SSK'lı hastaların çilesi özelde de devam ediyor

Haber Giriş : 14 Ekim 2005 17:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK'lının çilesi bitmek bilmiyor. İstanbul'daki çok sayıda özel hastanede yaptığımız araştırma sonuçları, SSK'lilerin yüzünün yine gülmediğini ortaya koydu. Özel hastanelerde çıkarılan faturaların yanı sıra her doktor SSK'li hastalara bakmıyor. Ölüm tehlikesi olması durumunda acil servise gittiği zaman, bütün özel hastanelerin her hastaya ücretsiz olarak bakması gerekiyor, ancak hastalar, getirildikleri ambulansla geri götürülüyor.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Güray Kılıç, SSK'lilerin müşteri olarak özel hastanelerin pazarına açıldığını söyledi.

SSK'li hastalar, özel hastanelerden sevksiz yararlanacakları müjdesine karşın hâlâ sağlık hizmetinden yoksun kalıyor. Özel hastanelerden sevksiz yararlanabilme uygulaması, geçen mayıs ayında başlamıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu Türkiye genelinde yaklaşık 100 hastane ile anlaşma yapıldığını açıklamasına karşın SSK'li, sözleşme yapılan özel hastanelerde 20 ile 60 YTL arasında değişen oranlarda ek ücret ödemek zorunda kalıyor.

Bir özel hastanede, acil hastaları kabul edip etmediklerini sorduğumuz bir görevli, ''Acil bölümümüzde SSK'li hastalara bakılmıyor'' derken bir diğer görevli, ''ölüm tehlikesi varsa hastayı kabul ettiklerini'' belirtiyor. Ancak, acil servise hasta getirmiş olan bir özel ambulans görevlisi, ''Acil hastaları özel hastanelere götürüyoruz, ama acil olsalar bile hiçbir özel hastane hastaları kabul etmiyor'' diye konuşuyor.

Adını vermek istemeyen bir hasta yakını diğer bir özel hastanede annesinin ameliyat olduğunu ve yaklaşık 2 milyar lira ödeyerek hastaneden ayrılabildiğini anlatıyor. Hasta yakını şöyle konuşuyor:

''Özel hastane yetkilileri, önce ameliyatın SSK'li hastaya 3 milyar liraya yapıldığını söylediler, ama SSK ile işlem yaptırmasak da bu ameliyatı 1.5 milyar liraya yapabileceklerini söylediler. Daha önce de tahlillerimizi yaptırmıştık, ama bunları eski diye kabul etmediler ve yaklaşık 500 milyon liralık da tahlil yaptırdılar. Bu SSK'linin özel hastaneden yararlanması değil, düpedüz hastaları oraya yönlendirip onlardan özellerin de para kazanmasını sağlamak.''

Başka bir özel hastanede ise muayene için 20 YTL ek ücret alınırken bir hasta, ''Eğer tahlillerimi yaptıramayacaksam ben sağlık ocağına giderim, orada ücretsiz yaptırırım'' diyerek hastaneden ayrılıyor. Hüseyin Güneş ise şunları anlatıyor: ''6 aydır böbrek sancısı çekiyorum. SSK'de muayene olmak için günlerce uğraşıyoruz, muayene için buraya geldim. Ama 188 YTL'lik bir tahlil istediler, ben bunu burada yaptıramam, o yüzden yine bir kamu hastanesine gidip kuyruğa gireceğim. Aslında değişen hiçbir şey yok. Biz yine sürünüyoruz.''

A grubu özel hastaneler, yani büyük hastaneler ise ücretleri yüksek tuttukları için, buralara giden SSK'li hasta sayısı oldukça düşük kalıyor, bilmeden gidenlerse fiyatları öğrendikten sonra, değişen hiçbir şey olmadığını anlayıp geri dönüyorlar.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Güray Kılıç , SSK'lilerin de ''müşteri'' olarak özel hastanelerin pazarına açıldığını belirterek genel sağlık sigortasının uygulanmaya başlamasıyla, hastaların daha çok katkı payı ödemek zorunda kalacağını, ancak katkı payı ödeyemeyenlerin oldukça zorlanacağını ifade etti. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Kılıç, ''Katkı payı alınması nedeniyle yurttaş sağlık hizmeti almaktan kaçınacak ve iyice hastalandıktan sonra bir şeyler satarak, borçlanarak tedavi olmaya çalışacak'' dedi.

Cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber