Tarıma 10 yılda 50 milyar TL karşılıksız destek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Aralık 2012 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2003-2012 yıl sonu dikkate alındığında, tarım sektörüne karşılıksız ve nakit olarak verilen tarımsal destek miktarının toplamda 50 Milyar TL'yi aştığını bildirdi.

Eker, BDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken'in yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, tarım sektörünün geliştirilmesi ve üretimin artırılması amacıyla önemli destekler sağlandığını ifade etti.

Bu kapsamda tarımsal desteklerin; verimlilik, kalite, sağlık ve kırsal kalkınmayı esas alacak şekilde, pazar ihtiyacı göz önünde tutularak yeniden düzenlendiğini ve daha etkin hale getirildiğini kaydeden Eker, ''Çiftçimize nakit olarak verilen tarımsal destek miktarı önemli oranda artırılmıştır'' dedi.

Eker, 2002 yılında 1 milyar 868 milyon TL olan toplam tarımsal desteklerin, 2012 yılı sonunda 7,7 milyar TL'ye ulaşması beklendiğini kaydederek, 2003-2012 yıl sonu dikkate alındığında tarım sektörüne Bakanlığın cari transfer bütçesinden karşılıksız ve nakit olarak verilen tarımsal destek miktarının toplamda 50 milyar TL'yi aştığını bildirdi.

Eker, ''2012 yılı ürünleri için ise yaklaşık 9 milyar TL tarımsal destek ödenmesi planlanmıştır'' dedi. Eker, şunları kaydetti:

''Hayvancılık destekleri, sektörün gelişmesi ve verimliliğin artırılmasına yönelik olarak etkinleştirilmiştir.

Bakanlığımızca, hayvancılığı geliştirmek, üretimi, verimi ve kaliteyi yükseltmek, uygulanan politikaların etkinliğini sağlamak, sektörün öncelikli problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak, sürdürülebilirliği ve kayıtların güncellenmesini sağlamak amacıyla; anaç sığır-manda, damızlık koyun-keçi, suni tohumlamadan doğan buzağı, suni tohumlamadan doğan çevirme melezi, çiğ süt, çiğ sütün değerlendirilmesi, projeli damızlık koyun-keçi, besilik erkek sığır, gen kaynaklarının korunması, tiftik, ipek böceği, arı ve su ürünleri yetiştiriciliği, kaba yem üretimi, tazminatlı hayvan hastalıkları, hastalıktan ari işletme, hayvan hastalıkları ile mücadele, programlı aşı uygulamaları konularında destekleme uygulamaları yapılmaktadır.

Hayvancılık destekleri kapsamında; 2002 yılında 83 milyon TL destek ödenmiş iken, 2012 yıl sonu itibariyle destek miktarının 2,2 milyar TL'yi bulması beklenmektedir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber