Bozdağ: Sahipsiz Türk çocukları Hristiyanlaştırılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2012 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

2013 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, yurt dışında sahipsiz kalan Türk çocuklarının Hristiyanlaştırıldığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yurt dışında sahipsiz kalan 4 bin Türk çocuğunun, gençlik daireleri aracılığıyla Hristiyan ailelere verildiğini belirterek, "Bu çocuklar adeta Hristiyanlaştırılıyor. Büyük bir dramla büyük bir asimilasyonla karşı karşıyayız" dedi.

Bozdağ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın 2013 yılı bütçesi üzerine sunum yaptı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bilgi ve kaliteyi referans alan, sadece cami cemaatine değil, toplumun her kesimine hitap eden, açık ve şeffaf bir kurum olmaya özen gösterdiğini belirten Bozdağ, kurumun sadece ülke içinde değil, dünya genelinde de görünür bir prestiji bulunduğunu ifade etti.

Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın asli görevlerinden birisinin toplumu din konusunda aydınlatmak olduğunu dile getirerek, Başkanlığın bu görevini ifa ederken doğru dini bilgiyi halka ulaştırmak, böylece bid'at, hurafe ve batıl inançlara karşı halkın daha duyarlı olmasını sağlamak için çalıştığını anlattı.

Camilerde yürütülen hizmetlerin, toplumun ilim ve ahlakına, marifet ve hikmetine, birlik ve muhabbetine, yardımlaşma ve dayanışmasına katkı sağladığında asıl anlamına kavuşacağına işaret eden, Bozdağ, şöyle konuştu:

"Diyanet İşleri Başkanlığı'na verilen asli görevlerden birisi de yaygın din eğitimi konusudur. Bu alanda hizmet veren Kuran kursları ve eğitim merkezleri, fiziki ve eğitsel açıdan yeniden gözden geçirilerek, iyileştirme çalışmaları devam etmektedir. Kuran kurslarında ve hizmet içi eğitimlerde uygulanan programlar güncellenmiştir. Bu çerçevede Kuran kurslarında okutulan ders kitapları ve eğitim materyalleri, uygulayanların görüşleri de dikkate alınarak sahasında uzman kişilere yeniden hazırlatılmıştır. Kuran kursları, toplumsal talepler sonucu ortaya çıkan hizmet çeşitliliği göz önünde bulundurularak, eğitim, öğretim ve sosyal etkinlikler açısından yeniden yapılandırılmış ve daha da işlevsel hale getirilmiştir."

Bozdağ, Başkanlığın, yurt dışı hizmetlerini koordine etmek üzere halen 22 ülkede büyükelçiliklerin bünyesinde din hizmetleri müşavirliği ve 29 başkonsolosluk bünyesinde din hizmetleri ataşeliği bulunduğunu kaydetti.

Bekir Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2013 yılı bütçesinin, 2012'ye göre yüzde 18,34 artırılarak, 4 milyar 604 milyon 649 bin liraya yükselttiğini vurguladı.

Kalkınma yardımları ülkelerin ince gücü"

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, kalkınma yardımlarının, dünya barışı ve refahı için bir zorunluluk olmasının yanı sıra ülkelerin "ince güç" potansiyellerinin en önemli araçları olduğunu söyledi.

Bozdağ, tüm siyasi polemiklerden uzak, hangi siyasi görüşten olursa olsun her Türk vatandaşını gururlandıran, Türkiye'yi temsil etme görevini hakkıyla yerine getiren TİKA'nın ülkenin yüz akı olmaya devam ettiği ifade ederek, "TİKA, giderek kökleşen bir kurumumuz olma yolunda hızla ilerlemektedir. TİKA, 20 yılda pek çok mesafe kat etmiş, birçok projeye imza atmış, işbirliği ve kalkınma alanında önemli bir tecrübeye sahip olmuştur" dedi.

Geçen yıl TİKA'nın çalışma yaptığı bölgelerde gerçekleştirdiği proje sayısının bin 473'e ulaştığına dikkati çeken Bozdağ, bu projelerin önemli bir kısmının ortak tarihi ve kültürel geçmişe sahip Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya ve Ortadoğu bölgelerinde gerçekleştiğini bildirdi.

"Yardım alan değil, yardım yapan ülke haline geldik"

Birçok ülkenin kalkınma yardımları kapsamında faaliyetlerini askıya alırken, bütçe imkanlarını kısıtlarken, Türkiye'nin artırıma gittiğine işaret eden Bozdağ, "Ülkemiz artık yardım alan değil, yardım yapan, tecrübesini paylaşan bir ülke haline gelmiştir" dedi.

Bozdağ, TİKA'nın 2013 bütçesinin de 11 milyon 667 bin lira olmasının öngörüldüğünü belirtti.

Anında cevap veren ekonomik güç

TİKA'nın hizmetlerini anlatırken, bir anısını da dile getiren Bozdağ, Karadağ'da bir medresenin mezuniyet törenine gittiğinde, Osmanlı şehitliğini ve şehitliğin yanındaki camiyi de ziyaret ettiğini söyledi. Bozdağ, "Karadağ'ın Diyanet İşleri Başkanı buranın acı hikayesini anlattı. 1911 yılında caminin restorasyonu için Osmanlı Sultanı'na burada yaşayanlar mektup yazmışlar. Ülke Osmanlı'dan ayrılınca cevap gelmemiş. 1933'te din görevlisi bir Hırvat tarafından şehit edilince cami kapanıyor. 2008 yılında Sayın Başbakanımızın talimatıyla TİKA tarafından cami yeniden restore edilerek ibadete açılacak hale getirildi. 2011 yılında da Kadir Gecesi'nde açıldı. Karadağ Diyanet İşleri Başkanı, 'Bizim mektuplarımıza cevap vermek için bir daha bizi 100 sene bekletmeyin' dedi. Türkiye şimdi anında cevap veren bir ekonomik güce ulaştı" ifadesini kullandı.

Yurt dışındaki sahipsiz Türk çocukları

Bozdağ, yurt dışında sahipsiz kalan 4 bin Türk çocuğunun gençlik daireleri aracılığıyla Hristiyan ailelere verildiğine dikkati çekerek, "Bu çocuklar adeta Hristiyanlaştırılıyor. Büyük bir dramla büyük bir asimilasyonla karşı karşıyayız" dedi.

Bu konuda bilincin artırılması ve duyarlık oluşturulması için Ankara'da bir çalıştay gerçekleştirdiklerini anlatan Bozdağ, "Bu çocukların öncelikle Türk ailelerinin alması için teşvik ediyoruz. Eğer bu mümkün olmazsa ailenin, istediği bir aileye verilmesi için uğraşıyoruz. Bu yavrularımızı kurtarmak için neler yapabiliriz diye detaylı çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.

Bozdağ, ayrıca yurt dışındaki cezaevlerinde bulunan Türk vatandaşları konusunda da önemli çalışmalar yürüttüklerinin vurgulayarak, bu konuda da TBMM İnsan Hakları Komisyonu ile bir koordinasyon kurulduğunu söyledi.

Bekir Bozdağ, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın 2013 yılı bütçesi için de toplam 167 milyon 211 bin lira ödenek talep edildiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber