Rektörleri 'polisin davranışları' kızdırdı

Haber Giriş : 17 Ekim 2005 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), rektör Yücel Aşkın'ın tutuklanmasıyla ilgili dün bir açıklama yaptı. YÖK'ün açıklamasında ?Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın mevcutlu olarak götürülmesi esnasında, görevlilerin rektörümüze karşı sınırı ve amacı haylı aşan davranışları, yükseköğretim camiasında büyük infial uyandırmıştır? denildi. Açıklamanın ardından, bazı YÖK üyeleri ve üniversite rektörleri de tepkilerini şöyle dile getirdi:

YÖK üyesi Prof. Dr. Türkan Saylan: Tam da AB'ye giriş sürecinde bu yapılan, görülmemiş, çağdışı bir şey. Bana Avrupa'dan telefonlar yağıyor. Herkes şaşkın. Tam AB'ye adım atarken sanki biri eteğimizden geri çekiyor.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman İnci: Acı bir olay. Her insan eğer suçu varsa cezasını çekmeli. Rektör olması bir şeyi değiştirmez. Polis yasal görevi neyse onu yapmalı, kastını aşmamalı. Ama ben bir rektörün basın önünde bu hallere düşmesine çok üzüldüm. Çünkü rektör demek, eğitim seviyesi en yüksek kişi demektir.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Engin Ataç: Üzüldüm. Rektörler bu toplumun, bu milletin içinde belli yere gelmiş kişilerdir, saygı gösterilmelidir. Yalnızca bu tutuklama olayında değil, her tür durumda onlara karşı davranışlara dikkat edilmesi gerekir.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay: Çok üzgünüm. Yargıyla ilgili bir değerlendirme yapamam. Ama bir üniversite rektörünün kaçacak hali yok, dolayısıyla yargılama tutuksuz olarak da yapılabilirdi. Bazı gazetelerde rektörün suçu sabit, o yüzden cezaevine konuldu havası hakim oldu. Bunlar beni bir akademisyen olarak daha fazla üzüyor. Tutuklama görüntülerini de takip ettim, hiç hoş değil. Yücel Aşkın, uzun yıllar devlete başarıyla hizmet etmiş saygın bir insandır. Böyle bir insana daha özen gösterilmesini istemek, ayrıcalıklı muamele talebi de değil.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber