Hakkari'de, sınavlarda sahtecilik ve yolsuzluk yapan çete çökertildi/ Video

Haber Giriş : 11 Ekim 2012 15:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güvenlik güçleri, Hakkari'de 3 sürücü kursunun, sınav esnasında adaylara cep telefonu ile cevapları gönderdiği bilgisine ulaştı.

22 Eylül'de yapılan sınavda 70 adayın üzerinde cep telefonu bulundu.

Soruşturmayı genişleten güvenlik güçleri, Hakkari, Van, Adana ve Mersin'de düzenlenen operasyonlarda 23 kişiyi gözaltına aldı.

Operasyonlarda, çok sayıda sahte diploma ve kamu kurumlarına ait sahte kaşeler ele geçirildi.

Gözaltına alınan sanıklardan 14'ü tutuklanarak cezaevine gönderildi.


Hakkari'de ehliyet şebekesine yönelik operasyonda 9 kişi tutuklandı

Hakkari'de bazı sürücü kurslarının, sınava giren motorlu taşıtlar sürücü adaylarına SMS yolu ile cevap anahtarlarını gönderdiği belirlenmesi üzerine düzenlenen operasyon sonucunda 9 kişi tutuklandı.

Hakkari İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğüne 15 Ağustos 2011'de yapılan bir ihbar üzerine inceleme başlatıldı. Yapılan çalışmalar neticesinde bazı kurs sahiplerinin ve çalışanlarının suç işlemek amacıyla örgüt kurdukları, örgüt faaliyetleri kapsamında resmi belgede sahtecilik, özel belgede sahtecilik suçunu işledikleri tespit edildi. Suç örgütünün deşifre edilmesine yönelik yapılan teknik çalışmalarda ülke genelinde ve ilde 20 Ağustos 2011'de yapılan motorlu taşıtlar sürücü adayları sınavına giren adaylardan 101 adayın SMS yolu ile soruların cevaplarını aldıkları ve başarılı oldukları belirlendi. Devam eden teknik çalışmalar sonucu 22 Ekim 2011'de ilde yapılan motorlu taşıtlar aday sınavında gerekli tedbirler alınarak, suç örgütü üyeleri sınavların yapılacağı okulların önündeki üst aramalarında vücutlarına gizledikleri cep telefonları ile suçüstü yakalandı.

Sürdürülen teknik çalışmalar sonucu suç örgütünün yapısı, suçun işleniş şekli tespit ve deşifre edilmesi için 25 Kasım 2011'de ilde ve Yüksekova ilçesinde eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Operasyonlar neticesinde il merkezinde ve Yüksekova'de faaliyet gösteren sürücü kurslarının içerisinden, şüphelilerin ikamet ve iş yerlerinden SMS gönderilmesinde kullanılan 20'ye yakın cep telefonu, 160'a yakın sahte diploma, Milli Eğitim görevlileri adına yapılmış sahte kaşeler elde edildi; şüphelilerin iş ve ev adreslerinden elde edilen bilgisayar ve veri kütüklerine el konuldu. Yapılan incelemede bilgisayarlar içerisinden suç örgütünün suç eylemlerini gösterir dokümanlar, adaylara cevap anahtarlarının SMS yolu ile gönderilmesi için kurulan programlar olduğu, açık hat diye tabir edilen üçüncü şahısların adlarına açılmış GSM hatları ele geçirildi.

Delillerin toplanmasının ardından Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde 5 Ekim 2012'de suç örgütüne yönelik operasyon yapıldı. Hakkari il merkezi, Yüksekova ilçesi, Van il merkezi, Van'ın Çaldıran ilçesi ile Adana ve Mersin illerinde eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda toplam 23 kişi gözaltına alındı. Hakkari il merkezinde sürücü kursu sahibi M.S., kurs müdürü C.A, kurs çalışanları R.Y., Y.S., K.S., C.Ç., Y.K.; diğer sürücü kursu sahibi Ş.D., S.D., F.A., İ.D., R.Ö., A.T.; Yüksekova ilçesinde KCK davasından tutuksuz yargılandığı da öğrenilen sürücü kursu sahibi N.Ç. ile kurs müdürü Ş.D. ve suç örgütü üyeleri M.D., E.Ç., M.K. gözaltına alındılar. Adana ilinde yakalanan E.B. ile D.B isimli şahıslar Adana ilinde çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Van ilinde yakalanan A.D. ile Van'ın Çaldıran ilçesinde yakalanan F.U. isimli şahıslar Hakkari İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğüne getirildi.

Göz altında tutulan 21 kişiden 7'si sevk edildikleri Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı'nca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı, 14 kişi ise tutuklanmaları istemi ile nöbetçi mahkemeye sevk edildi. M.S., N,Ç., M.D., R.Y., İ.D., F.U., C.A., Ş.D., Ş.D. isimli şahıslar suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak, örgüt faaliyetleri kapsamında resmi belgede sahtecilik, özel belgede sahtecilik suçundan tutuklanmalarına karar verildi. K.S., M.K., R.Ö., A.T. ile A.D. isimli şahıslar hakkında da mahkeme tarafından adli kontrol kararı verilerek serbest bırakıldılar. Tutuklanmalarına karar verilen şahıslar Hakkari Ceza İnfaz Kurumu'na teslim edildi.

Soruşturma kapsamında ele geçirilen suç unsurları ise şöyle:

164 adet sahte belge bulunan öğrenci dosyası, 20 adet SMS gönderilmesi için kullanılan cep telefonu, 80 adet başka şahıslara ait fotoğraf, 7 adet nüfus cüzdan fotokopisi, 170 adet sahte diploma,

8 adet başka şahıslara ait adli sicil kaydı ve sağlık raporları,

6 adet yüksek miktarlarda başka şahıslara ait imzalı senetler,

2 adet başka resmi kurum müdürleri adına yapılmış sahte kaşe.

TRT-CHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber