Diş ve diş eti hastalıkları önlenebilir

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Kasım 2012 21:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Diş Hekimi Burhanettin Kömüroğlu, diş ve diş eti hastalıklarının önlenebilir, kontrol edilebilir ve davranışla iyileştirilebilir hastalıklar grubuna girdiğini kaydetti.

Alınacak koruyucu tedbirlerle hastalığın oluşmadan önlenebildiğini dile getiren Diş Hekimi Burhanettin Kömüroğlu, koruyucu tedavinin hastalığın başlamadan önlenmesi olduğunu ve koruyucu hizmetlerin etkinliğinin artırılmasıyla, tedavi edici hizmetlerin kalitesinin de artacağına dikkat çekti.

22 Kasım'da kutlanan Diş Hekimleri Günü'nü de kutlayan Kömüroğlu, diş sağlığı ve beslenmeyle ilgili şu açıklamada bulundu:

"Çocuk ve gençlerin gelişim dönemlerinde edindikleri tutum ve davranışlar, ileri yaşlarda hem genel sağlıklarını hem de ağız ve diş sağlıklarını şekillendirmesi açısından çok önemlidir. Bu dönemde çocuk ve gençler üzerinde ailelerinin, öğretmenlerinin ve medyanın da çok önemli etkisi olduğu bilinen bir gerçektir. Daha sağlıklı nesiller için çocuklarımızı ve gençlerimizi bu konuda eğitmek ve hatta onlara sosyal sorumluluk anlayışıyla olumlu örnek olmak bizim en önemli görevimizdir. Diş fırçalama, diş ipi kullanımı, düzenli olarak diş hekimine gitme alışkanlıklarının kazandırılması gerekmektedir. Düzenli diş hekimi kontrolü ve eğitimle ağız diş sağlığı bilgilerinin artırılması, doğru tutum, alışkanlıklarının oluşturulması, koruyucu uygulamalar ile hastalıkların yaygınlık ve şiddetinin azaltılması suretiyle yaşam kalitesinin artırılması sağlanabilir. Diş sağlığı için zararlı olarak nitelendirilen gıda maddeleri; şekerli ve asitli gıdalar ile dişler üzerine yapışıp kalan, kolay temizlenemeyen maddelerdir. Bunları tamamen kesmek değil ancak belirli bir düzen içinde tüketmek diş çürüğünün önlenmesi için gereklidir. Şekerli, yapışkan ya da asitli gıdalar üç ana öğün içinde tüketilmelidir. Öğün aralarında elma, havuç gibi sert, dişleri temizleyip diş etine masaj yapacak gıdalar yenmelidir. Şekerli, yapışkan gıda yendikten sonra dişlerin fırçalanması mümkün değilse ağız su ile çalkalanmalı ya da bir bardak su içilmelidir. Yine şekerli gıda yendikten sonra ağza atılacak bir parça peynir, şekerin çürük önleyici etkisini gidermek açısından son derece önemlidir."

Gelişmekte olan ülkelerde diş çürüğüne eskiye oranla daha sık rastlandığını belirten Kömüroğlu, "Bunun nedeni beslenme alışkanlıklarının değişmesidir. Eski insanlar sert gıdalarla beslendikleri için doğal yollarla dişlerde bir temizlik sağlanırdı. Günümüzde hazır gıda endüstrisinin gelişmesiyle birlikte bu tür gıdaların tüketimi de arttı. Bisküvi, şeker, çikolata, kola gibi her an elimizin altında olan bu gıda maddeleri dişlerin üzerine yapışıp kalan ve asit oluşturan maddeler oldukları için, günümüzde diş çürüğü artışının başlıca sorumluları olarak kabul ediliyorlar. Diş dostu olarak kabul edilen gıda maddelerinin başında proteinler gelir. Vücudumuzun temel yapı taşını oluşturan bu maddeler, hem dişlerin gelişimi sırasında, hem de sonra diş sağlığı açısından da mutlaka tüketilmesi gereken gıda maddeleridir. Yüksek protein içeriğinin yanı sıra diş sağlığındaki önemi açısından peynir özellikle şekerli gıda tüketimi sonrası şiddetle tavsiye edilen bir besindir. Yer fıstığı da içeriğindeki fosfat nedeniyle çerez türü yiyecekler arasında diş dostu olarak nitelendirilen bir besindir. Rafine edilmemiş hububat (beyaz undan yapılmış ekmek yerine kepekli esmer ekmek) diş sağlığı açısından tercih edilmelidir" ifadelerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber