Bursa'nın havası en kirli ilçesi Nilüfer

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, Bursa'da yeşil alanları, bahçeli siteleriyle havadar olduğu düşünülen Nilüfer ilçesinin sanılanın aksine hava kirliliğinde birinci olduğunu, ardından Osmangazi ve Yıldırım ilçesinin geldiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2012 17:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, yaptığı açıklamada, Bursa'da hava kirliliğine dikkat çekti. Hava kirliliğinin hızla büyüyen kentlerin önemli sorunlarından biri olduğunu vurgulayan Başkan Mart, bu sorunun çoklu disiplinleri ilgilendirdiği için, çözümünün de zor olduğunu belirtti.

Başkan Mart, ?Hava kirliliği yakıt özelliği nedeniyle petrol, maden ve kimya mühendisliğinin alanına girerken yanma sistemleri, emisyon gibi nedenlerden dolayı ise makine mühendisliğinin ilgi alanında. Öte yandan hava şartları meteoroloji mühendisliğini, yakıt satışları ise Botaş, Bursagaz, LPG ve akaryakıt üreticilerini ilgilendiriyor. Ayrıca çevre mühendisleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve dolayısıyla da İl müdürlükleri, yerel yönetimler, üniversiteler de sorunun ve çözümün paydaşları arasında yer alıyor.? diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre Bursa'da 1. sınıf kirli olarak nitelendirilen ilçelerin başında Nilüfer'in geldiğini belirten Başkan Mart, ?Nilüfer ilçesinde daha fazla yeşil alan ve bahçe bulunduğu ve evlerde yakıt olarak doğalgaz kullanıldığı için genelde vatandaşlar havasının daha temiz olduğu yönünde bir yanılgıya düşüyorlar. Oysa sanayi bölgelerine yakınlığı bu ilçemizi hava kirliliğinde birinci sıraya taşıyor. Nilüfer'i sırasıyla Osmangazi ve Yıldırım izliyor.? dedi.

HAVA KİRLİLİĞİNİN NEDENLERİ

Başkan Mart, hava kirliliğinin nedenlerini ise şöyle sıraladı: ? Sanayi bölgelerinin yerleşim alanlarına yakın olması; egzoz ölçümlerinde kamusal denetimin piyasalaştırılması; doğalgaz fiyatlarındaki yükseklik nedeniyle vatandaşların kömüre yönelmesi; kent giriş çıkışlarında kömür denetiminin olmaması ve kente kalitesiz kömür girişi; devlet tarafından ihtiyaç sahiplerine ücretsiz ve kalitesiz kömür dağıtılması; karayolu taşımacılığında araç sayısının artması.?

Hava kirliliğine alınacak önlemler arasında konutlarda ısı yalıtımının önemine dikkat çeken Başkan Mart, ulaşımda toplu taşımanın artırılması ve özel araç trafiğinin azaltılması gerektiğine dikkat çekti. Sanayi kuruluşlarında ve konutlarda kazan daireleri denetiminin yapılmasını öneren Başkan Mart, böylece kaliteli yanmanın sağlanacağını bildirdi.

Özellikle görünür kirliliğe sebep olan bacaların anında baca gazı analizlerinin yapılarak denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Mart, yerel hava kirliliği ölçüm ağlarının ise tüm kentin hava kirliliğinin izlenebilmesine olanak sağlayacak yeterlilikte olmasını ve 'Bursa Hava Kirliliği ile Mücadele Birimi'nin yeniden hayata geçirilmesini tavsiye etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber