ÖSYM'nin bugüne kadar çözemediği 2. konu: Alan kontrolü

ÖSYM'nin yıllardır çözemediği konulardan birisini geçtiğimiz gün ele almıştık. Bugün 2. bir konuyu yeniden kamuoyunun dikkatine sunuyoruz. KPSS merkezi yerleştirme tercihlerinde lisans ve önlisans adayları için alan kontrolü yapılmaktadır. Ancak şimdiye kadar yapılan tercihlerde yüzlerce ortaöğretim adayı alan kontrolü yapılmadığı için mağdur olmuştur. Ancak buna rağmen bugüne kadar hiçbir yerleştirmede lise düzeyinde alan kontrolü yapılmamıştır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Kasım 2012 15:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ÖSYM'nin bugüne kadar çözemediği 2. konu: Alan kontrolü

Kısa bilgi

Alan kontrolü, adayların tercih yaparken mezun olduğu bölüm haricindeki öğrenim kodlarının yer aldığı kontenjanları tercih etmesinin sistem tarafından engellenmesidir.

Örneğin, bu sistem sayesinde Ortaöğretim düzeyinde elektrik bölümü mezunu olma şartı aranan bir kontenjana muhasebe mezunu bir adayın tercih yapması engellenmektedir.

Alan kontrolü yapılmamasının zararları

1- Kontenjanda belirtilen şartları taşıyan adayın yerine şartları taşımayan başka bir aday yerleşmektedir. Bunun sonucu olacak

- Yanlışlıkla yerleşen aday, bu göreve atanamayacaktır. Ayrıca, bu aday bu puanını diğer merkezi yerleştirmelerde de kullanamayacaktır.

- Esas yerleşmesi gereken aday, yerleşememiş ve işsiz kalmıştır. Belki de nişan, evlilik, askerlik gibi düşünceleri olan bu aday planlarını ertelemek zorunda kalacaktır.

2- Personel ihtiyacı olan kurumun bu ihtiyacı karşılanamamıştır. Bu da kamu yararı temelinde hizmet veren kamu kurumlarında hizmet aksamasına neden olabilmektedir.

Çözüm nedir?

Alan kontrolünün KPSS ortaöğretim düzeyinde de yapılması gerekmektedir. Bu ise ÖSYM tarafından kolay bir şekilde halledilebilecek bir meseledir.

Daha fazla adayın mağdur olmaması, puanının yanmaması ve işsiz kalmaması için 19 Kasım tercihleri başlamadan önce ÖSYM'nin bu konuda gerekli tedbirleri alması gereklidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber