Türk müzelerine 'mükemmellik ödülü'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Kasım 2012 11:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şenay Ünal - Milyonlarca ziyaretçisi bulunan popüler internet sitesi TripAdvisor'un yaptığı anketlere katılan ziyaretçiler, Türkiye'nin müzelerini ''mükemmel'' buldu.

Ziyaretçilerin beğenilerini mükemmellik sertifikasıyla tescilleyen site yönetimi daha önce de Avrupa'nın ünlü müzelerine verdiği sertifikayı ankette seçilen Antalya Arkeoloji Müzesi, Antalya Side Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Göreme Açık Hava Müzesi'ne de verdi.

Dünya genelini kapsayan tatil, seyahat ile otel yorumlarının, önerilerin ve eleştirilerin yer aldığı yazıların paylaşıldığı TripAdvisor Seyahat sitesinin ziyaretçileri arasında yapılan ankette, Antalya Arkeoloji Müzesi, Antalya Side Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Göreme Açık Hava Müzesi, 2012'nin ''mükemmellik'' sertifikasına layık görüldü.

Daha önce de aynı ankette mükemmel bulunan ve ''mükemmellik sertifikasıyla'' ödüllendirilen Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'nin ardından yine bu yıl yapılan anketlerde en çok oyu alan Antalya Müzesi, Antalya Side Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Göreme Açık Hava Müzesi'ne de sertifika verildi.

Yapısal kompleksi, içinde bulunan eserler açısından dünyanın en önemli müzeleri arasında kabul edilen Zeugma Müzesi, daha önce de Ekonomist dergisince ''Türkiye'nin En Başarılı Turizm Yatırımları Araştırması'' ve ''Kültür Turizm Girişimleri'' kategorisinde 2011 ve 2012'de üst üste iki kez birinci olmuştu.

TripAdvisor yetkilileri Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gönderdikleri sertifikalarda seyahat edenlerin geri bildirimlerinin önemine dikkati çekerek, sıra dışı oy oranı alan Antalya Arkeoloji Müzesi, Antalya Side Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Göreme Açık Hava Müzesi'ni tanımaktan gurur duyduklarını belirtti.

Mükemmelilik sertifikasının, TripAdvisor'ın gezginlerinden devamlı surette yüksek oy alan kurumlara verildiğini ifade eden yetkililer, söz konusu müzelerin en iyiler arasında kendine yer edindiğini bildirdi.

-Antalya Müzesi-

1922'de öğretmen Süleyman Fikri Erten tarafından 1. Dünya savaşından sonra bölgeye gelen işgal güçlerinin yağmasından kurtarılan eserlerin korunması amacıyla kurulan Antalya Müzesi, bugün 30 bin metrekareyi kaplayan bir alanda 12 sergi salonu, çocuk bölümüyle değişik eserlerin sergilendiği açık hava galerileri ve bahçeden oluşuyor.

İnsanlık tarihine kesintisiz tanıklık eden müze, Anadolu topraklarının en zengin geçmişe sahip köşelerinden biri olan Antalya bölgesinin sınırları içinde yer alan üç antik kültür bölgesi Likya, Pamfilya ve Pisidya'yı içine alıyor.

Arkeolojik zenginlikleriyle eşsiz bir açık hava müzesi ve uluslararası bir kazı merkezi durumundaki Antalya'da her yıl pek çok ülkeden bilim adamları bilimsel kazılar yürütüyor. Müzeyi yılın ilk 10 ayında 2 milyon 882 bin 370 kişi ziyaret etti.

-Antalya Side Müzesi-

Antik bir hamam binası (Agora Hamamı) içinde yer alan Side Müzesi 1962'de müze olarak hizmete açıldı.

Antalya Side Müzesini 2011 yılı sonuna kadar olan altı aylık dönemde 15.581 kişi ziyaret etmiş ve 115.015 TL gelir elde edilmiştir. 2010 yıl sonu itibari ile de müzede toplam 12 bin 389 eser bulunuyor. Müzeyi yılın ilk 10 ayında 32 bin 750 kişi ziyaret etti.

-Anadolu Medeniyetleri Müzesi-

Bugün kendine özgü koleksiyonlarıyla dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde Anadolu arkeolojisi Paleolitik Çağdan başlayarak Klasik devirlerin sonuna kadar Osmanlı devrinin tarihi mekanlarında kronolojik bir sırayla sergileniyor. Müzeyi bu yılın ilk 10 ayında 246 bin 610 kişi ziyaret etti.

-Göreme Açıkhava Müzesi-

Nevşehir Müzesine bağlı ören yeri olan Göreme Açık Hava Müzesi kaya oyma kiliselerin bulunduğu ve 10. yüzyıldan itibaren toplu halde manastır yaşamına geçildiği önemli ören yerlerinden birisi olma özelliğini taşıyor. Nevşehir'in coğrafi yapısına bağlı olarak hemen her kaya bloğunun içinde kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma mekanları bulunuyor.

1986 yılından UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kabul edilen müzeyi yılın ilk 10 ayında 839 bin 639 kişi gezip gördü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber