Somalililer Türkçe kursunda hem dil hem de kültür öğreniyor

Burdur'da yaşayan Somalili 47 öğrenci, yeni eğitim ve öğretim yılında açılan Türkçe kursunda hem dil hem de Türk kültürünü öğreniyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2012 19:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Burdur Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından İmam Hatip Lisesinde açılan Türkçe okuma yazma kursuna gelen Somalili öğrenciler sosyal hayata dair görgü kurallarını da öğreniyorlar. Yeme-içme, giyinme, ve konuşma gibi konuların işlendiği kursta öğrenciler eğlenerek öğreniyor. Çoğu öğrenci hiç okula gitmediği için kurslar ilk kademe okuma-yazma ile başlıyor. Türkçe şarkılar da öğrenen öğrenciler ?Kara basma iz olur' türküsünü söylediler. Kursa katılan öğrenciler Türkiye'yi sevdiklerini belirtti. Türkiye'nin çok iyi bir ülke olduğunu anlatan Saddam Muhammet, kursu ve öğretmeni çok sevdiğini kaydetti. Somali'de savaş olduğunu anlatan Muhammet, şimdi çok mutlu olduğunu ve Türkiye'yi çok sevdiğini aktardı. Kursa 47 öğrenci le başladıklarını belirten Kurs Öğreticisi Feriha Saydam, Türkçeyi öğretmekten ve öğrenmelerinden mutlu olduğunu vurguladı. Kendini öğrencilerin yerine koyduğunu ifade eden Saydam, ?Arapça dışında ortak bir dilimiz yok. Ufacık bir yerden yakalamaya çalışıyorum. Her şey bizim için bir araç. Öğrenmeye çalışıyoruz. Onlar bir adım gelmekle, biz iki adım gelmekle bu işi götürüyoruz.? şeklinde konuştu.

Eskiden Türkiye'den diğer ülkelere göç olduğunu şimdi ise diğer ülkelerden bizim ülkemize göç başladığını belirten Burdur Halk Eğitim Müdürü Sabri Tuncer, yurt dışından gelen vatandaşların en büyük ihtiyacının lisan öğrenme olduğunu anlattı. Kursun yaz dönemine kadar süreceğini aktaran Müdür Tuncer şöyle konuştu: ?Yaza kadar kursiyerler öğretmenlerinin söylediklerinin yüzde 90'ını rahatlıkla anlaya bilecekler, yüzde 60-70'ine de cevap verebilecekler. Bizim Avrupa'ya giden vatandaşlarımız en azından ilkokul mezunuydu. Bu kursiyerler ise birçoğu hiç okula gitmemiş. İlk defa burada okula gidiyorlar. Onunun için burada hem yazmayı, hem de okumayı öğreniyorlar.?

Şuana kadar açılan kurslarda 135 öğrencinin eğitim aldığını belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber