"Çocuklar beni dünyanın 8. harikası sanıyordu, şimdi Zeki amcaları oldum"

Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şubesi ile Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yürüttüğü proje kapsamında ilk ve orta okullarda 'Engelli Dostları' kulüpleri kuruldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Kasım 2012 14:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Balıkesir Sakatlar Derneği İkinci Başkanı Zeki Uslu, bu kulüpler aracılığıyla okullarda engellilerle çocukların ve gençlerin yakınlaşmasının sağlanacağını belirtti. Uslu, "Projemiz daha ilk günlerinde olumlu sonuçlar verdi. Öğrencilere kendimizi anlattık. Okula ilk gittiğimde anaokulu ve ilköğretim okulu öğrencileri beni gördüklerinde 'küçük adam' diye bağırdılar. Beni dünyanın 8. harikası sandılar. Sonra konuştuk, kaynaştık, küçük adam Zeki amca oldu. Şimdi onlarla çok iyi anlaşıyoruz. İnşallah bütün okulları gezip onlara engellileri anlatacağım." dedi.

Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şubesi tarafından organize edilen 'Engelli Sorunları ve Çözüm Yolları' konulu toplantı dernek binasında yapıldı. Toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Ömer Yalım, Halk Eğitim Müdürü Mustafa Canseven, Balıkesir Ünüversitesi öğretim üyeleri, üniversite öğrencileri, dernek üyeleri ve aileleri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Derneğin İkinci Başkanı Zeki Uslu, engellilerin sorunları, çözüm yolları ile derneğin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Devletin, üniversitelerin ve sivil toplum örgütlerinin kendilerine vermiş olduğu destek ile öz güvenlerinin arttığını belirten Uslu, "Bu durum engellileri toplumun içine çıkar hale getirdi. Bu öz güvenle neler yapabileceğimizi göstermek istiyoruz. Kurumlarımızın bizimle empati kurmalarını istiyoruz. Ancak bu yeterli değil. Sağlıklı insanlar ancak bizimle aynı otobüste yolculuk etmeye razı olurlarsa, bizimle aynı restoranda yemek yemek isterlerse ancak o zaman bizi anlamış sayıyoruz. Aksi taktirde engellilerin sırtını okşamak yeterli değil." ifadesini kullandı.

Şehir planlayıcılar ve belediyelerin engelliler için bir takım çalışmalar yaptığına değinen Uslu, yapılan çalışmalarda fikirlerinin alınmamasına tepki gösterdi. "Bize rağmen bir şeyler yapıyorlar" diyen Zeki Uslu, şunları söyledi: "Mevcut yollar, kaldırımlar, merdivenler, dar kapılar ve geçitler engellinin hareket etmesini kısıtlıyor. Maalesef kaldırıma çıkış rampası konulup iniş rampası unutuluyor. Bir tekerlekli sandalyeli mahalleden şehir merkezine inebilmek için sıcak, soğuk, yağmur, çamur, yokuş ortalama 5 kilometre sandalye ittirmek zorunda kalmaktadır. Eğer bize neye ihtiyacımız olduğu sorulsa, biz de sorunlarımızı onlara anlatacağız. Çözümlerini de söyleyeceğiz. Yapılanlar olumlu ancak yeterli değil. En büyük hayalimiz, halkın ve bürokrasinin işaret dilinden anlaması. Bunun için çalışma yapacağız. Sokakta, otobüste, resmi dairede herkesin biraz da olsa işaret dilinden anlamasını istiyoruz. Bizler ancak insanlarla böyle diyalog kurabiliriz."

"BALIKESİR'İN ENGELLİ HARİTASINI OLUŞTURACAĞIZ"

Önemli projelerinden birisinin de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütüldüğünü aktaran Zeki Uslu, il genelindeki bütün köy, ilçe ve mahalleleri dolaşarak engelli haritası çıkarılacağını vurguladı. Uslu, daha sonra bu haritaya göre engellilerin istihdamlarının sağlanacağına dikkat çekti.

Derneğin 480 üyesi ile Balıkesir'in büyük sivil toplum kuruluşlarından birisi olduğunu hatırlatan Zeki Uslu, şöyle devam etti: "Derneğimiz 2012 yılı içerisinde 43 engellinin özürlü maaşa bağlanmasına, 21 engelli yakınının evde bakım parası almasına yardımcı olmuştur. Ayrıca 57 tekerlekli sandalye, 3 akülü sandalye tedarik edilmiş ve ihtiyaç sahiplerine verilmiştir. Engellilerin devlet memuru olabilmesi için 84 arkadaşımıza kurs verilmiş ve sınavda yüksek başarı elde etmişlerdir."

Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şubesi ile Milli Eğitim Müdürlüğü ile yürütülen proje kapsamında İlk ve Orta Okulların 'Engelli Dostları' kulüpleri kurulduğunu aktaran dernek ikinci başkanı Zeki Uslu, bu kulüpler aracılığı okullarda engelliler ile çocukların ve gençlerin yakınlaşmasının sağlandığını bildirdi. Okullarda düzenlenen toplantılarda engellilerin kendilerini anlatma fırsatı bulduğunu belirten Uslu, "Bu toplantıların bazılarında çok olumlu ve ilginç şeyler yaşadık. Bir toplantıda anaokulu ve ilköğretim okulu öğrencileri beni ilk gördüklerinde 'küçük adam' diye bağırdılar. Sanki dünyanın 8. harikasıymışım gibi davrandılar. Sonra konuştuk, kaynaştık, küçük adam Zeki amca oldu. Şimdi onlarla çok iyi anlaşıyoruz. İnşallah bütün okulları gezip onlara engellileri anlatacağım. Onları daha çocukken engellilerle dost yapacağız." şeklinde sözlerini tamamladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber