Bürokratın hukuk mücadelesi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Ekim 2005 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

12 Eylül döneminde adı yasadışı olaylara karışarak Mamak'ta askeri mahkemede yargılanan, ancak daha sonra bununla ilgili yalan beyan verdiği ortaya çıkan Milli Parklar Genel Müdürü Hüsrev Özkara, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe tarafından 3 yıl önce görevden alınmasına rağmen, verdiği hukuk mücadelesi sonucu mahkeme kararıyla tekrar görevine döndü.

Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre, Bakan Osman Pepe'nin 2002 yılında gelen şikayetler üzerine Teftiş Kurulu'na sevk ettiği Milli Parklar ve Av Yaban Hayatı Genel Müdürü Hüsrev Özkara, 12 Eylül döneminde yasadışı Kurtuluş Örgütü'ne üye olduğu ve bunu yalan beyanla gizlediğinin ortaya çıkması üzerine, 3 yıl önce Genel Müdürlük görevinden alınmıştı. Ancak aradan geçen 3 yıl içinde verdiği hukuk mücadelesini kazanan Özkara, tekrar Milli Parklar ve Av Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü'ne geri döndü.

Çevre ve Orman Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda Özkara'nın, Genel Müdürlüğe atanmak için verdiği ve kendisi tarafından düzenlenen Personel Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formu'nun açkılama kısmında kasıtlı ve yanlış cevaplandırılmış soruların işten çıkarılmak için yeterli bir sebep teşkil edeceği belirtilerek bütün soruların doğru ve tam olarak cevaplandırılması istendi. Ancak Özkara, "Herhangi bir suçtan dolayı tevkif edildiniz mi?", "Aleyhinize bir iddianame hazırlandı mı?", "Herhangi bir askeri veya sivil ceza davasında suçlu olarak mahkemeye davet edildiniz mi?" sorularına "Evet" cevabı vermesi gerekirken, "Hayır" şeklinde yanıtladığı ortaya çıktı. Özkara'nın İçişleri Bakanlığı Emniyet Müdürlüğü kayıtlarında, 02.09.1980 tarihinde tutuklanarak cezaevine konulduğu, Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 1 No'lu Askeri Mahkemesi'nde "Yasadışı gösteri yürüyüşü tanzim etmek ve katılmak, suç sayılan fiili övmek ve katılmak, hükümetin manevi şahsiyetine alenen tahkir ve tezyif etmek" suçlarından yargılandığı ve 1981 yılında tahliye edildiği öğrenildi. Özkara'nın söz konusu bilgileri Genel Müdürlüğe atanmak için verdiği formda kasıtlı olarak belirtmediği ve "Yalan beyanda bulunma" fiilini işlediği kaydedildi.


Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Teftiş Kurulu raporunun onaylanmasının ardından Genel Müdür Özkara'yı görevden aldı, ancak Özkara'nın hukuk mücadelesi bitmedi. Özkara 3 yıl aradan sonra mahkeme tarafından tekrar Genel Müdürlük görevine iade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber