Önce bilgilendirme, sonra ceza

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kırşehir İl Müdürlüğü memurları, kayıt dışı istihdamla mücadele çalışmaları kapsamında, önce işletmelere bilgilendirme ziyaretleri gerçekleştiriyor; daha sonra denetmenler, mevzuata aykırı hareket edenler hakkında cezai işlem gerçekleştiriyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ekim 2012 18:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SGK İl Müdürü Mehmet Ali Fırat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 ve 2012 yılının ilk 6 ayında kayıt dışı istihdamla mücadele çalışmaları kapsamında, 3 bin iş yerinin ceza kesme yetkisi olmayan memurlarca bilgilendirme amacıyla ziyaret edildiğini anlattı.

Kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda işletmelerin bilgilendirilmesine çok önem verdiklerini vurgulayan Fırat, Ticaret ve Sanayi Odası, Kırşehir Ahi İşadamları Derneği ve Kırşehir Organize Sanayi Bölgesi'nde de söz konusu toplantıları düzenlediklerini ifade etti.

Bilgilendirme ziyaretlerinden sonra işletmelere denetmenleri gönderdiklerini ifade eden Fırat, şöyle konuştu:

"2011 ve 2012 yılının ilk 6 ayında, ceza kesme yetkisi olmayan memurlarımız tarafından 3 bin işletmeye bilgilendirme ziyaretleri yapıldı. Daha sonra, haklarında ihbar yapılanlar başta olmak üzere, denetimlere başlandı. 2011 yılından 129 denetim devroldu. 1 Ocak-31 Haziran tarihleri arasında 221 denetim dilekçesi yani şikayet geldi. Bunların 192 tanesini denetmenlerimiz sonuçlandırdı. 168'si de devam ediyor. Denetimler kapsamında, 33 iş yerinin, işçi çalıştırdığı halde sigortalı göstermediği tespit edildi. Bunun sonucunda bu iş yerlerine 209 bin lira prim tahakkuku, 251 bin lira da idari para cezası tahakkuku yaptırıldı."

-Yeni abonelikler, ruhsatlar SGK'ya bildiriliyor -

Fırat, Kırşehir'deki tüm kamu kuruluşlarının, belediyelerin, GSM operatörlerinin, kayıtlarını SGK'ya ulaştırdıklarını belirterek, kurumdaki incelemede yeni kurulan bir işletme tespit ettiklerinde gerekli bilgilendirme ve denetim çalışmalarını yaptıklarını anlattı.

Bu şekilde aylık ortalama 2 bin inceleme yaptıklarına işaret eden Fırat, şu bilgileri verdi:

"Bir kişi veya kurum telefon ya da su abonesi oldu; ruhsat aldı, bunların bildirimleri bize geliyor. Bunları tarıyoruz. Aylık ortalama 2 bin liste geliyor. Aylık ortalama 30 iş yeri tescilsiz çıkıyor. 50-60 civarında da kişinin sigortasız olarak çalıştırıldığı tespit ediliyor. Kırşehir'de yıllık ortalama, Bağkur kapsamında 2 bin ila 2 bin 500 kişinin resen tescilini yapıyoruz. Bunlar, kendileri müracaat etmedikleri halde bizim tespitlerimizle yapılan tesciller. Bin 500 kişi civarında Ssk kapsamında işçi olarak çalıştırıldıkları halde sigortası yapılmayan kişilerin resen tescillerini yaptırdık."

Mehmet Ali Fırat, hedeflerinin ceza olmadığını belirterek, ekonomik yönden nazik bir dönemden geçilmesi nedeniyle uyarı ile işletmelerin kayıt dışı istihdamdan vazgeçmelerini sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.

Muhabir: Abdullah Yıldız

Yayıncı: Kamuran Akkuş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber