Tarihçi Erol Sevim iş adamlarına Ahilik dersi verdi

Çukurova Üniversitesi eski Öğretim Görevlisi tarihçi Erol Sevim, ?Milletimiz tarih boyunca fethettiği yerlere işgalle değil gönülleri fethederek girdi.? dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ekim 2012 12:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği ( TÜMSİAD )Adana Şubesi'nde ?Ahilik Teşkilatı ve Loncalar ? konulu bir konferans veren eski Çukurova Üniversitesi Öğretim Görevlisi tarihçi Erol Sevim, Ahilik teşkilatının Türk-İslam medeniyetinin en önemli kurumlarından biri olduğunu kaydetti.

Ahilik teşkilatının Anadolu'nun vatanlaşmasını ve Osmanlı'nın bir cihan devleti olmasını sağlayan temel dinamiklerden biri olduğunu belirten tarihçi Erol Sevim, ?Ahiliğin kültürel, dini, idari, iktisadi, askeri, siyasi ve eğitim gibi sosyal boyutları vardır.' şeklinde konuştu.

Sevim, ?Milletimiz tarih boyunca fethettiği yerlere işgalle değil, gönülleri fethederek girdi. Bu da düzgün ticaret yapan esnaf ve sanatkarlar sayesinde oldu. Bugün balkanlarla aramızda bir gönül bağı varsa, ahilik kültürünün eseri sayesinde olmuştur.? dedi.

Tarihçi Erol Sevim konuşmasına şöyle devam etti: ?Ahilik teşkilatının bugünkü esnaf odaları, işveren sendikaları,ticaret odaları, işçi sendikaları, belediyeler ve eğitim hizmeti veren kurumların temeli olmuştur. Ahiliğin esas amacı, zengin ile fakir,üretici ile tüketici,emek ile sermaye, halk ile devlet arasında iyi ilişkiler kurarak sosyal adaleti gerçekleştirmek ve toplum huzurunu sağlamaktır. Ahiliğin en büyük özelliğinden biri de, Ülke genelindeki pastanın 3-5 kişinin hakim olmasına engel olmak ve orta kesimin kalkınmasına yardımcı olmaktır.?

Ahilik teşkilatının Orta Asya'dan beri gelen cömertlik felsefesinin İslam ile kaynaşarak Türk-İslam Medeniyeti Kültürü'nün oluşmasına katkı sağladığını ifade eden Sevim, mutlu bir toplum oluşturmak için çalışan Ahilik teşkilatının, iş ahlakının oluşturulması ve ekonomik kalkınma için ön şart olduğunu da vurguladı.

İş adamları tarafından ilgi ile izlenen seminerde tarihçi Erol Sevim, dünyanın her yerinde iş yapan ve uluslararası başarılı bir sivil toplum kuruluşu olan TÜMSİAD?ın, Ahilik kültürünü yaşatmaya çalışması son derece önemlidir' diyerek yöneticileri kutladı.

TÜMSİAD Adana Şubesi Başkan Yardımcısı M. Hakan Can da verdiği bilgilerden dolayı Sevim'e teşekkür etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber