PKK'nın sözde Tendürek sorumlusuna 106 yıl artı müebbet hapis

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan terör örgütü PKK'nın sözde Tendürek sorumlusu 'Serkeş' kod adlı Zafer Zal'ın da aralarında bulunduğu 15 sanık hakkında karar çıktı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2012 21:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mahkeme, 11 terör örgütü üyesine 277 yıl hapis, 2 kişiye müebbet, 1 kişiye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Tutuklu sanıklardan 4'ü hakkında ise beraat kararı çıktı.

2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan karar duruşmasına tutuklu sanıklardan Zafer Zal, İbrahim Tikan, Mehmet Acar, Abdullah Marhan, Mehmet Sait Uğurlu, Zilfekar Oğul, Harun Uzun, Abdulmenaf Başkan, Cesim Marhan katıldı. Sanıklardan 8'i Türkçe, İbrahim Tikan ise Kürtçe savunma yaptı.

Aralık 2011'de Ağrı'da bir evde uyurken yakalanan, PKK'nın sözde Tendürek sorumlusu 'Serkeş' kod adlı Zafer Zal, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Etkin Pişmanlık Yasası'ndan yararlanmak için mahkemeye birçok itirafta bulunan Zal, ceza almaktan kurtulamadı.

Zal'ın avukatı Bahattin Fırat, müvekkilinin lehe olan hususlardan yararlanması gerektiğini belirterek, savcılık mütalaasının kanuna ters düştüğünü ifade etti. Fırat, ?Müvekkilim bilgi vermiştir, yer göstermiştir, ancak indirimden faydalanmaması hususunda mütalaa verilmiştir. Mahkemenin 221. Maddesinin müvekkilim hakkında uygulanmasını istiyoruz.? dedi. Ancak mahkeme Zafer Zal'ı karıştığı ve tasarladığı çeşitli eylemlerden ve kamu görevlilerini öldürmek suçundan 106 yıl artı müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Sanıklardan Mehmet Acar ise 68 yıl ve müebbet hapis cezası aldı. İbrahim Tikan ise 74 yıl 6 ay artı ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm edildi. Fazıl Başkan, Uğur Uğurlu, Selahattin Marhan, Melikhan Marhan davadan beraat etti. Mahkeme, Mehmet Sait Uğurlu ve Cesim Marhan'ın tutukluluk hallerinin devamına Zilfeker Oğul, Harun Uzun, Abdullah Marhan ve Abdulmenaf Başkan'ın tahliyelerine karar verdi.

AVUKATTAN İLGİNÇ SAVUNMA: ÖRGÜT DAHA AĞIR CEZALANDIRIYOR

Abdulmenaf Başkan, Zilfekar Oğul ve Mehmet Sait Uğurlu'nun avukatı Timur Demir ise mütalaaya karşı savunma yaparken, Zafer Zal'ın daha önceki duruşmalarda ?PKK'nın kendi ektiğini üreten barajı var.? ifadelerine atıfta bulunarak, ?Zafer Zal kendini kurtarmak için bir senaryo hazırlamıştır.? dedi.

Demir, savunmasında örgüte yardım eden köylülerin örgüt üyesi sıfatıyla mahkemede yargılanmasının; onları, yıllardır örgüt içinde olan militanlarla aynı kefeye koymak manasına geldiğini belirtti. Sanıkların örgütün zararından korkarak yardım ettiğini kaydeden Demir, köylülerin örgütün zararından korkarak yardım ettiklerini dile getirdi. Önceki duruşmalarda sanıklara 'neden haber vermediniz?' şeklinde sorular sorulduğunu anlatan Demir, ?Bunun cevabını ancak yaşayanlar bilir. Bu insanlar korumasız olarak köylerde bulunmaktadır. Örgüte yardım ederlerse mahkeme cezalandırırım diyor, yardım etmezlerse örgüt daha ağır cezalandırıyor. Bunu onlarca insan üzerinde yapmışlardır. Bu insanlar böyle yerlerden mahkemeye gelen kişilerdir. Mahkeme bu insanları bilerek ve isteyerek yardım eden kişiler olarak görmemelidir.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber