Vali Daşöz: Manisa yakın gelecekte kiraz üretiminde lider olacak

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, şu anda kiraz üretiminde ikinci sırada yer alan Manisa'nın, yakın gelecekte lider olacağını söyledi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2012 17:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daşöz, ilin kiraz ağacı sayısında ise birinci sırada bulunduğunu belirtti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Şener Uysal, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Ahmet Işık ve Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Kabasakal, Vali Daşöz'ü makamında ziyaret etti. Ziyarette konuşan Daşöz, merkeze bağlı Sancaklı Bozköy beldesinin, erkenci kiraz üretiminde Türkiye'de marka olduğunu söyledi. Erkenci kirazın, ili tanıtırken ekonomik girdiye de büyük katkısı olduğunu dile getiren Daşöz, ?Kirazda 26-27 kalibreden sonrası ihraç ediliyor. Mayıs ayının ilk haftalarında erkenci kiraz yetiştirmesi, Manisa'nın en büyük avantajıdır. Aynı üretim haziranda yapılsa kazancınız daha az olur. Çok sayıda kiraz ağacı dikiliyor; yakın gelecekte Manisa, kiraz üretiminde açık ara lider olur. Bir tarafta üretici, bir tarafta onların örgütlü birimi, diğer tarafta tarım teşkilatı ve TKDK Manisa İl Koordinatörlüğü. Koordinatörlüğün proje karşılığında hibe destekleriyle birlikte kiraza sahip çıkmalıyız.? dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Uysal da Türkiye'nin yaklaşık 70 bin tonluk kiraz ihracatının 35 bin tonunun Manisa'dan yapıldığını kaydederek, ?İşletme, soğuk hava depoları ve ihracat firmalarının ilimizde bulunmasıyla diğer illere de kiraz ihracatında hizmet ediyoruz. Birliğin merkezde olması büyük bir avantajdır. İlimiz kiraz üretiminin yaklaşık üçte biri merkezde yapılıyor.? diye konuştu.

TKDK İl Koordinatörü Işık ise kurumun son denetlenmesinin 2012 sonlarına doğru yapılmasını bekledikleri, yetki devrini aldıktan sonra 2013 yılında proje kabullerine başlayacaklarını söyledi. Işık, ?2013 başındaki kurum başkanlığımızın 8. çağrı dönemine yetişeceğimizi umuyoruz. Proje kabullerimizde 12 sektörde proje kabul edeceğiz. Çalışma alanlarına göre kredi miktarları değişiyor. Proje kabulünün en az yüzde 50'si hibe olarak girişimciye dönecek.? dedi.

Birlik Başkanı Kabasakal da şunları söyledi: ?Sancaklı Bozköy beldesinde Hazine'ye ait 138 dönümlük iki parçanın kiralanması için Millî Emlak Müdürlüğü'ne müracaat ettik. Kiralayacak olduğumuz arazi üzerinde kiraz alım satım yeri, soğuk hava deposu ve ar-ge çalışmaları yapabileceğimiz çok geniş kapsamlı bir projemiz var. İnşallah bunu hayata geçirmeye çalışıyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber