Kapadokya'da doğal yapıyla tezat oluşturan otel inşaatı durduruldu

Türkiye'nin en önemli kültür turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya'nın çok sayıda butik otelin yer aldığı Uçhisar beldesinde inşaat çalışmaları devam eden butik otellerden birinin inşaatı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçici olarak durduruldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2012 14:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kapadokya'nın doğal yapısıyla uymadığı gerekçesi ile Bakanlık tarafından Arinna Lodge Oteli'n inşaatı durdurulurken diğer otellerin inşaatının devam etmesi dikkat çekti.

Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, proje ile ilgili kendilerine gelen şikayetleri Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine ilettiklerini belirterek şöyle konuştu: ?Kuruldan onaylı bir proje. Uçhisar Belediye Başkanlığı'ndan da izin alınmış. Ama 19 Kasım tarihli Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı imzalı bir yazısı ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden uzman bir heyetin gelerek konuyu yerinde inceleyeceğini ve incelemenin sonuçlanana kadar inşaatın yapımına ara verilmesi yönünde bir talimat aldık. Bu talimatı izni veren kurum olarak Uçhisar Belediyesi uyguladı." dedi.

Arinna Lodge Oteli Proje Koordinatörü Sercan Soybaş ise kararın kendilerine iletilmesinden sonra imalatlarını durdurduklarını ancak kendileri gibi çevrede yapımı devam eden işletmelere herhangi bir işlem yapılmamasından dolayı da üzüntü duyduklarını söyledi. İnşa ettikleri otelin 1. derecede sit alanı içerisinde değil kentsel sit alanı içerisinde yapıldığını kaydeden Soybaş, ?Proje Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı, belediye tarafından ruhsatı verildi. Burada tepki gören görüntüler, bölgenin diğer turistik yapılarında olduğu gibi betonarme karkas biçimde yapılmasından kaynaklanıyor. Yapılan inşaat son halinde bölgenin taşlarıyla kaplanacak. Burada zaman sorunu var. Bir ay içerisinde bölge taşlarıyla kaplanınca tepkilere neden olan görünüm ortadan kalkacak.? dedi.

Yaptıkları otelin örnek olacak bir proje olduğunu ve bölgeye gelen üst seviyedeki turistlere hitap edecek biçimde tasarlandığını kaydeden Soybaş ? bölgenin dokusuna zarar vermeyecek bir tesis yapıyoruz. 11 odalı olacak fakat yüksek nitelikte ziyaretçilere yönelik olacak. Bölgede bir ilk olarak bu tesis ihtiyaç duyduğu elektriğinin üçte birini kendisi üretecek. Bölgede bulunan turistik tesisler alternatif enerjileri sorgularken biz fotovaltaik güneş panelleri ile tamamen çevre dostu bir proje hazırladık. Burada kanalizasyon problemleri de var ve bizim tesisimizin de kendi arıtma tesisi bulunacak. Bunlar bence bu bölgede ilk. Böylece çevreye olan duyarlılığımızı da göstermiş oluyoruz? diye konuştu.

Projelerinin 20 aya varan bir süre Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından incelendikten sonra onaylandığını belirten Soybaş, çalışmaların verilen onay çerçevesinde gerçekleştiğini, bölgede var olan diğer imalatlara dokunulmazken kendilerinin yaptığı inşaatın durdurulmasından üzüntü duyduklarını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber