112 komuta merkezinde bayram mesaisi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ekim 2012 21:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı 112 Acil Sağlık Hizmetleri Sakarya Şubesi komuta merkezinde bayram mesaisi yaşanıyor. Bayramın ilk günü yaşanan yoğunluk nedeniyle komuta merkezinde telefonlar susmazken yaşanan yaralanmalar ve trafik kazaları için gerekli önlemlerin alınması ile daha kaliteli hizmet sağlanıyor.

Sakarya Sağlık Müdürlüğü Acil ve Afetler Şube Müdürü Dr. Nevin Özçelik; Sağlık Bakanlığının özellikle 112 ile alakalı son yıllarda yaptığı atılımla 112'nin gerçekten çok iyi işler başardığını söyledi. Özellikle 112'nin işinin tatillerde ve bayramlarda daha fazla arttığını anlatan Özçelik, şöyle konuştu: "Tatil ve bayramlarda bizim taşıdığımız hasta verdiğimiz acil sağlık hizmetleri daha fazla sayıda olmakta. Sakarya ilimiz için 2012 yılında bu güne kadar yaptığımız vaka sayısı 40 bin 783 vakaya hizmet verdik. Bu vakaların 34 bin 347'si medikal hasta olarak. 3 bin 8'i trafik kazası 56'sı iş kazası 2 bin 313'ü diğer kazalar şeklinde dağılım gösterdi. Ayrıca, 167 intihar vakasına, 69 yangın vakasına, 8 elektrik çarpmasına ve 14'te ateşli silah yaralanmasına 112 ekipleri tarafından gidilmiş müdahale edilmiş ya da hastanelere taşınmıştır. Ortalama ulaşım süreci 10 dakikanın altındadır. Bu çok önemli bir rakamdır. Acil sağlık hizmetleri ve özellikle hastane öncesi acil servis hizmetlerinin kısa sürede hastaya ulaşıp hizmet etmesi daha fazla önem arz etmektedir. Bu vakaların bin 231'ine yerinde müdahale yapılarak hastaneye taşınmamıştır. Yani 1231 hastaya 112 ekibi gidip bizzat yerinde müdahale etmiş vatandaşlarımızın sağlık ihtiyaçlarını gidermişler. Hastaneye nakledilen vaka sayısı ise 24 bin 384'tür."

112 Acil'e gelen asılsız ihbarların çok fazla olduğunu belirten Özçelik; sözlerini şöyle sürdürdü: ?Asılsız ihbar sayısı bizim için çok önemli ben özellikle buraya vurgu yapmak istiyorum. Asılsız ihbar sayısı hem bizim işimizi zorlaştırmakta hem de bize gerçekten ihtiyaç duyan hastaların işini zorlaştırmaktadır. 2012 yılında 164 vaka asılsız, ihbar yalnız bu komutanın aldığı asılsız ihbar değil. Biz ambulans çıkarmışız en kısa sürede ambulansımızı oraya yönlendirmişiz ve bakmışız ki orada ne öyle bir hasta ne de öyle bir olay söz konusu değil. Yani bu süre zarfında benim istasyondaki noktam boş kalmış. Bu da ciddi hayati risklere neden olabilecek bir durum. Bunun yanında birde vakaların komiteye gelen asılsız ihbarlar var. Günde yaklaşık 3 bin 500 ile 4 bin çağrı alırız biz günlük 24 saatte komuta merkezine. Bu çağrının ancak yüzde 5'ine ambulans yönlendiriyoruz çünkü gerçek vakalar bunun yüzde 5'i bu da ortalama 140 civarıdır. Özellikle vatandaşlara belirtmek istediğim 112'yi asılsız ihbarlarla meşgul etmesinler, asılsız çağrılarda bulunmasınlar. 112 ambulansı bir gün kendilerine de lazım olabilir. Bu da ciddi gecikmeyi kaldıracak bir durum değildir. Bu konuda özellikle hassas olmalarını istiyorum?

Kurban Bayramı ile ilgili tüm önlemleri aldıklarını belirten Sakarya 112 Komuta Kontrol Merkezi Başhekimi Dr. Semih Yıldırım; öncelikle tüm Sakarya halkının bayramını en içten dilekleriyle kutladı, sağlıklı ve huzurlu bir bayram geçirmelerini diledi. Her zaman olduğu gibi bayram tatilinde de tüm ekipler ve personeliyle halkın hizmetinde olacaklarını anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tabii ki inşallah hiç kimsenin sıkıntılı bir durumu, ambulans ihtiyacı olmaz. Ancak ihtiyaç duyulduğunda da biz bütün personelimizle hazır bulunacağız. Bayramlar da en çok karşılaşılan durum özellikle kurban bayramında kurban kesimiyle alakalı yaralanmalar olmakta ve tatil döneminin uzun olması nedeniyle trafik kazalarıyla karşılaşmaktayız. Bunlarla ilgili bütün planlamalarımızı yaptık. Bütün personelimizle halkımızın hizmetindeyiz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber