Hizmet-İş Kayseri Şube Başkanı Sendikalar Kanunu'nu anlattı

Hizmet-İş Kayseri Şube Başkanı Halil Özdemir, değişen, ?Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi'ndeki yenilikleri anlattı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2012 14:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özdemir, yeni kanundaki en önemli değişikliğin, sendikaya üye olmak için noter şartının kaldırılması olduğunu ifade etti. Değişen kanunla birlikte, herhangi bir sendikaya üye olmak isteyen bir işçinin, e-devlet şifresi ile üyelik işlemini, iş yerinin haberi olmadan, sanal ortamdan gerçekleştirebileceğini belirten Özdemir, ?Özel şirketlerde, fabrikalarda işçiler herhangi bir sendikaya üye oldukları zaman yetki belgesi alana kadar baskıya maruz kalıyorlardı. Şimdi sendikaya üye oldukları zaman işveren bunu göremeyecek, bakanlık ve sendikalar görebilecek. İşverenin Bakanlık'a başvurarak yetki alması gerekiyor. Yetki olmadan işverenin haberi olur da sendikadan istifa ettirirse sendikalar Bakanlıktan yetki alamıyor. İşveren artık baskı yapamıyor. O zaman sendikaların işi kolaylaşacak. Ayrıca bir işçinin üyesi olduğu sendikadan bir başkasına geçmesi için ortalama 150 TL masraf yapması gerekiyordu, artık bunu da yapmak zorunda kalmayacak. Yani işçi kendi sendikasını kendi seçebilecek. Genel merkezlerde bir ay içerisinde bunun üyeliğini kabul edecek veya etmeyecek.? diye konuştu.

6 aydan bu yana yüzde 10 barajından dolayı toplu iş sözleşmesi yapamadıklarını ifade eden Özdemir, söz konusu yasa ile barajın Ocak ayı başına kadar sıfır, Ocak ayından itibaren 4 yıl boyunca yüzde 3, sonra ise belirlenen zaman dilimleri içerisinde yüzde 4 ve 5 olarak belirlendiğini söyledi.

Özdemir, yasadaki değişikliklerle birlikte, 30 işçiden az işçi çalıştıran yerlerde açılan sendikal tazminat davasının da kaldırıldığını kaydetti. Özdemir, ?Bizim burada itirazlarımız var. Çünkü Türkiye genelinde çalışan fabrikaların yüzde 70'inde çalışan sayısı 30'dan aşağıda. O zaman işveren ne yapacak, işe iade davası açamıyor, sendikal dava, tazminat davası da açamayınca sadece tazminatlarını verip insanları işten çıkarabilecek. İşçiler iş verinin elinde oyuncak olacak.? dedi.

Yasadaki bir başka değişikliğin de, 28 iş kolunun 20'ye düşürülmesi olduğunu söyleyen Özdemir, belediyelerde sözleşmeli memur statüsünde çalışanların, kadroya alınacağını ifade etti. Bu düzenleme ile birlikte Kayseri'de 500 sözleşmeli belediye çalışanının kadrolu olacağını belirten Özdemir, bunun taşeron işçilerle alakalı bir düzenleme olmadığına dikkat çekti.

Özdemir, söz konusu değişiklikler kapsamında kıdem tazminatı ile ilgili herhangi bir düzenleme yapılmadığını da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber