Macaristan Konsolos'u Konyalıları ülkesine yatırıma davet etti

Macaristan'ın İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss, Konyalı işadam ve sanayicileri ülkesine yatırıma davet etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2012 07:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkonsolosu Gabor Kiss ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve DEİK -DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz Konya'da Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Mevlana Kalkınma Ajansı, Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü ile üç fabrika ziyareti yaptı. Şahbaz ve Kiss, üniversitede düzenlenen 'Türkiye Macaristan ticari, tarihi, kültürel ilişkileri ve geleceğe dönük projeksiyonu' konulu panele konuşmacı olarak katıldı. Başkonsolos Kiss ziyaretlerinde sanayici ve işadamlarını AB üyesi olan ülkesine yatırıma çağırdı.

Konya Sanayi Odası'na yapılan ziyarette Meclis Başkanı Ahmet Şekerci, Macaristan heyetini odalarında ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Şekerci, geçmiş yıllarda Konya'da birçok Macar ustanın da çalıştığını, Konya'ya katkılar sunduğunu söyledi.

Başkonsolos Kiss de Macaristan İstanbul Başkonsolosluğunda üç ticaret ataşesinin işadamlarına yardımcı olmak için beklediğini belirtip, "Macaristan'daki işadamlarımız teknoloji, inovasyon ve bilim konularında çok iyi ve ileriler. Bu konularda ortaklıklar oluşturulabilir. Avrupa Birliği üyesi Macaristan'da yatırım yapıp işçi çalıştırmak çok ucuz. Bu Türk işadamları açısından çok avantajlı bir durumdur. Konyalı işadamlarını Macaristan'a yatırım yapmaya davet ediyorum.? dedi.

TÜMİŞAD Başkanı Osman Şahbaz ise Macaristan'da uluslararası tüm yatırımcılarının ofisi, yatırımı varken, bu cazip imkanların sunulduğu, lojistik açısından Avrupa'nın en cazip ülkesi olan Macaristan'a yatırım yapmanın tam zamanı olduğunu belirtti.

Konya Ticaret Odası ziyaretinde ise Başkan Vekili B.İsmail Haydaroğlu Konya'nın yüzölçümü itibariyle Türkiye'nin en büyük şehri, işsizlik oranında da Türkiye ortalamasının altında bir il olduğunu, tarım alanı açısından Türkiye'nin birincisi, buğday, şeker pancarı, havuç, kuru fasulye, tavuk yumurtası, kırmızı et ve beyaz et üretiminde birinci sırada olduğunu ifade etti. Haydaroğlu, şehirde önde gelen sektörleri ise; makine üretimi, vinç imalatı, tarım makineleri, ayakkabıcılık, otomotiv yan sanayii, metal döküm ve gıda olduğunu aktarıp, "Bu konularda Macar işadamları ile işbirliğine hazırız." dedi. Haydaroğlu ayrıca Türkiye'de bir yıldır hayatiyete geçirilen BALO Lojistik Organizasyonundan da bahsetti. Bunu eski ''İpek Yolu'' ticaretinin üzerinde olduğunu, Budapeşte'nin de bu projenin içerisinde olduğundan bahsetti.

Başkonsolos Kiss ise Konya'nın Macaristan'daki birçok şehre benzerlik gösterdiğini aktarıp, ?Birbirimize ihtiyacımız var. Bu var olan değerleri ortak bir zeminde yaşayarak da hayata geçirmeliyiz. Macaristan Türkiye'ye göre küçük bir ülke. Avrupa Birliği üyesi oluşumuz, gelecek olan Türk yatırımcılarına bir çok imkanı da beraberinde sunacaktır. Özellikle bahsedilen BALO Lojistik Organizasyonun Budapeşte ayağına biz devlet olarak içerisinde olmak isteriz. Bu proje Türkiye için önemli olduğu kadar Macaristan içinde fevkalade ehemmiyet arz etmektedir. Budapeşte'de de Marmara Bölgesinde oluşturmuş olduğunuz lojistik merkezinin bir benzerini oluşturmak konusunda destek vermeye hazırız. Macar işadamlarımız yeniliğe açıktırlar. Bir inovaktif konudan da bahsetmek isterim; Macaristan'da şeffaf beton oluşturuldu. Bu yeni bir teknolojidir. Böyle farklı konuları Konya'nın çalışkan işadamları, Macar işadamları ile birlikte ortaklıklar geliştirebilir. Üçüncü ülkelerde de yatırımları birlikte yapabilirler.? dedi.

Osman Şahbaz da Konyalı girişimci, cesur işadamlarını Orta Avrupa'da cazip imkanlar sunulan Macaristan'a yatırım yapmaya ve ortaklıklar kurmaya davet etti.

Mevlana Kalınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, Macar heyetini ağırladı. Macaristan ile Konya arasında gerçekleştirilebilecek somut projelerden bahsetti. Başkonsolos da ?Konya ile ortak projeleri hayata geçirmek için bugün Konya'dayım? dedi.

'MACARİSTAN'A YATIRIM YAPMANIN TAM ZAMANI'

Selçuk Üniversitesinde ise Türkiye Macaristan ticari, tarihi, kültürel ilişkileri ve geleceğe dönük projeksiyonu konulu panel, Mimar Mühendisler Grubu (MMG) ve Türk Macar İşadamları (TÜMİŞAD)'nın katkılarıyla gerçekleştirildi. Panelde ev sahibi olarak selamlama konuşmalarını Rektör Prof.Dr. Hakkı Gökbel, MMG Konya şube Başkanı Arif Kösen yaptı. Panelin moderatörlüğünü yapan Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz, Macaristan'a bugün yatırım yapmanın tam zamanı olduğunu söyledi. Şahbaz şöyle konuştu: "Macaristan'daki yabancı sermayeli şirketler ihracatta büyük bir paya sahipler. Bu da gösteriyor ki, girişimci ve çalışkan Konyalı işadamlarının bir an evvel Macaristan'da yatırım yapmalılar. Konya otomotiv yan sanayisinde çok iyi. Bir çarpıcı detay ise, Macaristan'da üç ayrı Alman otomobil firması Mercedes, Opel ve Audi'nin Macaristan ihracatının yüzde 17'sini gerçekleştiriyor olmalarına dikkat çekti."

KİSS: TİCARİ İLİŞKİLERİ BUGÜN DAHA DA GELİŞTİRMELİYİZ

Tarihte ve günümüzdeki Türk- Macar ilişkilerini anlatan Gabor Kiss, ?Macarlar ve Türkler birbirlerine çok yakınlar ve benziyorlar. Bunu bugünkü Konya'daki birkaç ziyaretimde de çok iyi gördüm. Bizler ticaret insanıyız. Konya'da Selçuklu'ya başkentlik yapan bir şehir olarak bir zamanlar ticaretin başkenti konumundaydı. Onun için de bugünkü ziyaretlerimde Konya'nın ticaret ve sanayi odalarını ziyaret ettim ve gördüm ki bugün de ticari ilişkileri canlandırmamız gerekiyor.? dedi.

Heyet panelin ardından, Konya Organize Sanayi Bölgesinde üç fabrikayı ziyaret etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber