Tapu mağdurları Cumhurbaşkanı Gül'den yardım bekliyor

Hatay'ın Erzin ilçesinde, devlet tarafından 60 yıl sonra tekrar istenen arsaların sahipleri davayı kaybetti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Kasım 2012 18:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mahkemelik olan tapu sahibi 113 aile, kış öncesi sokağa atılmak istemiyor. Maddi durumlarının iyi olmadığını belirten vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den yardım istiyor.

Devlet, 60 yıl önce Bulgaristan'dan göç ederek Türkiye'ye gelen vatandaşların bir kısmını Erzin'e yerleştirdi. Yetkililer, ilçeye bağlı Hürriyet Mahallesi'nde bulunan 359 dönümlük arazinin bir kısmını bu vatandaşlara ücretsiz verdi. Arsanın diğer bir kısmı ise 1956 yılında arazi kadastrodan geçtikten sonra belediye tasarrufuna girdi. 2003 yılında ise arsa, dönemin belediye yetkilileri tarafından tüm resmi prosedürleri yerine getirilerek vatandaşlara satıldı. Birçok vatandaş bu arsalardan satın alarak üzerine ev yaptı. Tapu Müdürlüğü tarafından tapuları da verilen vatandaş, belediyeden arsaların ruhsatını da aldı.

Aradan 60 yıl geçtikten sonra devlet ücretsiz verdiği arsaları geri istedi. Maliye tarafından Hürriyet Mahallesi'nde oturan 113 aileye dava açıldı. Şimdiye kadar 20 aile mahkemeye gitti. Arsanın mera vasfını kaybettiği gerekçesiyle mahkemesi tamamlanan 20 aileye 20-30 bin TL para cezası kesildi. Maddi durumu iyi olmayan vatandaşlardan ayrıca mahkeme masrafı, avukat ve tebligat masrafları da yetkililerce talep edildi. Geriye kalan 90 aile ise mahkemeye gidecekleri günü bekliyor.

Devletin ücretsiz verdiği arsaları geri istemesi karşısında şaşkına dönen vatandaşlar, hiçbir yetkilinin kendileriyle ilgilenmediğini gerekçe göstererek Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Atatürk anıtı önünde protesto yapan yaklaşık 300 kişi, ?Evimi yıkma başıma, hiç su katma tapuma', 'Hürriyet Mahallesi'nin suçu ne?', 'Belediye sattı, devlet kaptı, vatandaş şaştı', 'İşgalci değil, 60 yıllık tapu sahibiyiz' yazılı dövizlerle duruma tepki gösterdi.

Maddi durumlarının iyi olmadığını söyleyen vatandaşlardan Fazlı Mahun, 30 yıl boyunca orman görevlisi olarak çalıştığını ifade etti. 2004 yılında aldığı emekli ikramiyesinin üzerine kredi çekerek 10 bin TL'ye arsayı aldığını söyleyen Mahun, ''Devlete 30 yıl hizmet etmiş biriyim. Emekli ikramiyemin üstüne kredi çekip arsayı aldım. Elimde tapum var. Evime 35 bin TL'lik ceza geldi. Benim emekli maaşım 1.000 TL. Ben bu cezayı nasıl ödeyeceğim, siyasiler neden yardım etmiyor?'' diye sordu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e seslenen Hürriyet Mahallesi Muhtarı Kadir Kürtül, ''Siyasilerin bize hiçbir faydası yok. Kimse bize yardımcı olmuyor. 113 aile şimdi sokağa atılacak. Tek çaremiz olan Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den yardım istiyoruz. Mahallemizdeki fakir aileler şimdi sokağa atılacak. Cumhurbaşkanımızdan yardım bekliyoruz, ne olur sesimiz duysun.'' ifadelerini kullandı.

113 ailenin tapusunun bulunduğuna dikkat çeken Avukat Akif Özer, Maliye'nin açtığı davanın onlarca aileyi sokağa atmaya yönelik olduğuna vurgu yaptı. Siyasilerin bu sorunla ilgilenmediklerini ifade eden Özer, ''Hürriyet Mahallesi'nde 60 yıldır tapusu bulunan aileler var. Bu ailelerden devlet arsaları geri istiyor. Hürriyet Mahallesi'nde oturanlar bu arsaları parayla satın aldı. Devlet mera vasfını yitirdiğini ortaya atıp onca aileyi mağdur ediyor. 113 ailenin şimdiye kadar 20 tanesi hakim karşısına çıktı. Üstelik bu ailelerden mahkeme masraflarını, tebligat masrafını ödemeleri de isteniyor. Mağdur bırakılan vatandaşlarımızın maddi durumları iyi değil. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'den yardım istiyoruz.'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber