Doğu'ya gitmeyen doktorun yerine Bakü'den ithal edelim

Haber Giriş : 09 Ekim 2005 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Partili Yarbay'ın, "Doğu'ya gitmek istemeyen doktorların yerine Türk Cumhuriyetlerinden doktor ithal edelim" önerisi, Azerbaycan ve Kırgızistan'dan olumlu tepki aldı. Tabip Odası ise kızgın

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine tayini çıkan doktorların görev yerlerine gitmemesi, özellikle hükümet kanadında tepkilere neden olurken, AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay'ın önerisi, doktorları kızdırdı.
AK Parti'nin Kızılcahamam kampında, "Doğu'ya atandığı halde gitmemek için istifa eden doktorlar varsa, buralardaki doktor açığını kapatmak için Türk cumhuriyetlerinden doktor ithal edelim" önerisinde bulunan Yarbay'a, Azerbaycan ve Kırgızistan'dan olumlu cevap geldi.

Türk dünyası öneriye sıcak bakıyor

Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu İbrahim Nebioğlu, Türk cumhuriyetlerinde ve Azerbaycan'da doktor fazlalılığı olduğunu belirterek, "Elbette böyle bir öneri iki kardeş ülke arasında hükümetler ve bakanlıklar nezdinde değerlendirilmeli. Ama Azerbaycanlı bir çok doktor bazı Avrupa ülkelerinde de görev yapıyor. YÖK ve Azerbaycan üniversitelerinin denkliği sağlanırsa bu öneri hayata geçer" diye konuştu. Kırgızistan'ın İstanbul Başkonsolosu Ruslan Kazakbayev de, SSCB dağılmadan önce, Kırgızistan ve diğer Türk cumhuriyetlerideki tıp eğitimlerinin kalitesinin dünya standartalarında olduğunu ve bugün de aynı kalitenin tercih edildiğini söyledi. Ancak bugün doktorların işsiz olduğunu ya da zor şartlar altında yaşadığını belirten Kazakbayev, bu önerinin dikkate alınmasını ümit ettiğini söyledi. Orta Asya uzmanı Prof. Dr. Nadir Devlet de, "Tedavisini üstleneceği kişi ve toplum ile iletişim problemleri çözüldüğü taktirde neden olmasın" derken, İdil Ural Türkleri Derneği Başkanı Atilla Küntüz ise "Türkiye'in Türk dünyası ile iletişimi açısından önemli" diye konuştu.

Tabip Odası tepkili

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy öneriyi, "gerçek dışı ve absürt bir öneri" diye niteledi. Gürsoy, "Fransız Devrimi öncesinde halk aç ve sefalet içersinde olduğu için kraliçeye durum iletilir. Kraliçe ise 'pasta bulamıyorlarsa, ekmek yesinler' der. Bu teklif de bunun gibi bir şey. Garip ve gerçek dışı bir öneri bu. Türk Tabib Odaları ve İstanbul Tabip Odası olarak, Sağlık Bakanlığı'nı, problemlerin ortak çözümüne davet ediyoruz" diye konuştu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber