Emekli paşa köylüleri eyleme çağırdı: Korkmayın İşçi Partisi arkanızda

Haber Giriş : 19 Ekim 2005 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Topraklarının köy ağası tarafından gasp edildiğini iddia ederek iki yıl önce mücadele başlatan Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Sinan köyü sakinlerine emekli paşadan ?eylem' çağrısı geldi.

Beraberindeki heyet ve emekli bir albay ile 12 Ekim Çarşamba günü İzmir'den Diyarbakır'a gelerek, Sinan köyünü ziyaret eden emekli Korgeneral Yaşar Müjdeci, arazileri ellerinden alınan köylülere ?Örgütlenin, biz yanınızdayız.? vaadinde bulundu. Müjdeci, ?Size destek için İzmir'den geldik.? diyerek, Sinanlıları, yol kenarında kurdukları çadırda ziyaret etti. Köylülere yaptıkları işin önemini anlatan Müjdeci, ?Biz yanınızdayız. Ulusal Kanal yanınızda, İşçi Partisi yanınızda.? şeklinde seslenerek köylüleri eyleme geçmeye çağırdı. Emekli paşa, köylülere kararlı olmalarını tavsiye ederek, ?Size güç vermek için uzaklardan geldik. Sorununuzu biliyoruz ve yakından takip ediyoruz. Sizin hareketlerinizi beğendik.? diye konuştu. Sinanlılara eylem taktiği de veren Müjdeci, ?Siz AKP'ye toptan üye olursanız derdinize çare olur mu?? diye sorduktan sonra şunları söyledi: ?Bakan'a (Tarım Bakanı Eker'e) sorun toptan üye olursak işimiz çözülür mü? Sıkıştırın onları. Müslümanlıkta takiyyecilik vardır. Eğer canınız tehlikedeyse sözle ben Müslüman değilim dersiniz; ama kalben Müslüman'sınız. İşinizi halletmek için takiyyecilik yapabilirsiniz. Siz gadre uğramışsınız, mazlumsunuz ve mazlumun olduğu yerde zalim vardır.?Ağalık sisteminin Türkiye ve dünya genelinde devam ettiğini savunan Müjdeci, ?Büyük şirketler birer ağa konumunda. Ne ABD, ne AB ne de Marksist Leninist olan PKK'da ağalık, şeyhlik ve şıhlığa karşı bir hareket var mı? Bu topraklar sizden alınmış, boş bekletiliyor. Size verilirse çalışır kazanırsınız. Eğer ağa burada kaybederse başka yerde de kaybeder. Ve ağalık bölgede ve dünyada kaybeder.? şeklinde konuştu. İşçi Partisi (İP) yönetiminde bulunan emekli Albay Diçer Kömek de köylülere diğer köylerle birlikte örgütlenmeleri gerektiğini tavsiye etti. ?Devlet sizi duyuyor mu?' diyen ve cevabını da yine kendisi ?hayır' diyerek veren İP'li Kömek, ?Duyması için el ele verip örgütlenmelisiniz. Örgütleniyor musunuz? Hayır. Siz örgütlenin, biz yanınızdayız.? dedi. Sinan köyü sakinleri ise emekli paşanın da aralarında bulunduğu bir grubun kendilerini ziyaret ettiğini doğrulayarak, ?Kapımız herkese açıktır. Ancak kendimizi kimseye kullandırtmayacağız.? dediler. Köylülerin sözcülüğünü yapan Hasan Parça, kendilerini kullanmak isteyenlerin farkında olduklarını anlatarak, ?Ankara ve Diyarbakır'daki eylemlerimizde İşçi Partisi kendini parlatmak istedi. Ancak biz onlara ?Buna hakkınız yok. Bizi rahat bırakın' diyerek dışladık.? sözlerini kaydetti.

Sinanlılar, ilk eylemlerini 23 Ağustos 2003 yılında yaptı. Köylüler daha sonra İstanbul, Ankara ve Diyarbakır'da kitlesel eylemlerine devam ederek seslerini duyurmaya çalıştı. Köylüler ayrıca 7 Mayıs ve 8 Ekim tarihlerinde Siirt'e yapılan geziler sırasında şikayetlerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da iletmişlerdi.

Zaman'a açıklamalarda bulunan emekli Korgeneral Yaşar Müjdeci, İzmir Sivil Toplum Platformu (İSTP) adına köylülerin dertlerini dinlemek için geldiklerini doğruladı. Sadece Diyarbakır'da değil, başta Çukurova olmak üzere Anadolu'da binlerce toprak ağasının olduğunu savunan Müjdeci, Sinan'da ağanın 300 yıldır köylülerin toprağını işgal ettiğini iddia etti. ?Topluca AK Parti'ye geçin? telkininde bulunduğunu da anlatan emekli paşa Müjdeci, ?Biz köylülere manevi destek için geldik. Köylülerin bu şekilde başarı şansı yok. Para, pulları yok. Çare olacaksa iktidar partisi AK Parti'ye geçsinler. Sadece sorunlarını çözmek için AK Parti için çalışabilirler.? dedi

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber