İçişleri Bakanlığı, telefonu dinlenen bir yurttaşa ödediği 1,5 milyar liralık tazminat için telekulakçılara rüc'u etti.

Haber Giriş : 07 Kasım 2003 19:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İçişleri Bakanlığı, telefonu dinlenen bir yurttaşa ödediği 1,5 milyar liralık tazminat için telekulakçılara rüc'u etti.

İçişleri Bakanlığı, telefonu dinlenen bir yurttaşa ödediği 1,5 milyar liralık tazminatı telekulakçılardan istedi. Skandala karışan 38 kişi hakkında alacak davası açıldı.

İÇİŞLERİ Bakanlığı, Telekulak Skandalı'nda, telefonu dinlenen bir yurttaşa ödenen tazminat ve mahkeme masraflarının, telefonları dinleyen devlet görevlilerinden alınması için harekete geçti. Bakanlık, skandal çerçevesinde eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ile eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Osman Ak'ın da aralarında bulunduğu 38 emniyet görevlisi hakkında, alacak davası açtı.

İLK DURUŞMA ARALIKTA

Ankara 12. Asliye Hukuk Mahkemesi, İçişleri Bakanlığı adına Hazine avukatı Nilüfer Demir tarafından açılan davayla ilgili tensip tutanağını hazırladı. Mahkeme, duruşma tarihi olarak 4 Aralık 2003 perşembe gününü belirledi.

Dava dilekçesinde, kamuoyunda ??telekulak skandalı'' olarak bilinen olayla ilgili olarak Ünal Ayürek tarafından İçişleri Bakanlığı aleyhine Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde dava açıldığı hatırlatıldı. Mahkemenin de 28 Aralık 2001'de 1 milyar 558 milyon 470 bin lira ile mahkeme masrafı ve vekalet ücreti olan 166 milyon 340 bin liranın davacı Ayürek'e ödenmesine karar verdiği bildirildi.

AFTAN YARARLANDILAR

Dilekçede Ayürek'e ödenen paranın, yasal faiziyle birlikte Saral, Uzun, Yetkinbal, Ak, eski İstihbarat Şube Müdürü Ersan Dalman ve eski İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Zafer Aktaş ile bazı şube müdürleri, komiser, komiser yardımcısı ve polis memurlarından oluşan 38 kişiden müştereken ve müteselsilen tahsili istendi.

Kırıkkale 2. Asliye Ceza Mahkemesi, kamuoyunda ??Telekulak davası'' olarak bilinen davayı 30 Ocak 2003 tarihli duruşmada karara bağlamıştı. Sanıklar, 4616 Sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun kapsamında ceza almaktan kurtulmuştu.
Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber