Şanlıurfa, motosiklet kazasında Türkiye ortalamasını 3'e katlıyor

Şanlıurfa'da motosiklet sayısı trafikteki araç sayısını aştı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ekim 2012 17:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye genelinde motosikletle ölümlü veya yaralamalı kazaya karışanların tüm kazalara oranı yüzde 16 iken Şanlıurfa'da bu oran 3'e katlanıyor. Kentteki motosiklet kazaların toplam kazalar içindeki oranı yüzde 48'e ulaştı.

İl Emniyet Müdürlüğü, toplumu motosiklet kazalarına karşı bilinçlendirme seferberliği başlattı. Çalışmalara kaskla başlayacak emniyet, motor sürücülerine kask dağıtacak. Kask için sponsor aranıyor. 9 aylık proje ile trafik terörüne karşı mücadele verecek İl Emniyet Müdürlüğü, ayrıca mahalledeki kahvehanelerden okullara her kesime trafiğin 10 temel kuralını anlatacak.

Şanlıurfa'da kaza istatistiklerini çıkaran İl Emniyet Müdürlüğü kazaların büyük bir kısmının motosikletlerden kaynaklandığını belirledi. Şanlıurfa'da motosikletli kaza sonucu hayatını kaybeden veya yaralananların oranı ülke ortalamasını 3'e katlıyor. Yaklaşık 50 bin aracın bulunduğu kentte 65 bin motorun seyir halinde olduğu belirtiliyor. Bu istatistikleri göz önüne alan polis, ?Trafikte Yaşayalım, Yaşatalım Projesi' başlattı. Vatandaşlara 9 ay içerisinde toplumsal seferberlik ekseni oluşturmanın hedeflendiği proje ile trafikte hayat kurtaracak temel 10 kural alışkanlık haline getirilecek. Şanlıurfa'da Şehitlik, Eyyübiye, Sarayönü, Yenişehir olmak üzere 4 bölgedeki kahvehanelerde halkın ayağına gitmeyi planlayan polis, okullara inecek, öğrencileri tek tek bilinçlendirecek.

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Amirliği tarafından yürütülecek proje ile ilgili Polisevi'nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik amirlerinden Başkomiser Enver Başar, yaşanan motor kazalarına dikkat çekerek, 9 aylık projenin 3 aylık döneminde sadece motor kazaları üzerinde duracaklarını söyledi. Projenin il ve ilçelerin tamamında uygulanacağını kaydeden Başar, toplumsal seferberlik ekseni oluşturarak, sorunun çözümüne odaklanmayı amaçladıklarını ifade etti. Başar şöyle devam etti: ?İlk 3 aylık gündemimizde motosiklet kullanırken kask takma, aşırı hız ve ters yönden girme konusunu işleyeceğiz. Şanlıurfa'da resmi kayıtlara göre 65 binin üzerinde motosiklet var. 45-50 bin civarında araç var. Motosiklet, araç sayısından fazla. Daha çarpıcı bir gerçek var. Ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarıyla ilgili ülke genelindeki istatistikte motosiklet kazalarının oranı yüzde 16; ama bu oran Şanlıurfa'da yüzde 48. Bu rakam gösteriyor ki ölümün, yaralanmanın ve sakatlanmanın olduğu 2 kazadan bir tanesi motosiklet kazası.?

DAĞITILACAK KASK İÇİN SPONSOR ARANIYOR

İstatistiklere göre ilde 65 bin motosiklet var, ancak kask kullananların sayısı parmak sayısını geçmeyecek kadar azınlıkta. Tüm uyarılara rağmen kask alan olmayınca iş yine polise düştü. Polis kasksız sürücülere kask dağıtmayı planlıyor. Maliyetini dikkate alan polis, halktan destek istiyor.

Başkomiser Enver Başar, ?Sürücülere kask dağıtacağız. Bunun için sponsor arıyoruz. İster bir tane versin ister 10 kask versin veya parasını verebilir. Bu esnaf olabilir, iş adamı olabilir, vatandaş olabilir. Herkesin ismini daha sonra kamuoyu ile paylaşacağız.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber