Mecliste grup kurma ne anlam ifade ediyor?

Haber Giriş : 30 Eylül 2005 15:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANAVATAN GRUP KURUNCA NELER OLACAK?

Meclis'te 20 milletvekiline sdahip olan partiler grup kurabilmektedir. Peki grup kurma ne anlamına geliyor...

Grup kurulması halinde grup kuran partiye Meclis'te bir makam odası tahsis edilmektedir. Bu çerçevede ANAP'ın grup kurması halinde, Meclis Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu'ya Meclis binasında bir makam odası tahsis etmek zorunda kalacak.

Yine kanun tasarılarının ilk görüşüldüğü yer olan meclis komisyonlarında Anavatan partisine birer milletvekili tahsis edilecek. AKP'den birer üyelik ANAP'a geçecek. Ayrıca, Anavayan bir de Meclis Başkanvekilliği koltuğuna kavuşacak.

Meclis içtüzüğüne göre grup kuran siyasi partiler Danışma Kurulunda temsil edilebilmektedir. Yine İçtüzüğe göre, Arınç'ın taktiriyle "Gündem dışı konuşma" yapılabilmektedir. Hükkümetin gündem dışına ilişkin söz almasından sonra grubu olan partiler konuşma hakkına sahip olabilmektedir.

Yine Meclis içtüzüğüne göre Meclis Genel Kurulunda kanun tasarıları görüşülürken sırasıyla önce esas komisyona sonra hükümete sonra da siyasi parti gruplarına söz hakkı verlmektedir. Anavatan grup kurması halinde Meclis'te yapacağı konuşmalarla artık daha fazla ekranlarda görülebilecektir.

AK Parti ve CHP ise grup kuran partilerin önünü kesmek amacıyla 20 sandalye sayısını 30'a çıkarmayı planlıyor.

Kaynak: haber10

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber