Hakkari ilçe, Yüksekova il olsun tartışması

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2005 19:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hakkari İl Başkan Yardımcısı Ahmet Korkmaz, 'Hakkari'nin ilçe, Yüksekova'nın ise il olması' yönündeki tartışmalarının, her seçim döneminde yaşandığını söyledi.

Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamada bulunan Ahmet Korkmaz, ilçenin son günlerde Yüksekova'daki yerel gazetelerde yer alan 'Hakkari'nin ilçe, Yüksekova'nın ise il olması' tartışmalarının konusu haline geldiğini belirtti. Korkmaz, "Yüksekova'nın giriş ve çıkışlarının ekonomik gelişmeye daha elverişli olduğu yönündeki iddialar nedeniyle Yüksekova Kaymakamlığı'nın il statüsüne getirilmesinin daha yararlı olacağı savları Hakkari halkı arasında da tartışma başlatmıştır. Bütün çabalara rağmen Hakkari il olmayı korumuştur ve bazen de siyasilerin bütün çabalarına rağmen bu gelişmeler boşa çıkarılmıştır" şeklinde konuştu.

"Bir ilin ekonomik sosyal ve kültürel kalkınmışlık derecesi o bölgenin (ova) veya dağlık oluşuyla ilgili değildir" diyen Korkmaz, "67 olan il sayısı siyasi rant sonucu bugün 81'e çıkarıldı. Bu özelikle Özal hükümetleri döneminde gerçekleştirildi. Biz Yüksekovalı kardeşlerimizin il olma istemlerini saygıyla karşılıyoruz. Bu konuda mücadele vermeleri de onların doğal haklarıdır. Ancak Hakkari ilinin tarihsel, ekonomik ve sosyal statüsünü ilçeye çevirerek bizlere de haksızlık yapmamalarını istiyoruz. Hakkari Türkiye'nin idari haritasındaki 81. il olma özelliğini koruyacaktır. Her seçim döneminde özelikle bu gibi iddialar çok yoğun bir şekilde işlenmektedir. Verilen bu tür sözler çoğu zaman havada kalmaktadır. Hakkari Valisi'nin kaymakam, Yüksekova Kaymakamı'nın da vali olması istekleri, kamuoyunun takdirine kalmıştır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber