Çanakkale'de 4. Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu başladı

Çanakkale'de 4. Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2012 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Troia Kültür Merkezi'nde üç gün sürecek sempozyum Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) işbirliğiyle düzenleniyor. Açılışa Çanakkale Vali Yardımcısı İzzet Ercan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar, ÇOMÜ Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü (DEKUM) Doç. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcisi, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasında 2010 yılında kurulan DEKUM'un faaliyetleri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Özdilek, Türkiye sahillerinin deniz kaplumbağaları için Akdeniz'in en önemli yuvalama alanlarından olduğunu söyledi. Doç. Dr. Özdilek, ?Dünyada 110 milyon yıldır görülen deniz kaplumbağalarından, bugün sadece yedi tür kaldı. Nesillerinin tükenmemesi için çaba göstermemiz gerekiyor. Dünyada 33.'sü, Akdeniz'de ise 5.'si düzenlenecek olan Deniz Kaplumbağaları sempozyumlarının Türkiye'de 4.'sünü düzenliyoruz. Bu da bizim global gündemi yakalamamız için son derece önemli. DEKUM olarak bundan sonraki hedefimiz, yaralı deniz kaplumbağalarını iyileştirebileceğimiz bir birim kurmak.? dedi.

Prof. Dr. Hisar ise insanoğlunun yeryüzü yöneticisi gibi yaşadığını belirterek, tek olmadığını ve diğer canlıların hayatını korumanın da sorumluluğu olduğunu vurguladı. Hisar, bunun için bu sempozyumun önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Genel Müdür Yardımcısı Akıncıoğlu da Türkiye'nin muazzam bir bitki ve hayvan çeşitliliğine sahip olduğu bilinciyle hareket ettiklerini belirterek, ?Bu kapsamda tür izleme ve koruma genelgesi çıkarıldı. Nesli tükenmekte olan kaplumbağalar da koruma altına alındı. Ülkemiz, Akdeniz ölçeğinde koruma için önemli bir yerdir. İnsan eliyle yaratılan olumsuz müdahaleleri bertaraf etmek için gerekli tedbirleri almaktayız.? şeklinde konuştu.

Vali Yardımcısı Ercan, türlerin yok olma sebebini, insanların diğer canlıların yaşam alanına müdahalesi olarak gösterdi. Bütün bunların yanında insanların koruma adına bir şeyler yapmasının da önemli olduğunu sözlerine ekledi.

ÇOMÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Feyza Sönmezöz'ün piyano konseriyle devam eden açılış programının ardından, çağrılı konuşmacıların sunumlarına geçildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber