Balıkesir Üniversitesi fıstık çamından para kazanacak

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) ile Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü arasında imzalanan protokol çerçevesinde, Çağış Kampüsü alanında ağaçlandırma yapılacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ekim 2012 18:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplam 253 dekar alana fıstık çamı, servi ve yalancı akasyadan oluşan 13 bin 697 adet fidan dikilecek. BAÜ, bu koruluktaki 5 bin 55 adet fıstık çamının kozalaklarından yılda 379 bin lira gelir hedefliyor.

Rektörlük binasındaki imza törenine BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bedri Yüksel ve diğer yetkililer katıldı. Burada konuşan Ateş, dünyada ve Türkiye'de ormansızlaşmanın etkilerinin fazlasıyla hissedildiğini söyledi. Özellikle günümüzde küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi olumsuzlukların her geçen gün arttığını vurgulayarak, "Bunun için verimsiz ormanların süratle ıslah edilmesi ve uygun yerlerde ağaçlandırma yapılması gerekiyor. Üniversitemizin Çağış Kampüsü alanındaki Empe Tepe mevkisinde ağaçlandırma yapılacak. Bu protokolle söz konusu alanda 39 km. teras çalışması yapacağız. Daha sonra sahanın toprağı ekskavatörle işlenecek. Ardından 5 bin 55 adet fıstık çamı, 5 bin 480 adet servi ve 3 bin 144 adet yalancı akasya fidanı dikilecek." dedi. Çalışmalara 15 gün içinde başlayacaklarını ifade eden Ateş, fidan dikimlerininse aralık ayında başlayacağını bildirdi. Son 10 yılda BAÜ'nün kampüs alanında yaklaşık 50 dönüm alanda ağaçlandırma yaptıkları bilgisini veren Recep Ateş, "Oluşturulacak koruluğun etüt projesi bitti. İhale sürecinin ardından toprağı işleyeceğiz, teraslama yapacağız. Toprak işleme iki ay içinde biterse öğrencilerimizle birlikte fidanları dikmek istiyoruz ancak büyük bölümünü biz profesyonel olarak dikeceğiz. Dikilecek fıstık çamı, bu yörede ekonomik getirisi olan bir tür. Dekarı bin 500 lira civarında. Fidanlar dikildikten yaklaşık 10 yıl sonra verime geçtiği zaman yılda 379 bin lira gelir getirecek. Bu parayla üniversitenin bazı giderleri karşılanmış olacak. Ayrıca Balıkesir'e ve üniversitemize yeşil alan kazandırılacak. Erozyonun önlenmesi, temiz hava ve görünüş olarak bir katkı sunmuş olacak. İnşallah hayırlı uğurlu olur." diye konuştu.

Rektör Alkan ise kampüsün 5 bin dönüm arazi üzerine kurulduğunu ve büyük bölümünün ağaçsız olduğunu söyledi. Protokolle bölgenin hem bilimsel olarak ağaçlandırılacağını hem de üniversiteye maddi getirisi olacağını vurguladı. Katkılarından dolayı Ateş'e teşekkür eden Alkan, "Böylece üniversitemiz, yeşil alanıyla diğer üniversiteler arasında ön plana çıkacak. Hayırlı olsun." dedi.

Konuşmaların ardından projenin imzaları atıldı ve ağaçlandırma alanında incelemede bulunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber