Ermenistan'a ait kargo uçağı Erzurum'a indirildi/ Video

Suriye'ye yardım götüren Ermenistan uçağı Erzurum havalimanına indirildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2012 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erivan'dan Halep'e insani yardım malzemesi götürmek amacıyla Ermenistan'dan havalanan Antonov An 12 tipi kargo uçağı Erzurum Havalimanı'na indirildi. Uçakta insani yardım mazemesi dışında birşey olup olmadığını tespit etmek için çalışma başlatıldı. Edinilen bilgiye göre uçakta aramalar yapılıp, içindeki malzemeler x-ray cihazlarından geçiriliecek.

Resmi olmayan bilgilere göre Ermenistan Havayolları'na ait Antonov An 12 tipi uçak Ermenistan'dan havalanıp Suriye'nin Halep şehrine yardım götürmek adına Türkiye'den uçuş izni istedi. Dışişleri'nden Erzurum'a gelen yazı doğrultusunda uçağa şartlı izin verildi. Türkiye'nin üzerinden uçuş yapması halinde Erzurum Havalimanı'nda indirilmesi gerektiği ve yapılacak teknik denetimler sonrası silah, mühimmat bulunmaması halinde uçuşuna izin verileceği, devamına izin verileceği belirtildi. Bu doğrultuda havalimanı mülkü amirliği tarafından, gerekli önlemleri alındı. Kriz masası oluşturuldu. Gümrük görevlileri, Kolordu Komutanlığı'ndan askeri mühimmat konusunda uzman kişiler, emniyetten arama ekipleri, sağlık görevlileri uçağın inişi sırasında görev aldı.

15 Ekim'de Ermenistan'a ait aynı tip kargo uçağı Erzurum Havalimanı'na indirilmişti. Uçakta yapılan arama ve incelemeler sonrasında Türk hava sahasını kullanmasına izin verilmişti.

Erzurum'a indirilen Ermenistan uçağına geçiş izni çıktı

Erzurum'da sabah saatlerinde indirilen Ermenistan uçağı, yapılan aramaların ardından Suriye'ye hareket etti.

Konuyla ilgili aramaların 4 buçuk saat sürdüğünü ifade eden Vali Yardımcısı Özgür Arslan, uçakta havacılık kurallarına aykırı herhangi bir unsura rastlanılmadığını açıkladı. Arslan, uçakta insani yardım malzemesi olduğunu belirterek, detaylı açıklamaların Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılacağını bildirdi. Arslan, uçağın gerekli iznin çıkmasının ardından sonra Suriye'ye hareket ettiğini aktardı.

Toplam 4 buçuk süren aramalar sırasında uçağın mürettebatına çeşitli ikramlarda bulunuldu. Uçak havalandıktan sonra kamuflaj malzemesi olarak kullanılan iş makineleri, konteyner ve TIR'lar aprondan çekildi.

Bakan Yıldırım: Ermenis'tan uçağının indirilmesi rutin bir uygulama

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ermenistan uçağının Erzurum'a indirilmesinin rutin bir uygulama olduğunu söyledi. Türkiye'nin Suriye'ye giden uçaklara bir süredir uygulama yaptığını belirten Yıldırım, buradaki amacın Suriye'deki sivillerin ölümüne neden olacak bir silah sevkiyatını önlemek olduğunu ifade etti.

Bakan Binali Yıldırım, Swiss Otel'de düzenlenen bir programdan çıkışı sırasında basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Erzurum'a indirilerek arama yapılan Ermenistan'a ait uçakla ilgili sürecin 'rutin' olduğunu kaydeden Yıldırım, "Türkiye, hava sahasını kullanarak Suriye'ye gitmekte olan uçaklara bir süredir böyle bir uygulama gerçekleştiriyor. Buradaki amacımız; Suriye'deki sivil insanların ölümüne neden olacak herhangi bir silah, mühimmat taşınmasının önüne geçmektir. Sivil havamızın, Türkiye Cumhuriyet semalarının barışçıl amaçlarla kullanılmasını temin etmektir." diye konuştu.

Uçağın kontrolün ardından yoluna devam ettiğini anlatan Bakan Yıldırım, tedbirli olmakta yarar olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber