150 yıllık gelenek sayesinde köyde her eve et giriyor

Artvin merkeze bağlı Yanıklı köyünde 150 yıllık kurban geleneği yaşatılmaya devam ediliyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Ekim 2012 20:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Köylüler tarafından kesilen kurbanların üçte bir payları, bir araya toplandıktan sonra etler, köyde kurban kesmeyen ailelere eşit olarak dağıtılıyor. Bu sayede köyde her eve et giriyor.

Yanıklı Köyü Camii'nde toplanan etler, başta cami imamı ve gönüllüler aracılığı ile oluşturulan kurban kesmeyenler listesinde yer alan ailelere, aile fertlerinin sayısı da göz önüne alınarak poşetlerle dağıtılıyor. Dağıtımda köyde misafir olarak bulunanlar da unutulmuyor. Böylece köyde kurban kesmeyen ailelerin tamamının evine et girmiş oluyor. Köylüler, yaklaşık 150 yıldır devam eden geleneğin; birlik beraberlik ve Kurban Bayramı'nın yakınlaşma ve yardımlaşma ruhuna uygun olduğunu belirtiyor.

Köy imamı Nahit Altun, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, geleneğin köylerine ait çok eski bir gelenek olduğunu ve atalarından kaldığını belirtti. Altun, atalarının geleneğini devam ettirdiklerini belirterek, "İzinli olduğum halde dağıtımın eşit olarak yapılabilmesi için işin başında durmayı kendime vazife biliyorum." dedi.

Köyün yaşlılarından Cevat Avcı da "82 yaşındayım ben bildiğimden bu yana bu adet devam ediyor, en az 150 yıllık bu adeti çocuklarımıza da tavsiye ediyoruz, öğretiyoruz. Yardımlaşma ile aramızdaki bağlar da sıcaklığını koruyor. Bu gelenek ülkemizde hiçbir köyde yoktur. Kurban Bayramı geleneğini yıllardır sürdüren köylülerimiz köy dışında oturanlar bile Bursa'dan İstanbul'dan ve benzeri köylülerimiz kurbanlarını kesmek için köylerine geliyor. Köyümüzde Kurban etleri dolaplarda saklanmaz. Bu gelenekle kesmeyenlere bol bol dağıtılır." dedi.

Köy camisindeki organizasyonda görev alan Ahmet Altun da "Yıllardır devam eden bu adedi sürdürme konusunda hassasiyetimiz devam ediyor. Ben de elimden geldiğince bu güzel yardımlaşmanın içinde olmaktan gurur duyuyorum." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber