Eğitimde kazan kaynıyor

Haber Giriş : 21 Ekim 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet'in bütçesini, 22 üniversiteninki ile denkleştiren hükümet, Van Yüzüncü Yıl dahil üç üniversitenin payını azalttı YÖK Genel Kurulu, Başbakanlık Müsteşarı Dinçer'in akademik hayatını sona erdirecek ceza için düğmeye bastı

Üniversiteye 'akçalı' gözdağı mı?
Üniversitelerin birçoğu ile arası 'limoni' olan hükümet bir yandan yeni üniversiteler açmaya hazırlanırken, bir yandan da mevcut olanların bütçelerini kısıyor. Ödeneği yüzde 16 artırılan Diyanet'in ise 22 üniversiteye bedel olduğu göze çarpıyor.

2006 yılında YÖK ve üniversiteler ile enstitülerin toplam bütçesi yüzde 12 oranında artarak 5 milyar 218.5 milyon YTL'den 5 milyar 847.2 milyon YTL'ye yükseldi. İhale yolsuzluğu çerçevesinde tutuklanan Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın rektörü olduğu Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Karadeniz Teknik ve Niğde üniversitelerinin bütçeleri ise azaltıldı. ODTÜ ve Akdeniz üniversitelerinin bütçeleri de yüzde 0.4'lük artışla adeta donduruldu.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin 2005'te 88 milyon YTL olan bütçesi, yüzde 8'lik enflasyona karşın 2006'da yüzde 6.3 azaltılarak 82.6 milyon YTL'ye çekildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin bütçesi yüzde 4.6, Niğde Üniversitesi'ninki de yüzde 1.2 oranında daraltıldı. Yüksek Öğretim Kurulu (yüzde 2.5), Ankara (4.8), Yıldız Teknik (3.2), Dokuz Eylül (2.6), Trakya (6.3), Uludağ (7.5), Cumhuriyet (5.8), Atatürk (6.1), İnönü (4.5) ve Kocaeli (yüzde 4.1) üniversitelerinin bütçe artışları, yüzde 8'lik enflasyon artışının altında kaldı. Üniversitelerin toplam bütçe artışı yüzde 12'de kalırken, yüzde 16 oranında artırılan Diyanet bütçesi birçok bakanlığın bütçesini solladı ve 1 milyar 308 milyon YTL'ye ulaştı. 22 üniversitenin toplam bütçe büyüklüğü ise 1 milyar 311 milyon YTL'de kaldı.

Bütçe kesintisi Meclis'te
Üniversite bütçelerindeki kesinti ve Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın tutuklanması TBMM gündemine de taşındı. Anavatan Partisi Hatay Milletvekili Züheyir Amber Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a, 2006 bütçesinde Yüzüncü Yıl Üniversitesi bütçesinde kesintiye gidilmesinin nedenini ve bunun rektöre karşı tutumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını sordu. CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir ise Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Saidi Nursi'nin 100 yıl önce Van'da 'Medreset-üz Zehra' adıyla bir üniversite kurulması konusundaki girişimlerini anımsattı ve "Rektöre yönelik operasyonun nedeni, rektörün, yedi yıl önce tarikat ve şeyhlerin kuşatması altındaki bir üniversiteyi, Cumhuriyet ilkeleri doğrultusunda, çağdaş, laik ve uygar bir üniversiteye dönüştürme girişimleri olabilir mi? Sizin rektöre ve YÖK'e karşı düşüncelerinizin nedeninin, imam-hatip ve türban tartışmasından kaynaklandığı söylenebilir mi?" sorularını yöneltti.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber