlıklı Şehirler Ağı 2005 Yılı Toplantısı'na katıldı. 34 ülkeden 99 şehrin yerel yöneticilerinin katıldığı ve 4 gün sürecek toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Aksu, hükümet olarak sağlıklı kentler meydana getirmek için yerel yönetimlerle ilgili gerçekleştirdikleri reformları anlattı. Bakan Aksu, kamu düzeniyle toplumun huzur ve güveninin sağlanmasında önemli unsur olarak görülen temel sosyal hizmetleri asgari kabul edilebilir düzeye çıkarmanın hükümetin temel politikası olduğunu ifade ederek, "Hükümetimiz yurtdışı ülkeler ve yerel yönetimlerin işbirliğine verdiği önemi, içerde yerel yönetimler reformunu gerçekleştirerek göstermiştir. Siyasetin itibar kazanması, halkın yönetime katılması, bütün milletin haklı olduğu bilincinin genişlemesi için yerel yönetimler reformunu çıkardık. Hizmette yerindelik ilkelerinin esas alındığı, demokratik, verimli ve kaliteli yönetime imkan sağlayan yeni kamu yönetimi reformunun benimsendiği, yerel hizmetlere yerel yöneticilerin karar vereceği, yetkilerin vatandaşa en yakın noktada kullanıldığı vatandaş odaklı katılımcı saydam ve hesap verilebilen bir yönetim anlayışı oluşturmaya yönelik çalışmalar yaptık" dedi.

Bakan Aksu, hükümet olarak göreve gelir gelmez başta komşular olmak üzere tüm ülkelerle iyi ilişkilere önem verdiklerini kaydederek, "Globalleşen dünyada sadece hükümetler arası değil sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimlerin sınır ötesi ilişkiler kurmalarını teşvik ve tavsiye ettik. Yerel yönetimlerin etkinliğinin sağlanması demokrasinin yaygınlaştırılması demektir. Bir ülkenin demokratik rejiminin geldiği seviyeyi o ülkenin yerel yönetimlerine ayırdığı yetki, sorumluluk ve mali kaynaklarla ölçmek mümkündür. Bu hareketle Büyükşehir Belediye Kanunu, Belediye Kanunu, İl Özel İdaresi Kanunu, Mahalli İdare Birlikleri Kanunu'nu yerel yönetim reformu kapsamında çıkardık. Yapılan düzenlemelerle yerel yönetimlerin sorumlulukları genişletildi" diye konuştu.

"KENTLERİ GELECEK NESİLLERİN EMANETİ OLARAK GÖRÜYORUZ"

Kentleri gelecek nesillerin bir emaneti olarak gördüklerini de kaydeden Bakan Aksu, "Bu bağlamda '5366 sayılı Yıpranan Tarihi Kültürel Taşınmaz Varlıkların Korunması ve Yaşatılması ile İlgili Kanun'la yıpranan ve özelliğini kaybetmiş sit alanı olarak tescil edilmiş bölgeleri koruma altına aldık, yeniden inşa ve restore edilebilmesine imkan sağladık. Konut, kültür, turizm ve sosyal donatı alanları oluşturulması, tabii afet risklerine karşı tedbir alınması, kültürel varlıkların yenilerek korunması, yaşatılarak kullanılmasına imkan getirildi" şeklinde konuştu.

Bakan Aksu, temel sosyal hizmetleri asgari kabul edilebilir düzeye çıkarmanın hükümetin temel politikası olduğunu ve bunun gerçekleştirildiğini öne sürerek sözlerini şöyle tamamladı:

"Aç ve açıkta hiçbir vatandaşımız kalmayacak prensibini benimseyen hükümet, yoksullara sağlık ve esenlik içinde yaşayacakları ortam için bir dizi proje geliştirmektedir. Yerel yönetimlerin, sosyal hizmet projeleri de teşvik edilmiştir. Birçok belediyemiz, toplumda sosyal barışın sağlanması ve bütün kesimlerin kucaklanması için önemli sosyal projeleri uygulamaya koymuştur. Sağlıklı şehir hareketi katılım arttıkça yeni fikir ve çalışmalarla daha etkin bir hale gelecektir. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı, daha sağlıklı şehirler ve daha güzel bir dünya kurma yolunda önemli mesafeler atılmasına imkan sağlayacaktır. Yakınlaşmanın, uluslararası paylaşım ve dayanışmanın pekişmesini ümit ediyorum."

AK Parti Grup Başkanvekili ve Bursa Milletvekili Faruk Çelik de, tabii kaynakların artan nüfusla tükendiği dünyada bu tür toplantıların daha da önem kazandığını ifade ederek, "Sağlıklı Şehirler Birliği çalışma programına dahil olarak ortak eylem gerçekleştirmek, sağlıklı bir dünya geleceğine şekil vermek için tüm çabalara destek vermek hepimizin görevi arasındadır. Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı, Avrupa Ulusal Ağları ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği üyelerinin katılımıyla şehrimizde gerçekleştirdiğimiz bu önemli toplantıda, birlikte sağlıklı bir gelecek için önemli kararlar alınacaktır. Bizim görevimiz birliğin buradaki çalışmalarına destek vermek, ülkemizin her kentinden bu ortak çalışmaya katılımı sağlamak olacaktır" dedi.

Bursa Valisi Nihat Canpolat ise, şehirlerde insanlara sunulan hizmetlerin kalitesinin hizmetlere ulaşım kolaylığı, istifade edenlerin çokluğu, temiz çevre ve sağlıklı içme suyunun da sağlıklı kentin temel göstergesi olduğunu kaydederek, "Yapısal çevre kalitesinin arttırılması da bunlarla ilgilidir. Günümüz dünyasında kent yaşamında birçok problemle karşılaşmaktayız. Fakirlik, eşitsizlik, gürültü, toplumsal dayanışmadaki zayıflama bu problemlerden bazılarıdır. Bu problemlerin çözümünde kent yöneticilerinin birbirlerinden öğreneceği çok şey vardır. İnsanların insanca yaşayacağı sağlıklı kentler meydana getirmede bilgi ve tecrübe paylaşımı çok önemlidir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber